περιοχή που οι Τούρκοι σκέπτονται να την ανακηρύξουν ως «μεσογειακή ΑΟΖ» .
Η Κρατική εταιρεία «Ελληνικά πετρέλαια» θα είναι ο σύνδεσμος με το οποίο ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός θα ενισχύει σοβαρά τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία «κονταροχτυπιούνται» Αμερικανοί και Ρώσοι ( Αίγυπτο) με τον ανταγωνισμό της πετρελαϊκής βιομηχανίας να « κτυπάει κόκκινο».
Η παρουσία της ExxonMobil στην Ελλάδα σημαίνει αυτόματα την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στην Ελλάδα σε ισχυρή βάση και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αναβάθμιση της βάσης της Σούδας , θα έχουμε τρομερή παρουσία ναυτικών μονάδων επιφανείας των ΗΠΑ στο Αιγαίο.
Αναμένεται επίσης επιτάχυνση των «γεωπολιτικών εξελίξεων» και «κινήσεων» στην περιοχή μας αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία και Κύπρο.
Η ExxonMobil μέσω των ανώτερων στελεχών της έλαβε μέρος σε πολύμηνες συζητήσεις με την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» , στις οποίες συζητήθηκε η έρευνα και η εξόρυξη σε έξι θαλάσσια οικόπεδα (στον Κόλπο της Πάτρας, μπλοκ 1 και 2 στο Ιόνιο, Block 10 στον Κόλπο της Κυπαρισσίας και στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου καθώς και των περιοχών Άρτας-Πρεβέζης) ενώ ετοιμάζεται και η συμφωνία νότια της Κρήτης.
Αυτό σημαίνει αυτόματα κατακόρυφη αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας έναντι της Τουρκίας η οποία είνια σε φάση δημιουργίας ενός ισχυρού πολεμικού ναυτικού , με στόχο να ελέγξει γεωστρατηγικά ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο .
Η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει στην νεο-οθωμανική ή Τουρκία να καταστεί ανεξέλεγκτη και να ξεφύγει υπέρ του δέοντος στους στρατιωτικούς συσχετισμούς, ειδικά μετά την πιστοποιημένη παρουσία της ρωσικής ROSNEF στην αιγυπτιακή ΑΟΖ , αλλά και της Κίνας στο Πειραιά μέσω της COSCO.
Το τουρκικό Ναυτικό ήδη έχει θέσει σε κίνηση τα δικά του σχέδια για την ναυπήγηση της τουρκικής φρεγάτας TF-2000 που σε διαστάσεις θα είναι παρόμοια με τα αμερικανικά σκάφη, καθώς και την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου μεγάλων διαστάσεων.
Η προμήθεια όμως των αμερικανικών σκαφών από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό είναι η μόνη που θα μπορέσει να δώσει μια αίσθηση ισορροπίας στον τομέα των μεγάλων σκαφών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο και λέμε «αίσθηση» καθώς το τουρκικό Ναυτικό θέλει τουλάχιστον 6 τέτοιες φρεγάτες.
Από την άλλη τα αμερικανικής κατασκευής πλοία πλέοντας με τη συνοδεία μιας και μόνο φρεγάτας “S” ή ΜΕΚΟ και του ανεφοδιαστικού πετρελαιοφόρου του Στόλου «Προμηθέας» μπορούν να διασφαλίσουν ουσιαστικά «απεριόριστο» χρόνο παραμονής στο Ν.Α. Αιγαίο και πιο πέρα προς την Κύπρο ελέγχοντας όλο τον εναέριο χώρο χάρη στο πανίσχυρο ραντάρ SPY-1 δημιουργώντας συνθήκες ναυτικής και αεροπορικής απαγόρευσης στον αντίπαλο.
Όπως και να έχει οι κινήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού σε συνδυασμό με την ρωσο-τουρκική αμυντική πλέον «φιλία» θα μετακινήσει τον αμερικανικό στρατό εντός της ελληνικής ενδοχώρας , σε μία επανάληψη της εποχής του ψυχρού πολέμου.
Επίσης η τεράστια πλέον γεωπολιτική αξία του Αιγαίου και της Κρήτης καθιστά σχεδόν επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έναντι των «ανατολικών» κινδύνων.
Υπενθυμίζουμε από χθες 04 έως 07 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Κατά την παραμονή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί στις 5 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-στρατηγό Joseph F. Dunford , ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να «διευκρινίσει» τα αμερικανικά σχέδια για το Αιγαίο .
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός «εκπαιδεύεται» μαζί με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, κάθε δύο μήνες, ακριβώς σε ότι αφορά το μέλλον της περιοχής του Αιγαίου με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων . Άλλωστε οι Αμερικανοί όλα τα έχουν σχεδιάσει επιμελώς εδώ και χρόνια και τώρα απλά…..τα υλοποιούν.
Φόβος υπάρχει μόνο από το πως θα αντιδράσει η Τουρκία του Ερντογάν στα σχέδια δημιουργίας του Κουρδιστάν , και της εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων τα οποία είναι σε μεγάλο βάθος στην ελληνική ΑΟΖ.
--
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.