Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Δημοτικές Εκλογές 2019: Με απλή αναλογική και όχι μόνο…

Έτοιμη σχετική νομοθετική ρύθμιση αλλαγών του «Καλλικράτη». Οι παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα Συμβούλια με τις έδρες που θα εξασφαλίζουν στον Α’ γύρο. Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους.

Με νομοθετική ρύθμιση, ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη», που κατατίθεται μέσα στο καλοκαίρι, η Κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας, με το Υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας των σχετικών διατάξεων.

Η κεντρική φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν προοδευτικό πρόσημο στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα Συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον Α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής και στον δεύτερο γύρο θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι σε ποσοστά υποψήφιοι, εφόσον κανένας επικεφαλής δε συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. «Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ανώτερος παράγων του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι με την απλή αναλογική «θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις όποιες αντιδράσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μπροστά σ’ αυτήν την προοπτική, αναφερόμενος προφανώς στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, που πρόσφατα δήλωσε ότι η απλή αναλογική δε θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.

Μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων. Μειώνεται το όριο ηλικίας των ψηφοφόρων στα 17 έτη. Εξετάζεται η μείωση του χρόνου θητείας των Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Δεν μπαίνουν ζητήματα χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Δήμων.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Πουλάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι, πέραν της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων, στη σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπονται και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση οι οποίες συμπυκνώνονται σε 25 άξονες, που μεταξύ άλλων είναι:
  • Η αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις Ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α. όπως ισχύει και για τη Βουλή ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
  • Η μείωση του ορίου ηλικίας των ψηφοφόρων στα 17 έτη, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται πλέον και σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι.
  • Η μείωση του αριθμού των υποψηφίων ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο, ειδικά σε μικρές πόλεις, να αναγκάζονται οι μικρότεροι ιδίως συνδυασμοί να επιστρατεύουν συγγενείς και φίλους για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφιοτήτων.
  • Η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και Εκτελεστικής Επιτροπής.
  • Η καθιέρωση δημοψηφισμάτων για όλα τα ενδιαφέροντα και σοβαρά θέματα, σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο, είτε με απόφαση του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου είτε με λαϊκή πρωτοβουλία.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων και καθιέρωση συνελεύσεων γειτονιάς, προκειμένου να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία πλέον, βάσει της απλής αναλογικής, δε θα έχει κατά κανόνα μονοπαραταξιακή σύνθεση, ώστε να καταστεί ως κέντρο παρακολούθησης και συντονισμού του έργου της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, αλλά και της διαμόρφωσης των παραταξιακών συναινέσεων.
  • Η ανάθεση στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου ή της Περιφέρειας των αρμοδιοτήτων τρέχουσας διαχείρισης, ώστε οι αιρετοί να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στα μείζοντα και πιο πολιτικά ζητήματα της περιοχής τους.
Τέλος, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζεται επίσης η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, είτε στο επίπεδο των πρώην Δήμων είτε στο επίπεδο των σημερινών τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί το αίσθημα επαφής του πολίτη προς τον Δήμο, χωρίς να μπαίνουν ζητήματα χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Δήμων, κάτι που είχε μονοπωλήσει μέχρι σήμερα σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές απόπειρες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.