Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάϊκ Πενς σε δήλωση-παρέμβαση για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις τόνισε  ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι ο  Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στα κατεχόμενα και μάλιστα επιβιβάστηκε στο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου. Αυτό αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί».

Ο Τούρκος υπουργός μετέβη χθες αιφνιδίως στα κατεχόμενα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια με ελικόπτερο πήγε στο «Μπαρμπαρός» μαζί με τον υφυπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και τον λεγόμενο «υπουργό οικονομικών και ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν. Ο Αλμπαϊρλακ συνέφαγε με το πλήρωμα του «Μπαρμπαρός» το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αλμπαϊρλακ ήρθε στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου με ιδιωτικό αεροπλάνο και από εκεί με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέβη στο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο, χωρίς να δίδει ακριβή θέση πού βρίσκεται το σκάφος.
Προσθέτει ότι δεν είναι γνωστό πόσο θα παραμείνει ο κ. Αλμπαϊράκ στο πλοίο και πότε θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα.
Η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Εντός του 2017 σχεδιάζει να κάνει τη πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο ή τη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία, τόνισε από το «Μπαρμπαρός» ο υπουργός ενέργειας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, 
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολού», ο κ. Αλμπαϊράκ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αποκτήσει εντός του 2017 το δικό της σκάφος για να κάνει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Κατά την εκτίμηση του Τούρκου υπουργού ενέργειας η πρώτη γεώτρηση θα γίνει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Όπως είπε έχουν γίνει ήδη μελέτες και έχουν επιλεγεί τρεις με τέσσερις περιοχές για γεώτρηση ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιες άλλες περιοχές για να γίνουν έρευνες από το «Μπαρμπαρός».
Σημείωσε πως «θα εργαστούμε όχι αναζητώντας περιπέτειες αλλά επιστημονικά. Εδώ αυτό το πλοίο (Μπαρμπαρός) θα κάνει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες και τα δεδομένα θα αναλυθούν, οι ειδικοί θα αναλύσουν τα πιο σωστά σημεία και μετά θα γίνουν γεωτρήσεις για να βρεθεί πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο». Κατά τον Αλμπαϊράκ ο σχεδιασμός της Τουρκίας έχει βάθος 5 έως 10 χρόνια.
Για τις έρευνες που κάνει το «Μπαρμπαρός» στη περιοχή της Κύπρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα δύο τρίτα τρισδιάστατων ερευνών , σε μια περιοχή 1695 τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε να τελειώσουν στις 10 Ιουλίου.
Στη συνέχεια θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες στη Κεντρική Μεσόγειο.
Στη διάρκειας 45 λεπτών με τον Ν.Αναστασιάδη στο Λευκό Οίκο συνάντηση συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, και τα προβλήματα που υπάρχουν στις συνομιλίες για τα οποία ο κ. Πενς ήταν ενήμερος.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ανέπτυξε «σε βάθος τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού».
«Αυτό που με ικανοποιεί» σημείωσε «είναι το αίσθημα, αλλά και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι η λύση του Κυπριακού που θα γίνεται αποδεκτή βεβαίως από το σύνολο του λαού και που θα βασίζεται σε αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ».
Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο είναι σημαντικά θετικό το στοιχείο πως υπήρξε προθυμία του κ. Πενς «να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου, είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».
Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετείχε στη συνάντηση, ο κ. Πενς ήταν επίσης το ίδιο θερμός με το προκάτοχο του.
Στη συνάντηση τέθηκαν και τα θέματα των διμερών σχέσεων αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόλπο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό που τον ικανοποιεί «είναι η εκτίμηση από τις ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών».
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ανέφερε πως «ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την έναρξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών της Γενεύης και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Ο κ. Πενς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις συνεισφορές της προς τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού!
Χθες ο Μάϊκ Πενς είχε τα γενέθλια και την επέτειο του γάμου του και ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι πριν 10 χρόνια είχε επισκεφθεί τη Κύπρο. Προσκλήθηκε από τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί και πάλι το νησί, αυτή τη φορά ως Αντιπρόεδρος.