Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Εγγύηση βιωσιμότητας χρέους συμφώνησαν ΔΝΤ και Βερολίνο


Η δυσκολία προσέγγισης ΔΝΤ και Ευρωπαίων στη στρατηγική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους οδήγησε το ΔΝΤ να θέσει στο τραπέζι θέμα εγγύησης βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, ο Πολ Τόμσεν επισήμαινε διαρκώς προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι είναι πρακτικά αδύνατο ένα Κράτος μe πληθυσμό που γερνά ταχύτατα και με αδύναμη δημόσια διοίκηση να πετύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1%.
Έτσι, την ώρα που το σενάριο που προκρίθηκε ως βάση συμφωνίας ήταν πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά 2.2% έως το 2060, το Ταμείο και η γερμανική πλευρά φαίνεται να αποδέχθηκαν μία συμφωνία που φέρνει τους Ευρωπαίους εγγυητές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (πέραν της εγγύησης αποπληρωμής που συνοδεύει κάθε πρόγραμμα του ΔΝΤ).
Αυτό θα σήμαινε ότι η εκταμίευση δόσεων από το ΔΝΤ θα προϋπέθετε την εκπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Παράλληλα, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αφορούσαν -σε πρώτο χρόνο- την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς τη χώρα.
Η συγκεκριμένη πρόταση μάλλον πάγωσε την ελληνική πλευρά, καθώς έθετε σε αμφισβήτηση την ένταξή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ έθετε εμμέσως ζήτημα τέταρτου μνημονίου, Έτσι, κατέστη αδύνατη μία συμφωνία στο eurogroup, με όλες τις πλευρές να επιχειρούν πλέον να συμφωνήσουν στο eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αυτό που φαίνεται να αποσαφηνίζεται είναι ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ δε θα υπερβαίνει χρονικά αυτό του ESM. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά μη διαχειρίσιμο από την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς θα επείχε ρόλο τέταρτου μνημονίου στην πράξη. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ωστόσο αν η «Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους» (DSA) που θα συνόδευε το πρόγραμμα, εξυπηρετούσε το στόχο της ελληνικής πλευράς για ένταξη στο QE και δοκιμαστική έξοδο προς τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, βάση διαπραγμάτευσης στο eurogroup της 15ης Ιουνίου, είναι η συγκεκριμένη πρόταση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να την προσαρμόσει στο σχεδιασμό της για έξοδό της στις αγορές, την ώρα που το ΔΝΤ αποσκοπεί στην περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος.
Μία περισσότερο συγκεκριμένη εικόνα των αντίστοιχων διαπραγματεύσεων θα έχει διαμορφωθεί στις 8 Ιουνίου, όταν και έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του euroworking group.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.