Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Χάος με τους δασικούς χάρτες- Χαράτσι έως 3.600 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ Χάος με τους δασικούς χάρτες- Χαράτσι έως 3.600 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις
Χάος και τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης με την ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοίκιες. Οι περιφερειάρχες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστολή της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι» που φτάνει και τα 3.600 ευρώ για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και αντιδράση με τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ηπείρου να ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να ανασταλεί η διαδικασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν διαπιστώνονται τεράστια λάθη. Στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, ευρύτερα στην Ηλεία αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ στην Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους Δήμους. Επιπλέον προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών στον οποίο έγινε αναδασμός και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας, που άλλοτε καλλιεργούνταν και σήμερα δεν επιτρέπεται η εκ νέου καλλιέργειά τους.
Περιφερειάρχης Ηπείρου
Την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά, με έγγραφό του, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για προβλήματα που θα προκύψουν από τον χαρακτηρισμό ιδιωτικών εκτάσεων, ως δασών ή δασικών, που κατά τεκμήριο θα περιέλθουν στη συνέχεια στο Δημόσιο.
Ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζει, ότι σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι η κατάρτιση, το συντομότερο δυνατόν, δασικών χαρτών, με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές, του 1960 και αφού προηγουμένως αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ειδικά στις περιοχές που ανήκουν στις λεγόμενες "Νέες Χώρες".
O κ.Καχριμάνης υποστηρίζει πως με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, για να προσθέσει πως «αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης ως έχουν, σε λίγο θα επέλθει η πλήρης καταστροφή του πρωτογενούς τομέα».
Σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, χαρακτήρισε ως σημαντικότατο έργο την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ωστόσο εκτίμησε πως «πρέπει σε όλα αυτά, να υπάρχουν εχέγγυα και ορθή αποτύπωση».
Αναφέρθηκε σε προβλήματα που διαπιστώνονται σε περιφερειακές ενότητες, στις οποίες έγιναν αναρτήσεις δασικών χαρτών. «Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις. Πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις, που μπορεί να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει οι διαχειριστικοί χάρτες για τα βοσκοτόπια, που να ξεκαθαρίζουν και οι ιδιώτες και οι σήμοι, τι θέλουν ακριβώς και πως είναι τα πράγματα. Αν μείνουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες δεν θα γίνει τίποτε σοβαρό και θα είναι μια ακόμη ενέργεια στον αέρα».
Μάλιστα, έφερε ως παραδείγματα, τα προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών στον οποίο έγινε αναδασμός και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας, που άλλοτε καλλιεργούνταν και σήμερα δεν επιτρέπεται η εκ νέου καλλιέργειά τους.
«Δεν μπορεί σήμερα να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό του πρωτογενούς τομέα. Έχει άλλα τεράστια προβλήματα να λύσει αυτός ο κλάδος και στην εποχή της κρίσης δεν θα βάλουμε ταφόπλακα σε ο, τι μπορεί να κινηθεί στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Πολιτική πρωτοβουλία ανέλαβε και ο  περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με σκοπό την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και των εκρηκτικών συνεπειών του για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Τατούλης εντοπίζει τις μεγάλες αδυναμίες που αφορούν:
  • στο γεγονός ότι η ανάρτηση γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποκλείοντας απ’ αυτήν τον κάθε πολίτη που δε διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και τη δυνατότητα να χειριστεί την online εφαρμογή της ΕΚΧΑ που έχει σχεδιαστεί για γνώστες GIS
  • στο απαράδεκτα υψηλό ειδικό τέλος που φτάνει ως τα 3.600 ευρώ και απαιτείται να καταβάλει ο πολίτης, προκειμένου να υποβάλει αντιρρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος σύνταξης των χαρτών έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους
  • στην πλήρη αποτυχία της διαδικασίας στην ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που προσδιορίζουν τις αστικές περιοχές, προκειμένου αυτές να εξαιρεθούν του δασικού χαρακτήρα
  • στην ασυμβατότητα που υπάρχει μεταξύ των δασικών χαρτών και των διαγραμμάτων του ΟΣΔΕ, που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό αγροτών σε απώλεια των επιδοτήσεων
  • στην πλειάδα των σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται και αφορούν στο χαρακτηρισμό ως δάσους χιλιάδων στεμμάτων καλλιέργειας ήμερης καστανιάς και ελιάς με υπεραιωνόβια δένδρα.        
Στην επιστολή που απέστειλε επισημαίνει ακόμη ότι δε θα επιτρέψει μέσα από μια προσχηματική ανάρτηση των δασικών χαρτών:
•να μην αναδειχθεί και να μη διορθωθεί πλειάδα σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται σ’ αυτούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις απαξίωσής τους
•να αναγκαστούν χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα, για να αποδείξουν το αυτονόητο, να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και, τελικά, να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια
•να δημιουργηθεί ένα αβέβαιο τοπίο σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική  την οποία με μεγάλη προσπάθεια και κόπο η Περιφέρεια δημιούργησε στην Πελοπόννησο
•να θεσμοθετηθούν λανθασμένα δασικές χρήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα προκαλέσουν την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα.
Η Νέα Δημοκρατία
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και η Νέα Δημοκρατία σημειώοντας ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016, αφήνει για άλλη μια φορά έκθετη την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό στους πολίτες. Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου «παράβολο», οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους.
Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο  διαβούλευσης.
Πλέον μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών (ή ογδόντα εάν διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής και η αξιολόγησή τους από  τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη. Επιπλέον, για την εξέταση της αντίρρησης καλούνται να καταβάλουν ένα υψηλότατο παράβολο, φορομπηχτικού χαρακτήρα, κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης- που κυμαίνεται από 45 ευρώ (για έκταση έως ένα στρέμμα) έως 3.600 ευρώ ανάλογα με την έκταση - προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

1 σχόλιο:

  1. Περιμέναμε κάτι άλλο?
    Η δημοσιευσή των χαρτών έστω και με αυτό τον τρόπο έχει ένα καλό.
    Σταμάταει το δασαρχείο η καλύτερα τους υπαλλήλους του απο την πρακτική του κάνω ότι θέλω όπου θέλω και το αναγκάζει να ανοίξει τα χαρτιά του.
    Τώρα όσοι έχουν γνωστούς στο δασαρχείο η και συγγενείς που δουλεύουν στο καπανδρίτι η και στην πεντέλη η και σε άλλα δασαρχειά μπορεί να έχουν καθαρίσει εξ αρχής οι υπόλοιποι θα ταλαιπωρηθούν.
    Ειδικά στο Βαρνάβα αν κάποιος έκανε το λάθος και άφησε το χωράφι του να βγάλει πουρνάρια όπως έγινε την δεκαετία του 1980 με 1990 σε ποσοστό κάλυψης μεγαλύτερο του 20 % αντιμετωπίζει πρόβλημμα.
    Πρέπει να έχει τοπογραφικό και συμβόλαιο το οποίο να έχει μεταγραφεί τουλάχιστόν πριν το 2004 σύμφωνα με τον νόμο 4280/2014.
    Μεγάλη βάση πρέπει να δοθεί στις αεροφωτογραφίες του 1940 και αν αυτές δεν είναι καθαρές του 1960, βέβαια τότε οι Βαρναβιώτες επειδή ήταν κατα κύριο λόγο αγρότες καλλιεργούσαν τα χωράφια τους και τα χωράφια των ανθρώπων φαίνονταν σαν αγροί καλλιεργήσιμοι.
    Οι δασικοί χάρτες έπρεπε να λάβουν υπόψη τους κατα κύριο λόγω τις αεροφωτογραφίες του 1945 και 1960. Μια έκταση που καλλιεργούνταν εκείνη την εποχή δεν είναι δυνατο κατά την γνώμη μου να χαρακτηρίζεται ως δασική. Μεγάλη προσοχή μην σας χρακτηρίσουν την έκταση και δημόσια ως δασική.
    SMASH
    Δυστυχώς το δασαρχείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.