Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η ελληνική Energean Oil & Gas αγόρασε δύο ισραηλινά κοιτάσματα - Η Ελλάδα μπήκε στο ενεργειακό παιχνίδι της Α.Μεσογείου!

ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: «ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Eνεργοποιείται η Ελλάδα στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μετά την αγορά δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas την οποία ενέκρινε το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου.

Έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil & Gas όπως αναφέρει και το ΚΥΠΕ
Η απόφαση ήταν στρατηγική επιλογή και σημαίνει ότι το Ισραήλ έχει διαλέξει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για όταν αποφασίσει να διακηρύξει την ΑΟΖ της.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο τηςτάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020» όπως  δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.
Πρόσθεσε ότι η Energean προχωρεί παράλληλα σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.
Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος στο οποίο προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία!
Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Δεκέμβριο και η έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας ήταν απλώς τυπική διαδικασία
Τα αποθέματα εκτιμώνται σε 60 δισεκατομμύρια κ.μ., είχε ανακοινώσει τότε ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz.
Η εκμετάλλευση αυτών των δύο αυτών κοιτασμάτων, Karish και Tanin, είχε αποδοθεί αρχικά σε μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και της ισραηλινής Delek, η οποία ελέγχει ήδη δύο άλλα πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα.
«Αποφασίσαμε να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μονοπωλιακή κατάσταση», δήλωσε ο Yuval Steinitz στο κρατικό ραδιόφωνο για να εξηγήσει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων Karish και Tanin.
Η Energean είχε συμφωνήσει τον Αύγουστο να πληρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ) για τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη NobleEnergy και τη Delek.
Σύμφωνα με τον Yuval Steinitz, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από τα τέσσερα πεδία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να αποφέρει 350 δις σέκελ (92 δις δολάρια, 87,5 δις ευρώ), ήτοι περισσότερο από την ενίσχυση που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι προχωρούν τα έργα κατασκευής αγωγών στην περιοχή της Μεσογείου προς την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ιταλία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ισραήλ είχε ξεκινήσει αιτήσεις προσφορών για την εξερεύνηση άλλων 24 πεδίων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. .
Το σύνολο αυτών των αποθεμάτων φυσικού αερίου προβλέπεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία μιας χώρας που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εξωτερικό και άνοιξε επίσης την προοπτική εξαγωγής ενέργειας στην Ευρώπη ειδικότερα, και ακόμη και να σφυρηλατήσει νέους νέους στρατηγικούς συνδέσμους στην περιοχή όπως ανφέρει ο Κριστιάν Ακιρά για τον Ινφογνώμονα.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.