Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία...

Οι επισκέψεις Αμερικανών προέδρων στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σπάνιες. Ακριβώς γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία.


Δεν έγιναν για λόγους τυπικούς και -πέραν του...
περιεχομένου τους κάθε φορά- είχαν έναν ισχυρό συμβολισμό για τη γεωπολιτική σημασία που απέδιδαν στη χώρα μας οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εκάστοτε ιστορική συγκυρία.

Την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο τέταρτος κατά σειρά πρόεδρος που έρχεται στη χώρα μας, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. Η επίσκεψη Ομπάμα έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Είναι απερχόμενος πρόεδρος και συνάμα προέρχεται από το αντίπαλο πολιτικό κόμμα του νεοεκλεγέντα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές ώθησαν πολλούς να εκτιμήσουν ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου έχασε οποιαδήποτε σημασία είχε για την Ελλάδα, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν πρόεδρος εκλεγόταν η Χίλαρι Κλίντον.

Η εκτίμηση είναι εντελώς λανθασμένη και διατυπώνεται περισσότερο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Πολύ περισσότερο που προβλήθηκε από εγχώριους, αντιπολιτευτικούς προς την κυβέρνηση, κύκλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες -παρά τα εσωτερικά και διεθνή προβλήματά τους- παραμένουν η πρώτη υπερδύναμη στον πλανήτη. Ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη εποχή έχουν αποδείξει πως έχουν συνέχεια ως παγκόσμια δύναμη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν ισχυρά συμφέροντα, αυτή η συνέχεια φαίνεται απίθανο να διαταραχθεί από την εκλογή Τραμπ.

Συνεπώς, η επίσκεψη Ομπάμα όχι μόνο δεν έχει χάσει τη σημασία της, αλλά μάλλον αποκτά πολύ μεγαλύτερη, λόγω και της ιδιάζουσας περίπτωσης Τραμπ.

Οι ΗΠΑ, για τα δικά τους -άμεσα και μακροπρόθεσμα- συμφέροντα, προφανώς, έχουν ιεραρχήσεις στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους τους και ειδικότερα με τη χώρα μας που είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και συνδετικός κρίκος Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι ο Ομπάμα μετά την Ελλάδα δεν θα επισκεφθεί τη γειτονική μας Τουρκία, αλλά την ηγετική δύναμη της Ευρώπης Γερμανία, η παρουσία του στην Αθήνα αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα.

Συνεπώς πρόκειται για μια επίσκεψη που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδώσει σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων...Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.