Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μετά την εκλογή του Ν.Τραμπ «τουριστικό» χαρακτήρα αποκτά πλέον το ταξίδι του Μ.Ομπάμα στην Ελλάδα - Τέλος στις προσδοκίες για μείωση του χρέους

ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Πέντε ημέρες πριν την άφιξη του Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όχι απλώς "προσγειώνει" την ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να "σπρώξει" το Βερολίνο, στο οποίο ταξιδεύει αμέσως μετά σε αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά την προσγειώνει και ανώμαλα, ανατρέποντας ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό.
Πλέον και για πρώτη φορά, οι εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, είναι κάτι περισσότερο από πιθανές, καθώς από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε απέναντί της τον Ν.Τραμπ, ο οποίος αντίθετα "αγκαλιάστηκε" από την Αγκυρα!
Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιστρέψει στη Ουάσιγκτον αφού πρώτα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα πει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ να αποδεχτεί μια καλύτερη πολιτική και μια ρύθμιση για το χρέος προς όφελος της Ελλάδας.
Αλλωστε ο Ν.Τραμπ έχει δυστυχώς για εμάς, μια πολύ απλή λογική για την Ελλάδα: "Εχασες, πληρώνεις"!
Με άλλα λόγια η πολιτική επιρροή του προέδρου Ομπάμα προς την Μέρκελ να αποδεχτεί μια πιθανή ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι διαφορετική τώρα απ' ότι θα ήταν αν διάδοχός του στο Λευκό Οίκο ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Και γι' αυτό πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου μετράνε τα λόγια τους και δεν ελπίζουν σε μεγαλύτερες προσδοκίες από την επίσκεψη του κ. Ομπάμα.
Ήδη, οι τόνοι έχουν υποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνει την ουσία της παντελώς η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη ενός Αμερικανού Προέδρου είναι σημαντική γιατί προσβλέπουν στη συνεργασία χωρών στην υποστήριξη του αλλά και στις καλές σχέσεις για επικοινωνιακούς λόγους.
Στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα άλλη μια σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα θα προστεθεί στα επικοινωνιακά επιχειρήματα του μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανουσά Ολάντ, του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλών άλλων ξένων ηγετών Ευρωπαίων και μη. Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στην Πνύκα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες στις κοινωνίες θα έχουν οπωσδήποτε εξαγώγιμα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Η αντιπαράθεση ωστόσο ξεκίνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιτίθεται στη ΝΔ για δηλώσεις στελεχών της : Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνει πως "προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα".
Όπως αναφέρει, "ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση. Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις.
Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον ξένων επενδυτών έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει".
Είχε προηγηθεί tweet της Ντόρας Μπακογιάννη στο οποίο ανέφερε ότι «η επίσκεψη Ομπάμα πλέον στην Αθήνα, δεν μπορεί να έχει τη σημασία την οποία θα περιμέναμε».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας εκτίμησε, ότι δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκιών πιθανώς για την επίσκεψη δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος. "Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική πολιτική, για έναν νέο πρόεδρο που θα κινηθεί πιθανότατα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τους άλλους προέδρους των ΗΠΑ", πρόσθεσε.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.