Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου: Αφίσες από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Οι αφίσες του 1940
...Τότε που πολεμούσαν για την πατρίδα...
  Ασφαλώς, εξυπηρέτησαν προπαγανδιστικούς σκοπούς, όμως τώρα που τις ξαναβλέπω μου προκαλούν συγκίνηση. Εκφράζουν γνήσια το λαϊκό κοινό αίσθημα της εποχής και το μήνυμά τους είναι αληθινά "αθώο"...Είναι κάλεσμα αγώνα για ιδανικά και αξίες...Πέρα, όμως, από το πατριωτικό χαρακτήρα, αναμφισβήτητα έχουν και αισθητική σημασία, αφού είναι δημιουργίες σημαντικών Νεοελλήνων καλλιτεχνών.

 Μου θυμίζει την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μου...Η εικόνα αυτή πάντα κοσμούσε τη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου. Όταν οι γυναίκες ήξεραν ακόμα να πλέκουν...και φυσικά η γυναικεία μορφή της αφίσας πλέκει για τους στρατιώτες που πολεμούν στα βουνά της Ηπείρου. Είναι η αφίσα με τον τίτλο Για τους στρατιώτες (1940) σε σχέδιο της πολύ γνωστής χαράκτριας Βάσως Κατράκη.
Αφίσα του επίσης γνωστού χαράκτη Τάσσου. Ποιος μπορούσε να αντισταθεί στο κάλεσμα του στρατιώτη για έρανο;

Αφίσα του γνωστού ζωγράφου Γ. Γουναρόπουλου. Η καλύτερη ευχή για τους στρατιώτες που έφευγαν για το μέτωπο.Αφίσα του χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου με τίτλο Έλα να τα πάρεις. Φυσικά, είναι μετάφραση του Μολών Λαβέ.
Πολύ γνωστή αφίσα του χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου. Μία εικόνα βαθύτατα εντυπωμένη ακόμα (θέλω να το πιστεύω) στην ελληνική συλλογική συνείδηση: Οι ηρωίδες γυναίκες των χωριών των βουνών της Ηπείρου που βοηθούσαν τον ελληνικό στρατό, μεταφέροντας εφόδια στην πλάτη.


Αφίσα του ζωγράφου Δούκα με το ίδιο θέμα.
Μία ακόμα πολύ γνωστή αφίσα του Κώστα Γραμματόπουλου.
 Μας θυμίζει το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο.
...Και μερικά λόγια για τον Κώστα Γραμματόπουλο, αφού οι περισσότερες αφίσες ήταν δικές του δημιουργίες. Ο Κώστας Γραμματόπουλος (1916-2003) θεωρείται ως ένας από τους τελευταίους καλλιτέχνες της Γενιάς του 30. 'Ηταν μαθητής του Γ. Κεφαλληνού στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια καθηγητής στην ίδια Σχολή. Υπήρξε πραγματικά σπουδαίος χαράκτης (ασχολήθηκε κυρίως με την ξυλογραφία) με αναγνώριση και στο εξωτερικό. Ζωγράφισε, επίσης, πολλά ονειρικά θαλασσινά τοπία του Αιγαίου. Φιλοτέχνησε, ακόμα, το γνωστό "Αλφαβητάριο" του 1949 και πολλά Κλασσικά Εικονογραφημένα.
Αφίσα του Γραμματόπουλου για το ΕΑΜ
Και η εικονογράφηση του αγαπημένου αλφαβηταρίου με τη Λόλα και το Μίμη, την Άννα και την Ελλη,  ήταν επίσης έργο του Γραμματόπουλου.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.