Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το Club Med «συνωμοτεί» κατά του Βερολίνου αλλά απλώς «θέλουν» χωρίς να «μπορούν» - Επιτυχία πάντως για τον Α.Τσίπρα η σύνοδος...

ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΡΕΝΤΣΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΗΓΕΤΗ»   
Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ώρα υποδέχεται τους Ευρωπαίους ηγέτες που φθάνουν διαδοχικά στο Ζάππειο Μέγαρο, για τις εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει σε λίγο με την άφιξη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας. 
Σωστή η σκέψη, σωστότερο το κίνητρο (να πιεστεί το Βερολίνο και το βόρειο "γερμανόφωνο" μπλοκ), αλλά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η προσπάθεια; 
Σαφώς επιτυχία του Α.Τσίπρα: Η πτωχευμένη και σε κατάσταση αφασίας Ελλάδα κατάφερε να συσπειρώσει τους "πικραμένους" της ΕΕ και να αρθρώσουν μια κουβέντα χωρίς να την παρουσία του "μεγάλου αδελφού" του "πρώτου μεταξύ ίσων", της Α.Μέρκελ και της γερμανικής "μπότας"...
Επίσης το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σήμερα στην Αθήνα.
Από την άλλη, πώς να πιεστεί και από ποιους η Μέρκελ; Ο Ολάντ π.χ. είναι η επίσημη θεραπαινίδα της. Τίποτα δεν κάνει, ούτε καν "να βήχει" χωρίς να την ρωτήσει. Ετσι ή αλλιώς σε οκτώ μήνες ο Φ.Ολάντ θα είναι μια μακρυνή, κακή ανάμνηση για την Γαλλία, όποιος και να είναι νέος πρόεδρος της χώρας.
Ο Μ.Ρέντσι θυμίζει περισσότερο το "άτακτο παιδί" που η Α.Μέρκελ κυνηγά για να το δείρει όταν κάνει αταξίες. Είναι πολύ μικρός για να σηκώσει ανάστημα στο Βερολίνο.
Και αυτό σε δύο μήνες μπορεί να είναι παρελθόν στην ιταλική πρωθυπουργία. Το δημοψήφισμα που έρχεται "σαν τρένο" όλα δείχνουν ότι θα βγάλει "ΟΧΙ" και ο Μ.Ρέντσι θα παραιτηθεί, όπως το υποσχέθηκε.
Ποιος μένει; Κανείς σοβαρός. Ολοι οι άλλοι είναι για να συμπληρώσουν την Γαλλία και την Ιταλία.
«Ο Τσίπρας πραγματοποιεί με την μεσογειακή Σύνοδο Κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. Αρχικά το σχέδιό του είχε αποτύχει. Οι καιροί όμως άλλαξαν» γράφει η Handelsblatt, αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στην Αθήνα. 
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης, διαβεβαιώνουν κύκλοι της κυβέρνησης της Αθήνας (σ.σ.: αυτό έλειπε! Να ομολογήσουν ότι συνωμοτούν κατά του Βερολίνου).
Αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ, το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Η Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της, όχι αδικαιολόγητα, με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες συμπίπτει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Ο υπερχρεωμένος Νότος όμως ενδιαφέρεται για την χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος. 
Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δε συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο οι διπλωμάτες διαφωνούν εντελώς με την άποψη ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε δύο διαφορετικά μπλόκ», συμπληρώνεται. 
Καταλήγοντας ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι οι διπλωμάτες δεν αναμένουν κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Αθήνας. «Ο Νότος της Ευρώπης θα ζητά όμως όλο και πιο δυνατά το τέλος της λιτότητας, όπως το κάνουν εδώ και καιρό ο Ιταλός και ο Ελληνας πρωθυπουργός Ρέντσι και Τσίπρας. Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μιλούν με μια φωνή για το μέλλον της και για την προσφυγική κρίση», συμπληρώνει.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο για λίγα λεπτά και αφού ευχαρίστησε τους επτά ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τόνισε πως κοινή βούληση είναι μια καλύτερη Ευρώπη και όχι η δημιουργία ενός "μετώπου".
Μίλησε για την "κοινή θάλασσα που μας ενώνει", αναφερόμενος στη Μεσόγειο και επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι επτά ηγέτες των κρατών του Νότου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», είπε.
Στη συνέχεια ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση των επτά ηγετών.
Κυβερνητικές πηγές έδιναν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. 
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.
Σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt έδινε πάντως μία διαφορετική οπτική: «Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για  ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει... Οι χώρες του «Club Med» φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση». 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.