Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα εναλλακτικό διατροφικό σύστημα στην Θεσσαλονίκη

Ένα εναλλακτικό διατροφικό σύστημα στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Food Smart Voices
1+1=3. Να μια πράξη που η πόλη της Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Food Smart Cities for Development θα μας αποδείξουν ότι είναι έγκυρη και σωστή αν κοιτάξουμε το αποτέλεσμα των συνεργειών και συνεργασιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ορθό διατροφικό σύστημα.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχει η Fair Trade Hellas και η ΚΕΔΗΘ έχει σκοπό να διαμορφώσει μια βιώσιμη αστική διατροφική πολιτική και κουλτούρα στις ευρωπαϊκές πόλεις μέσω της σύστασης αγροδιατροφικών συμβουλίων που θα αποφασίζουν και θα καταρτίζουν την τοπική διατροφική πολιτική σχετικά με τη βελτίωση της υγείας, την κοινωνική ισότητα, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη μείωση της σπατάλης τροφής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην περίοδο κρίσης των 6 ετών που διανύει η χώρα μας και με την έλλειψη διατροφικής κουλτούρας, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τολμούν να διαφοροποιηθούν και μιλούν στην Franca Roiatti για ένα εναλλακτικό διατροφικό σύστημα στην πόλη, την προσπάθεια τους για έναν πιο αυτόνομο τρόπο ζωής και για τις πρωτοβουλίες απλών πολιτών, παραγωγών, συνεταιρισμών και φορέων για να γίνει αυτό το σύστημα πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο.

Παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις τους αναγνωρίζουμε τους κοινούς παρονομαστές. Συμμετοχή, αλλαγή και προσπάθεια αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών με καινούριους και διαφορετικούς τρόπους.
Τα  κινήματα χωρίς μεσάζοντες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα μη κερδοσκοπικά καταστήματα, οι αστικοί λαχανόκηποι είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα και τις πρακτικές που ανθίζουν στην πόλη. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Η δράση πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για την Διατροφική Πολιτική στα Αστικά Κέντρα τον Οκτώβριο του 2015, συμμετέχοντας έτσι σε μια κίνηση με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση και αλλαγή της γενικότερης αστικής διατροφικής εικόνας και συμπεριφοράς των πολιτών. 

Το παγκόσμιο δίκτυο Fair Trade δημιουργήθηκε με στόχο να προστατεύσει το νομικό δίκαιο, τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μικροπαραγωγών.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:  
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.