Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς η κυβέρνηση κατάφερε να «στριμώξει» τους καναλάρχες, να πάρει 246 εκατ. ευρώ και να εκθέσει την αντιπολίτευση

ΕΥΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΛΛΑ... Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ  
Η κυβέρνηση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατάφερε να στριμώξει τους επιχειρηματίες και να βάλει στα δημόσια ταμεία 246 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή να εκθέσει την αντιπολίτευση η οποία στήριξε τη διαπλοκή και ταυτίστηκε μαζί της. Ασφαλώς και δεν είναι όλα ρόδινα για την κυβέρνηση καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις και να αποδείξει πώς δεν στήνει τη “νέα διαπλοκή”, όπως κατηγορείται.

Μπορεί ο εκπρόσωπος του Σκάι να χαρακτήρισε την διαδικασία της δημοπρασίας “χιτσκοκική”, ο εκπρόσωπος του Star υπερβολική και πολλοί να μίλησαν για φυλακή, αλλά από τα... κάγκελα της το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να βγάλει λαγό και να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη, ότι λειτούργησε με κριτήρια και υπέρ του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες οι καναλάρχες κατείχαν τις άδειες χωρίς να πληρώνουν.
Ο τρόπος που στήθηκε η διαδικασία είχε ως βασικό πυλώνα την απομόνωση των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων τους με στόχο να ποντάρουν όσον το δυνατόν περισσότερα μη γνωρίζοντας τα ποσά που δίνει ο συνυποψήφιος τους και την ταυτότητα του για την απόκτηση της άδειας. Επίσης, βοήθησε να αναδειχθεί ο ανταγωνισμός ή και η κόντρα μεταξύ υποψηφίων (για παράδειγμα αυτή μεταξύ Αλαφούζου και Μαρινάκη είναι θανάσιμη).
Τα χρήματα που δόθηκαν ήταν ασύλληπτα για τις τηλεοπτικές άδειες. Θυμίζουμε πώς πριν τη δημοπρασία ακούγονταν ποσά έως 30 ή 40 εκατομμύρια ευρώ ως υψηλή προσδοκία και τελικώς αυτά έφτασαν έως και τα 75,9 εκατομμύρια ευρώ για την μία άδεια (αυτή που πήρε ο Θ. Κυριακού). Συνολικά θα μπουν στα Δημόσια ταμεία 246 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πώς το τίμημα που δόθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο δε Ιβάν Σαββίδης που έφτασε να έχει “ποντάρει” έως και 61,5 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξε πώς θεώρησε τα ποσά υπερβολικά για μία άδεια τηλεοπτική.
Μπορεί λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου να επιχαίρει για την επιτυχία στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πώς όσο μεγάλα ήταν τα ποσά ακόμη μεγαλύτερα είναι τα συμφέροντα. Γιατί κανείς δεν παίρνει μία τηλεοπτική άδεια, δίδοντας μάλιστα 75 εκατ. ευρώ για να προβάλει σίριαλ η να ψυχαγωγήσει τον κόσμο.
Η ιστορία έχει αποδείξει πώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούνται για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στη λήψη δημοσίων έργων ή για χοντρές business. Αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα και αυτό είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να συμβαίνει.
Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πώς αυτή την περίοδο και μετά τα μνημόνια των έξι ετών στήνεται η νέα διαπλοκή με την κυβέρνηση να αποκρούει αυτούς τους ισχυρισμούς αν και για ορισμένες επιλογές που έχει κάνει βρίσκεται στο στόχαστρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο υπάρχει μία ευφορία κι αυτό γιατί κατάφερε να εκθέσει ανεπανόρθωτα την αντιπολίτευση και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία που έκανε λόγο για κατάργηση του “νόμου Παππά”, υπερασπιζόμενη τους “τζαμπατζήδες” καναλάρχες και τα συμφέροντα που αυτοί εξυπηρετούσαν. Το ίδιο πράττει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Λίγες ημέρες λοιπόν πριν την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι ένα καλό “χαρτί” για να αναδείξει τις αλλαγές που η κυβέρνηση κάνει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Είναι βέβαιο πώς ο πρωθυπουργός θα κουνήσει την απόφαση που ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τα 246 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών.
Το ερώτημα όμως είναι, φθάνει μόνο αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Οι πολίτες στενάζουν από τους φόρους, από την ανεργία, από την ανέχεια και την φτώχεια. Κι αυτή η κατάσταση δεν αναστρέφεται με τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.