Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

παναγια των ελληνων
…αλλά και όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Επ” ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου ένα αφιέρωμα στην Παναγία διαφορετικό από τα άλλα!

Ο ξύλινος λόγος πολλών εντός Εκκλησίας έχει απομακρύνει δυστυχώς κάποιους από εμάς τους νέους ανθρώπους. Η απλότητα των λόγων του Χριστού και η μαθηματική λογική της διδασκαλίας Του –να συμπεριφέρεσαι στον διπλανό σου ακριβώς όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρεται σε παρόμοιες περιστάσεις και να μην κρίνεις κανένα παρά τον ίδιο σου τον εαυτό, γιατί όπως κρίνεις έτσι θα κριθείς-, εφόσον περνούσε με σωστό τρόπο θα άγγιζε σίγουρα το μυαλό και την καρδιά της πλειοψηφίας των νέων.
Εμείς εδώ δεν είμαστε θεολόγοι, αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Παναγία των Ελλήνων, της οποίας την κοίμηση τιμούμε τον 15αύγουστο. Σαν λαός έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Μητέρα του Θεανθρώπου και η τίμηση στο πρόσωπό της γίνεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια.
Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα τιμούν το Πάσχα του Καλοκαιριού, όπως ονομάζεται αλλιώς η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μεγαλύτερη και πιο ξακουστή πανήγυρη λαμβάνει χώρα με κάθε επισημότητα στην Τήνο αλλά και στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά. Εκτός από Ελλαδίτες, Κύπριους και Ομογενείς, την Παναγία την τιμούν ακόμα και «ξεχασμένοι» Έλληνες, όπως οι pobladores Griegos στην Ελίκη της Ισπανίας, οι οποίοι εορτάζουν με θρησκευτικές παραστάσεις την Κοίμηση της Θεοτόκου κάθε 15η Αυγούστου.
Η παράδοση θέλει την Παναγία να παρακαλάει τον γιο της για εμάς όλους, που καθημερινά πέφτουμε σε παραπτώματα, στενοχωρώντας τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αλλά και σαν λαός, λένε ότι έχουμε την «σκανδαλώδη» εύνοια της Θεοτόκου, αν και δεν την αξίζουμε. Πολλές φορές μάλιστα την βρίζουμε. Φανταστείτε όλοι εσείς πως θα νιώθατε, όταν κάποιος σας έβριζε την μάνα. Σκεφτήκατε; Ε, το ίδιο νιώθει και ο Χριστός για την δική Του.
Ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους ελεύθερα να μελετήσουν την Αλήθεια, η οποία επιβεβαιώνει την φιλοσοφική έρευνα των Αρχαίων Ελλήνων που σε όλες τις επιστημονικές τους αναζητήσεις κατέληγαν στον Έναν Θεό. Άσχετα, εάν κάποιοι που δήλωναν χριστιανοί κατέστρεφαν μνημεία του Ελληνισμού και σκότωσαν την Υπατία. Οι πράξεις των ανθρώπων όμως δεν μπορούν να αμαυρώσουν την αλήθεια, η οποία αποκτάται μέσω έρευνας (ερευνάτε τας γραφάς). Εξάλλου τον Σωκράτη τον σκότωσαν κάποιοι που δήλωναν παγανιστές.

Ο άκαμπτος και πολύπλοκος λόγος σε αρκετές εκκλησίες σε συνδυασμό με το απόλυτο θετικιστικό-δογματικό πνεύμα της επιστήμης ή τις διάφορες παραθρησκευτικές δήθεν πνευματικές «θεωρήσεις» εμποδίζουν πολύ κόσμο από το να προσεγγίσει την αλήθεια, η οποία είναι εξαιρετικά απλή. Τουλάχιστον, ας εμπιστευθούμε την αστείρευτη αγάπη της Παναγίας. Η επιλογή γίνεται ελεύθερα. Χωρίς πίεση.
Όπως ακριβώς προέτρεπε ο Χριστός: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34).


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.