Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μ.Σάλλας, τέλος! - Παραιτήθηκε από την διοίκηση του ομίλου Πειραιώς (upd)

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ANAΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  
Την παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα ανακοίνωσε επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες τραπεζικές πηγές στο pronews.gr. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου.
Η κα Απαλαγάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.
Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική της συμβολή στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε 4 μονογραφίες, 2 διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 μέχρι και το Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε Εκτελεστικό Μέλος (Εντεταλμένη Νομική Σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της τράπεζας, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου πρόεδρου του ομίλου με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.  
Ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. 
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο.
Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά. 
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  
Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  
Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Νωρίς το πρωί συνεκλήθη έκτακτο Δ.Σ. της τράπεζας όπουο Μ.Σάλλας υπέβαλλε την παραίτησή του τονίζοντας την απόφασή του να διευκολύνει την ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.
Φυσικά εκδιώχθηκε από τους δανειστές. Μόλις πριν 20 ημέρες είχαμε αναφέρει ότι τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, επιχείρησαν να αναλάβουν ξένα κερδοσκοπικά funds, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
Σε πρώτη φάση κατάφεραν να ματαιώσουν την επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου, πρώην στελέχους της KPMG και της Standard Chartered, στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναβλήθηκε και η διαδικασία ξαφνικά ξεκίνησε από την αρχή.
Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφτηκε τέτοιου είδους απόπειρα ξένων funds και βέβαια δεν ήταν η τελευταία.
Στο PRONEWS που επανακυκλοφορεί Ιουνίου σε όλη τη χώρα, μπορείτε να διαβάσετε μια έρευνα ντοκουμέντο, για το ποια ξένα funds και σε τι ποσοστό ελέγχουν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τι κίνδυνος υπάρχει από μια τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο στην Πειραιώς.
Ομάδα ξένων μετόχων της Τράπεζας κατάφερε την ματαίωση της ανάδειξης του παρά την επιλογή του μετά από διεθνή διαγωνισμό. Βασικά ένα fund που ελέγχεται από τον Γ.Πόλσον το οποίο "σπρώχνει" σε επαναφορά του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου και την απομάκρυνση,  του ισχυρού άνδρα της Τράπεζα Μ.Σάλλα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Κάτι που τελικά επετεύχθη.
Πρακτικά έχουμε στροφή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά της παλιάς διοίκησης της Τρ. Πειραιώς. 
Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θεώρησε ότι το project δεν προχωρά καλά και "αποκεφάλισε" τον Θωμόπουλο, ο οποίος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.
Το γεγονός αυτό, πάντως, προκάλεσε την οργή των διαχειριστών των ξένων funds, οι οποίοι, προφανώς, είχαν διαφορετική άποψη!
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και σε επίπεδο SSM, όπου τα ξένα funds έχουν πάρα πολύ καλές προσβάσεις, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος εγκατέλειψε την πολιτική που ακολουθούσε για "αναχαίτιση" των κερδοσκοπικών funds, διασπώντας εταιρείες μετά από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου τους. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σοβαρό καθώς μιλάμε για τράπεζα και όχι για μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Πάντως η περίπτωση της Πειραιώς είναι χαρακτηριστική των επιθέσεων που θα γενικευθούν από τα ξένα κερδοσκοπικά funds για να αναλάβουν τον έλεγχό τους. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που κερδοσκοπικά funds επιχειρούν να αναλάβουν τη διοίκηση συστημικών τραπεζών και βέβαια την ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα "παλιά" τραπεζικά "τζάκια" που δεν κατάφεραν να τις προστατέψουν θωρακίζοντάς τες την "χρυσή εποχή".
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση της και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, διότι ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να κατέχει θέση σε διοικητικό συμβούλιο ελληνικής τράπεζας.
Είναι σαφές ότι τα ξένα κερδοσκοπικά funds βαρέθηκαν να ζουν στο παρασκήνιο και θέλουν την επίσημη κυριαρχία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί με αυτό τον απόλυτο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.