Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Παιδικοί σταθμοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (πρόσκληση)

Ξεκινούν από σήμερα όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr οι αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζώης» που αφορά στους παιδικούς σταθμούς, καθώς δημοσιοποίηθηκε η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΕΕΤΑΑ.

Το πρόγραμμα – δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από εθνικούς πόρους.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τα μεσάνυκτα της 29ης Ιουλίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση : Μυλλέρου 73-77 Αθήνα, τ.κ. 10436.
Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ.Τ.Α.Α. στις 17 Αυγούστου 2016.
Ενστάσεις  από τους δικαιούχους μπορούν να υποβληθούν μεταξύ 18 και 22 Αυγούστου 2016.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις 24 Αυγούστου 2016.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤΑΑ το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με το περσινό καθώς έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση όσον το δυνατόν περισσότερων οικογενειών.
Οι λόγοι που επέβαλλαν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν την χρηματοδότηση, Το παραπάνω πρόβλημα προέκυψε λόγω της δομής του παλιού προγράμματος και δεν οφείλονται σε αμέλεια της ΕΕΤΑΑ που είναι ο διαχειριστικός φορέας.
Φέτος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που θα διατεθούν. Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ το έσοδο κάθε δομής από κάθε μεμονωμένο voucher-αξία τοποθέτησης, ανήλθε στο ύψος που προσδιορίζει η νέα ΚΥΑ. Όπως τονίστηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων υπουργών, η τελική δαπάνη της δράσης, κατά την σχολική χρονιά 2016-2017, ενδέχεται να ξεπεράσει τα 175 εκατ. €. Και αυτό λόγω της δέσμευσης της Κυβέρνησης να χορηγηθεί το voucher στο σύνολο των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και στο σύνολο των νοικοκυριών με πρόσωπα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η επίτευξη αυτού του στόχου. Υπενθυμίζουμε ότι, από τα 175 εκατομμύρια ευρώ, τα 95 εκατομμύρια προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.
Πιο συγκεκριμένα, για το  σχολικό έτος 2015 – 2016 : 
– όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας, όπως αυτό έχει ορισθεί από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2015, (4.512 ευρώ), θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher),
– όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία θα λάβουν την σχετική ενίσχυση, προκειμένου τα άτομα αυτά να λάβουν μια θέση στα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ ή σε δομές ολοκληρωμένης φροντίδας.
–   θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς,
–   θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν’αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.
–  θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τους γονείς είναι ότι:
–  οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
–  η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.
– Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία του προγράμματος καθώς και την αξιοπιστία της, ως φορέας διαχείρισης, από την στιγμή που θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους νομιμότητας σε πανελλαδική κλίματα. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. όπου εντοπίσει παρατυπίες θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που θα εντοπιστούν παρατυπίες εξετάζεται το ενδεχόμενο, εκτός των κυρώσεων, να μην γίνονται δεκτοί για συνεργασία στο μέλλον.
Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τις δομές είναι ότι:
–  καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
–  διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων.
– απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
Τα στοιχεία που διατηρούνται σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα είναι:
– Προτεραιότητα σε γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το κατώφλι φτώχειας.
– Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων. Επισημαίνεται ότι η σύζευξη δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική.
– Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους. Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.
Για την όλη διαχείριση του προγράμματος  συνεδρίασε το Δ.Σ,. της Ε.Ε.ΤΑ.Α. όπου και διατυπώθηκαν οι ενστάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Τα θέματα αυτά η διοίκηση της ΕΕΤΑΑ τα έλαβε υπόψη της και τα έχει μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς. Ωστόσο η  ΕΕΤΑΑ υπογραμμίζει ότι  ο ρόλος της αφορά μόνο τη διαχείριση του προγράμματος. Επιπλέον  εκτιμά ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς ξεκινά νωρίς φέτος. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς να επέμβουν  εγκαίρως όπου εντοπιστούν αδυναμίες.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.