Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

«Βόμβα» από Κλάους Ρέγκλινγκ: «Να αναλάβει ο ESM τις οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 74%»!

ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
Σε καλό δρόμο βρίσκεται πλέον το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς όπως αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM ενώ όπως τονίζεται εάν εφαρμοστεί μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος από το 183% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 74% σε λίγα μόλις χρόνια!

Το έγγραφο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Die Welt και έχει και αυτό την σημασία του καθώς δείχνει ότι η πρόταση γίνεται με την σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας.
Το έγγραφο αυτό αναφέρει τις ήδη προτεινόμενες επιλογές, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως "ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο αποτελεί μια εντελώς καινούρια προοπτική: τημ δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ".
Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό μέτρο: "Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια".
«Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα».
«Το θέμα είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος, αφού οι Ευρωπαίοι -και η Γερμανία- θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη. Αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη αλλά την πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt.
«Υπό την προϋπόθεση της πολιτικής στήριξης της πρότασης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας να αξιοποιήσει τους ανεκμετάλλευτους πόρους, ώστε να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα δάνεια του ΔΝΤ και να τα εξοφλήσει».
«Και τέτοιοι πόροι πράγματι υπάρχουν, οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι από το πακέτο σωτηρίας ύψους 86 δισ. ευρώ 25 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για την σωτηρία των τραπεζών, όμως, δεν χρησιμοποίηθηκαν όλα τα χρήματα. Θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή (ελληνικά) δάνεια προς το ΔΝΤ»
«Ο ESM υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ.»
Την πρόταση χαρακτηρίζει καλή και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας: "Για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ" όπως είπε στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονάς του Γιούργκεν Μάτες. "Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους στο τρίτο πακέτο", συμπληρώνει.
Εν ολίγοις ο Κλάους Ρέγκλινγκ προτείνει την μόνη πραγμτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα που είναι η πολιτική λύση. Δηλαδή εάν οι Ευρωπαίοι το θέλουν μπορούν να βοηθήσουν γενναιόδωρα την Ελλάδα χωρίς να γίνει ονομαστικό κούρεμα, αποφασισμένοι όμως να δείξουν επιτέλους αλληλεγγη.
Βέβαια για να το κάνουν αυτό θα πρέπει όντως η Ελλάδα να προσαρμόσει έτσι το κράτος της που να μην παράγει πλέον χρέη. Πάντως η πρόταση δεν ήρθε τυχαία.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.