Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Το ασφαλιστικό-φορολογικό λαιμητόμος ψηφίστηκε και η ελάφρυνση χρέους είναι προ των πυλών - Μετά τί;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ  
Το ασφαλιστικό-λαιμητόμος και το φορολογικό που δίνει τη χαριστική βολή στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα ψηφίστηκε (με 153 ψήφους υπέρ και 143 κατά), η ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται προ των πυλών με την βάση να τίθεται στο σημερινό Eurogroup όπως δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι και μετά τι; Νέο πακέτο μέτρων; Έξοδος στις αγορές; Συνεχής επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και αυτόματη λήψη μέτρων;

Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από κανέναν. Κάποιοι εκτιμούν μάλιστα πώς η κυβέρνηση ψήφισε χθες τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ και έχει συμφωνήσει στα 3,5 δις ευρώ του πακέτου των προληπτικών μέτρων για να πάρει απλά δέσμευση ελάφρυνσης του χρέους η οποία ωστόσο δεν θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Αυτό το απορρίπτουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πώς έχει εξασφαλιστεί η ελάφρυνση του χρέους. Όχι “κούρεμα” αλλά ελάφρυνση του χρέους. Εξάλλου το δήλωσε εμμέσως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες διαμέσου της εκπροσώπου τους, λέγοντας πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Διαφορετικά η ελληνική οικονομία δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει. Το λένε πλέον ανοιχτά όλοι. Από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέχρι τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ. Αν και βέβαια υπάρχει και εδώ ένα ερώτημα. Τι σημαίνει ελάφρυνση του χρέους και πώς θα επιτευχθεί;
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν με μία παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα μετά το 2023, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται πώς το χρέος είναι βιώσιμο. Ίσως και με τη μείωση των επιτοκίων, αν και αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
Όπως και να έχει πάντως η ελάφρυνση του χρέους είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, αν και δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση στο σημερινό Eurogroup. Πιθανόν στο επόμενο που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου. Και εδώ έρχεται και το επόμενο κρίσιμο ερώτημα: Άντε και επετεύχθη ο στόχος της ελάφρυνσης του χρέους μετά τι ακολουθεί;
Το Bloomberg έκανε λόγο χθες για ένα νέο μνημόνιο μέχρι το 2018, με νέο πακέτο μέτρων ύψους 5,2 δις ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που ζητάει το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό. Εξάλλου ήδη από τώρα οι δανειστές θέλουν να περάσουν προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα με τη μη επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πώς η έξοδος στις αγορές για απευθείας χρηματοδότηση ήταν αδύνατη καθώς το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Με μία αναδιάρθρωση προφανώς αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται. Αυτός σημαίνει και έξοδος στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους; Είναι άλλο ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν εν ισχύ στην Ελλάδα τα capital controls, τα οποία ουδείς γνωρίζει πότε θα αποσυρθούν.
Μπορεί η έξοδος στις αγορές να συνοδευτεί από ένα νέο πακέτο μέτρων; Δηλαδή επισήμως οι δανειστές να αναγνωρίζουν πώς ανά πάσα στιγμή η ελληνική οικονομία μπορεί να εκτροχιασθεί και την ίδια στιγμή οι αγορές να δέχονται να σε δανείσουν; Και εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μείζον θέμα.
Σίγουρα η ελάφρυνση του χρέους είναι μία ακτίδα φωτός στο σκοτάδι που μας έχουν βυθίσει έξι χρόνια τώρα τα μνημόνια. Μην έχει όμως κανείς της αυταπάτη πώς θα λύσει και τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Οι πληγές για να επουλωθούν θέλουν πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες.
Μην ξεχνάμε επίσης μία κρίσιμη παράμετρο. Πως το καλό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο, πέραν βέβαια των μέτρων που ψήφισαν χθες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχει να κάνει και με το ενδεχόμενο Brexit. Οι δανειστές χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να το αποφύγουν και όταν συμβεί αυτό τότε τα κοράκια μπορεί να επιστρέψουν με ακόμη μεγαλύτερη μανία.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.