Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» ετοιμάζουν οι δανειστές: «Στο τραπέζι» οι ομαδικές απολύσεις, «στον γύψο» ο συνδικαλισμός

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ... «ΓΑΛΛΙΑ»;  
Σε.... Γαλλία προβλέπεται να μετατραπεί η Ελλάδα ενόψει ριζικών αλλαγών που έρχονται στα εργασιακά. Στη λογική Ολάντ, και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να θίξει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα βγάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Αν κρίνουμε από τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ψήφιση του Ασφαλιστικού τότε το θέμα των εργασιακών αναμένεται να στείλει στα «κάγκελα» ακόμα περισσότερους αγανακτισμένους πολίτες δημιουργώντας καινούρια αναταραχή στη χώρα. Και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των αφυπνισμένων Γάλλων πάνω στο ίδιο θέμα, θα είναι μεγάλη.

Το σίγουρο έιναι ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν θα περάσει «αναίμακτα». Και ενδοκυβερνητικές τριβές για ακόμη μια φορά θα υπάρξουν και έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στον λαο και στη Κυβέρνηση. Τώρα το τι θα κερδίσουμε στο τέλος είναι άλλο θέμα.
Να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του έχει κατακρημνιστεί ενώ επεισόδια και κινητοποιήσεις γίνονται σε ολόκληρη την χώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα απαρνηθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας έντονη αγωνιστική διάθεση 11 μήνες πριν από το τέλος της θητείας του.
Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως της πρώτης αξιολόγησης έχει οδηγήσει και το εργασιακό σε σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τώρα οι δανειστές να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.
Τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με τις ανατροπές στα εργασιακά, που θα τεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του μνημονίου, αποκαλύπτει ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων ότι μόνο το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και «τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης».
«Τη Δευτέρα στις 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί με στόχο την υποβολή πορίσματος για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά διάφορα θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο ισχύων συνδικαλιστικός νόμος (Ν.1264/1982), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προκειμένου εν συνεχεία να προωθηθούν αλλαγές και στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μένει κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη θέση του ΔΝΤ, παρότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2014 για την ολοκλήρωση της τότε 5ης αξιολόγησης. Πλέον, η μνημονιακή υποχρέωση νομοθέτησης των αλλαγών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συμπέσει με την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Τα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πλέον δύσκολα και σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν και ενδοκυβερνητικές τριβές.
Οι αλλαγές στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων δεν θεωρούνται από τους ειδικούς αλλά και από πρώην στελέχη του υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόσο κρίσιμες όσο οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και τονίζουν ότι η διαδικασία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς αυτά ταζητήματα καλείται να τα διαπραγματευτεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Οι προτάσεις των δανειστών για το θέμα των εργασιακών:
• Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζόμενων του σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή από παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασία (lock out).
• Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
• Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.
• Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
• Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
• Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.»
Τι αλλάζει για 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Μεγάλες ανατροπές φέρνει για χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους, περίπου 80.000, το προσχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κείμενο εργασίας.
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Εννιά αλλαγές περιλαμβάνονται σε αυτό:
Μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων από και προς τους Δήμους.
Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που μετατάσσονται.
Μεταφορά προσωπικού των προς κατάργηση ΝΠΔΔ ΔΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ στους Δήμους.
Τοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.
Μέσα ατομικής προστασίας δημοτικών υπαλλήλων.
Καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Δημοτικά τέλη και οικονομικά ΟΤΑ.
Δημιουργία μητρώου ανθρώπινου δυναμικού.
Διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για έκδοση διαβατηρίων.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας μάλιστα την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει μάλιστα η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.
Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.