Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Χοντρό» Ενεργειακό Παιχνίδι στην Κυπριακή ΑΟΖ… Στο Κόλπο και η Ρωσία… Το Κερασάκι στην Τούρτα…

Αναζωπυρώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά την οριοθέτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο τρίγωνο Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια και την επικέντρωση στη διάθεση φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στους κόμβους αγωγών της χώρας.
Το άνοιγμα με τη Βουλγαρία αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για τη Ρωσία, που παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου–Αιγύπτου αλλά και στο τρίγωνο Κύπρου, Ελλάδας Αιγύπτου, αφού η Ρωσία είναι γνωστό ότι αποδίδει εδώ και πολλές δεκαετίες σημαντικό ρόλο στην Αίγυπτο.
Σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι στο ΡΙΚ, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Ο κ. Οσάτσι ανέφερε ότι αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρά, ωστόσο η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου προκαλεί ενδιαφέρον. Ο κ. Οσάτσι προσέθεσε ότι έχει ετοιμάσει σχετικό σημείωμα προς τη Μόσχα.
Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης έχει επισημάνει στα κρατικά κέντρα αποφάσεων της Μόσχας, ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν και δυνατότητες συνεργασίας ακόμα και μέσω κρατικών δομών με κοινοπραξίες, όπως με την ΕΥΚ ή τη ΔΕΦΑ.
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες έχει διέλθει από σειρά βολιδοσκοπήσεων σε κρατικές υπηρεσίες, με την κυβερνητική πλευρά να δείχνει ανοικτές πόρτες για τις διαδικασίες που αναμένονται για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι στους προηγούμενους δύο γύρους αδειοδότησης είχαμε διεκδίκηση από ρωσικές εταιρείες, σε μία περίπτωση στον β’ γύρο της Novatec και της Gazprombank σε κοινοπραξία με την TOTAL, η οποία αρχικά επιλέγηκε για τεμάχιο-«φιλέτο», το «9», ωστόσο στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξε την απόφασή του και έδωσε το «9» στην ΕΝΙ.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.