Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους διοργανώνουν ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ.

Η έκθεση φιλοξενείται στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών Απ. Παύλου 37 στο Θησείο, με μια επιλογή εκθεμάτων από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.

Παρουσιάζονται λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον«κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Η  έκθεση  έχει  στόχο  να  αναδείξει  αυτή  τη  σχετικά  άγνωστη  πτυχή  του  αρχαιοελληνικού  πολιτισμού  και  να αποδείξει  ότι  η  τεχνολογία  των  αρχαίων  Ελλήνων  λίγο  πριν  το  τέλος  του  αρχαιοελληνικού  κόσμου  ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.
«Οι  κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες,  οι αλυσοτροχοί και  οι  αλυσίδες,  τα  έμβολα  και  οι  κύλινδροι,  τα  ελατήρια,  οι  υδραυλικοί  ελεγκτές  και  οι  βαλβίδες,  οι προγραμματιστές  και οι  αυτόματοι  πλοηγοί (εξαρτήματα όλα  της  μηχανής  ενός  σύγχρονου αυτοκινήτου)  είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης Κώστας Κοτσανάς.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα έξι (6) ευρώ ανά άτομο. O αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει έως και τους δεκαοκτώ (18) γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ως τις 18/02/2016, στο τηλέφωνο 6976613065, ή στο mail marialamprinou52@gmail.com. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημείο συνάντησης η είσοδος του Παραρτήματος του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο). Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μία (1) ώρα.
----------------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.