Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Σπύρος Παππάς: Κύριε Ψηνάκη, ο Μαραθώνας βουλιάζει! Διοικήστε τον, αν μπορείτε

Άρθρο - παρέμβαση του Σπύρου Παππά
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο θυμόσοφος λαός. Και η καλή μέρα για την Δημοτική Αρχή και τον επικεφαλής της κ. Ηλία Ψηνάκη, μόνο καλή δεν είναι! Ακυβέρνητο καράβι μοιάζει πλέον να είναι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνος. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή υπό την αιγίδα της Διοίκησης του Manager κ. Ηλία Ψηνάκη, άρχισε να φυλλορροεί. Είναι απορίας άξιον πως μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα… έχουμε τόσες πολλές παραιτήσεις… Τυχαίο; Δεν νομίζω!


Τα προβλήματα και η ανεπάρκεια διοίκησης (επιστολές παραίτησης Δ.Σ.) έκαναν πολύ γρήγορα την εμφάνισή τους. Κόντρες, έριδες, διαφωνίες, διαπληκτισμοί και αψιμαχίες δημιούργησαν αλγεινή εντύπωση στην τοπική κοινωνία και έκαναν πολλούς από τους πολίτες να αναρωτηθούν πραγματικά για την επιλογή τους. Ακόμα και στελέχη και μέλη της παράταξης φαίνεται να κρατούν στάση αναμονής. Παρακολουθούν τα γεγονότα, σταθμίζουν τα δεδομένα και αναμένουν πρωτοβουλίες για να πάρουν την τελική απόφαση.
Η Δημοτική Αρχή, που από το ξεκίνημά της έμοιαζε σαν το ποτήρι που φαινόταν άλλοτε μισογεμάτο και άλλοτε μισοάδειο, κατέρρευσε. Με την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Δημάρχου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου το ποτήρι ξεχείλισε! Οι εξελίξεις κατά την άποψή μου δείχνουν να είναι ραγδαίες. Ερωτηματικό παραμένει επίσης και η στάση των εναπομεινάντων Δημοτικών Συμβούλων. Με τον ρυθμό όμως που τρέχουν τα γεγονότα πολύ φοβούμαι ότι και αυτοί σιγά-σιγά θα αρχίσουν να "αδειάζουν" τον Δήμαρχο. Εκείνος όμως φαίνεται να μην πτοείται. Δέχεται παθητικά τη μια παραίτηση μετά την άλλη χωρίς να αντιδρά. Δεν θέλει, δεν μπορεί; Θα δείξει! Έτσι όμως όπως πάει η πηγή πολύ σύντομα θα στερέψει. Φαίνεται πως το απάνεμο λιμάνι θα γίνει φουσκοθαλασσιά που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Ο καλός ο καπετάνιος λένε στη φουρτούνα φαίνεται, αλλά ο δικός μας ο καπετάνιος, ο Δήμαρχος, αντί να βρίσκεται στη γέφυρα και να παλεύει με τα κύματα, βρίσκεται μάλλον στην καμπίνα του και το σκάφος πλέει ακυβέρνητο. Ο κόσμος παρακολουθεί άναυδος την τελική πρόσκρουση στα βράχια. Απορεί με τα πεπραγμένα της διοίκησης Ψηνάκη και διερωτάται τι μέλλει γενέσθαι! Ένα όμως είναι βέβαιο· αν ο Δήμαρχος δεν ανακτήσει άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων για να αλλάξει τα δεδομένα και να ασκήσει επιτέλους διοίκηση, φοβούμαι ότι σύντομα η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη και ο τελευταίος… μάλλον θα κλείσει την πόρτα!
Για να κυβερνηθεί όμως ένας Δήμος, δεν χρειάζεται απλά και μόνο να κερδίσει κάποιος τις εκλογές και στην συνέχεια να βάλει τον Δήμο στον αυτόματο πιλότο. Ο Δήμαρχος πρέπει πρωτίστως να αφουγκράζεται την κοινωνία. Να ζει καθημερινά μέσα σ’ αυτήν. Να είναι ανοιχτός και προσιτός στους πολίτες και να ακούει τα παράπονα και τα προβλήματά τους. Να τους συμπαραστέκεται όπως μπορεί και να προσπαθεί με τα όποια μέσα και γνώσεις διαθέτει να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα. Ο Δήμαρχος όμως δεν είναι παντογνώστης. Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία φρόντισε να θεσπίσει τον θεσμό του συμβούλου. Οι σύμβουλοι καλοί και χρήσιμοι είναι αλλά όπως το λέει και η λέξη οφείλουν και πρέπει να συμβουλεύουν σωστά τον Δήμαρχο και όχι να συνδιοικούν. Ο ρόλος τους είναι να του κάνουν προτάσεις και όταν αυτές γίνονται αποδεκτές να τον βοηθούν παντοιοτρόπως και να τον προτρέπουν στην άρτια και σωστή υλοποίηση αυτών των προτάσεων.
Ο Δήμαρχος οφείλει να διοικήσει και να διοικήσει σωστά. Δεν έχει ανάγκη από αυλοκόλακες. Άλλωστε η αυλή ως επί το πλείστον κακό κάνει. Η διοίκηση ενός Δήμου, όπως του Δήμου Μαραθώνος, είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να εκχωρείται σε τρίτους. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αρετές αδιαμφισβήτητα αναγκαίες για έναν Δημοτικό Άρχοντα. Ο Δήμαρχος, που έχει και την συλλογική ευθύνη, οφείλει να ασκεί διοίκηση και να αντιμετωπίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου με προτάσεις και επιχειρήματα. Δεν μπορεί να ασκεί πολιτική με λεκτικές κορώνες, ατάκες και φληναφήματα τύπου life style διότι πέραν της αντι-αισθητικής του εικόνας αποδεικνύει ότι στερείται και επιχειρημάτων. Είναι επίσης ηλίου φαεινότερο ότι η προσπάθεια άσκησης πολιτικής μέσω ίντερνετ (Twitter, Facebook, Instagram) δεν μπορεί πλέον να πείσει τους πολίτες. Η χρήση παρά ταύτα της νέας τεχνολογίας και αναγκαία είναι και χρήσιμη, αλλά για την προβολή του έργου της Δημοτικής Αρχής και όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων ποζάροντας στον φακό με επιφανείς πολίτες από τον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Για να φτάσει όμως να προβληθεί το έργο μιας Δημοτικής Αρχής, χρειάζεται πρωτίστως να παραχθεί. Και για να παραχθεί έργο, χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, νέες ιδέες, όρεξη για δουλειά και κυρίως θέληση για προσφορά. Χρειάζεται επίσης και έναν καλό καπετάνιο, τον Δήμαρχο, που θα δείξει εμπιστοσύνη στο πλήρωμά του δηλαδή στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους και συνεργάτες του. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι αυτοί που για πέντε συναπτά έτη θα τραβήξουν κουπί και θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, μαζί με τον Δήμαρχο, στους πολίτες και ψηφοφόρους τους.
 Η παρέμβασή μου, έξι μήνες μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τους "ΠΟΛΙΤΕΣ", με το άρθρο "Ενεργός ή αποστασιοποιημένος δημοτικός σύμβουλος" στόχο είχε να στηλιτεύσει την στάση ορισμένων στελεχών της νέας Δημοτικής Αρχής. Στελέχη, τα οποία εμπιστεύτηκαν ως Ηγέτη τον γνωστό Manager κ. Ηλία Ψηνάκη και αφού έδωσαν όρκους τιμής για ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο μας, έλαβαν πανηγυρικά την ψήφο των δημοτών. Όμως άρχισαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διαφωνούν με τον Αρχηγό, να διαφοροποιούνται, να αποστασιοποιούνται και ορισμένοι εξ αυτών να ανεξαρτητοποιούνται. Οι κινήσεις αυτές μας άφησαν όλους άναυδους. Τότε λοιπόν διερωτήθηκα όπως διερωτώμαι και τώρα: "Ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουνε;" Μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Αλλά όποιο από τα δυο και να ισχύει, αδυνατώ να παρακολουθήσω και να κατανοήσω τα όσα διαδραματίζονται στην πλειοψηφία αυτής της Δημοτικής Αρχής. Με εκπλήσσει δε δυσάρεστα το γεγονός ότι κάποιοι εκ των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, που κάποτε έπιναν νερό στο όνομα του Αρχηγού Ψηνάκη και υποκλίνονταν στο ταλέντο του Δημάρχου-Manager που θα μετέτρεπε τον ιστορικό Δήμο του Μαραθώνα σε Γαλλική Ριβιέρα (δηλαδή σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που θα κατακλυζόταν από ντόπιους και ξένους τουρίστες υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου με πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο και τους πολίτες), να εγκαταλείπουν μεσοπέλαγα το σκάφος.
Ο κόσμος, φανερά δυσαρεστημένος και φοβερά απογοητευμένος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ήθελε αλλαγή. Αναζητούσε κάτι διαφορετικό και το βρήκε. Το βρήκε στο πρόσωπο του κ. Ηλία Ψηνάκη, ο οποίος προσπάθησε προεκλογικά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να πείσει τον κόσμο ότι αυτός είναι ο καλύτερος, ο ικανότερος και αυτός που κατά την λαϊκή ρήση "θα σπάσει αυγά". Με την δέσμευσή του ότι θα συγκρουστεί με το παλιό και θα εκσυγχρονίσει τον Δήμο κάνοντας βαθιές τομές στην διοίκηση και ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του έπεισε την πλειοψηφία να τον στηρίξει. Με το αλήστου μνήμης επίσης προεκλογικό σλόγκαν "Αλλάζουμε την Ελλάδα ξεκινώντας από τον Μαραθώνα" κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να πάρει την διαχείριση ενός από τους πλέον καταξιωμένους Δήμους της χώρας μας με ένα πολύ δυνατό, όπως ο ίδιος έλεγε, Brand Νame (σήμα κατατεθέν). Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα;
Όλοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα στο Δήμο μας και η πραγματικότητα είναι πως βιώνουμε καθημερινά την στασιμότητα, την ανικανότητα και την παντελή απουσία οράματος, ελπίδας και έργου. Ποιος τομέας του Δήμου μας πιστεύετε ότι λειτουργεί ικανοποιητικά σήμερα; Αυτός της Παιδείας; Αυτός της Καθαριότητας; Αυτός της Τεχνικής Υπηρεσίας; Αυτός των Οικονομικών ή αυτός της Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Συνοχής; Το αφήνω στην κρίση σας. Κρούω όμως τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν αλλάξει κάτι και γρήγορα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα πράγματα για την τοπική κοινωνία θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Η Δημοτική μας Αρχή, ενώ θα έπρεπε να τρέχει με χίλια μπροστά, να εκπονούνται μελέτες επί μελετών και σχέδια επί σχεδίων για κάθε πιθανό ή απίθανο ενδεχόμενο, να γίνονται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις με στόχο πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και την ανάπτυξη του Δήμου μας, μοιάζει να είναι καθηλωμένη, χωρίς όραμα και χωρίς ελπίδα. Το μόνο που φαίνεται να νοιάζει την νέα Δημοτική Αρχή είναι να γαντζωθεί καλύτερα στην καρέκλα της εξουσίας. Ζει ακόμα το μύθο της. Ειρήσθω εν παρόδω ίσως κάποιοι, σήμερα, να πρέπει να βάλουν τα γυαλιά τους και κάποιοι να τα βγάλουν. Είναι εντυπωσιακό ότι ορισμένοι εκ των διοικούντων ακόμη και σήμερα δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν την στασιμότητα και παντελή απουσία οράματος, ελπίδας και έργου. Την κύρια όμως ευθύνη για την διοίκηση την φέρει πάντα εκείνος που ηγείται. Και ο Ηγέτης αποκαλύπτεται ουσιαστικά μόνο όταν αναλάβει αξιώματα και εξουσία, όπως έλεγε και ο Σοφοκλής με το περίφημο "ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι".
Στην δεινή πλέον κατάσταση που έχει περιέλθει η νέα Δημοτική Αρχή με τις επιλογές της ο Hγέτης, ο Δήμαρχος, χρειάζεται να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν, για το καλό του τόπου, να αντιστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξει ρότα και να χαράξει νέα πορεία. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του. Η διαφορά όμως στη σχέση του κ. Ηλία Ψηνάκη με τους Δημοτικούς Συμβούλους του πιστεύω πως έγκειται σ' αυτό που έλεγε ο Τσόρτσιλ: "Έχει όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν". Πρέπει λοιπόν να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ένα "modus vivendi". Δική του η επιλογή, δική του κι η ευθύνη. Αν τελικά δεν καταφέρει να πείσει τους συνεργάτες του, τότε πώς θα μπορέσει να εμπνεύσει όραμα και να δώσει ελπίδα στον κόσμο; Ελπίζω να τα καταφέρει για το καλό όλων. Και να μην ξεχνά ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι συνεργάτες του αυτό που προεκλογικά διατυμπάνιζαν σε κάθε ευκαιρία: πως ο μοναδικός τους αντίπαλος ήταν και παραμένουν τα προβλήματα του τόπου και όχι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή κάτι άλλο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Χρόνος υπάρχει. Με δομικές αλλαγές, όραμα, σχέδιο, σκληρή δουλειά και χωρίς λαϊκισμούς μπορεί να γίνει η αλλαγή. Για να γίνει όμως αυτή η αλλαγή πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν από μια ΟΜΑΔΑ στελεχών που έχουν γνώμη, γνώση και άποψη και τα οποία, με προεξέχοντα τον Δήμαρχο, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της παράταξης. Υπάρχουν άραγε αυτοί οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη Δημοτική Αρχή; Βεβαίως και υπάρχουν! Υπάρχει όμως πρόγραμμα παράταξης; Μάλλον όχι! Αυτό πιστεύω πως είναι και η "αχίλλειος πτέρνα" αυτής της Δημοτικής Αρχής και απόδειξη είναι τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της παράταξης (πολιτικές αστοχίες, πράξεις, παραλήψεις) και βλέπουν το φως της δημοσιότητας (επιστολές παραίτησης) στα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από τους ίδιους του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Πεποίθησή μου είναι πως ο Δήμος Μαραθώνος μπορεί και πρέπει να είναι στην κορυφή, γιατί έχει όλα τα εχέγγυα και συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται γι’ αυτό. Μπορεί επίσης να είναι το πρότυπο εκείνο από το οποίο οι υπόλοιποι θα αντλούν πρακτικές, ιδέες και νοοτροπίες. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται οι πολίτες, στις εκλογές, να κάνουν την σωστή επιλογή. Επειδή η επιλογή των προσώπων καθορίζει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη του Δήμου και των δημοτών για μια πενταετία όταν ψηφίζουμε δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να παραμυθιαζόμαστε από τις προεκλογικές φανφάρες, τα όμορφα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις των υποψηφίων που ενίοτε γίνονται πράξη. Όμως τις περισσότερες φορές οι υποσχέσεις αυτές αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες (αέρας κοπανιστός) και νοιώθουμε εξαπατημένοι. Για να μην φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να λέμε "στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα" τα άτομα που θα επιλέγουμε για την διοίκηση του Δήμου πρέπει να έχουν σχέση με την περιοχή και να δείχνουν ενδιαφέρον για τα κοινά. Πρέπει να είναι γνώστες των τοπικών πραγμάτων, άτομα ικανά και άξια και που αποδεδειγμένα, μέσα από το έργο και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία. Πρέπει επίσης τα άτομα αυτά να διαπνέονται και από ειλικρίνεια, εντιμότητα, διαφάνεια, ζήλο, εργατικότητα, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να δώσουμε μια ώθηση σε όλους τους τομείς, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να περάσουμε το μήνυμα σε όλους πως ο Δήμος αυτός είναι εδώ για τους πολίτες, για την ποιότητα ζωής και για την καθημερινότητά τους!

Κλείνοντας την παρέμβασή μου αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον αυτού του όμορφου τόπου παρ’ όλες τις διακυμάνσεις που υφίσταται κατά καιρούς και να επισημάνω τόσο στον Δήμαρχο όσο και στην Δημοτική Αρχή πως Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ πρέπει αναμφισβήτητα να αντικαταστήσει την ανυποληψία και τη δυσπιστία που έχουν οι πολίτες για τους δημόσιους άνδρες και να εκφράσω, εν τινι μέτρω, την σκέψη αρκετών συμπολιτών μου παραφράζοντας λίγο τον μεγάλο μας ποιητή Καβάφη λέγοντας: "Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τον Δήμο σου όπως τον θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς μην τον εξευτελίζεις,…"
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.