Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Οπλισμένα μικρόφωνα και τροχισμένες πένες

Γαλάνης Στάθης 
Μέσα μαζικής ενημέρωσης, για κάποιους μέσα μαζικής παραπληροφόρησης, για άλλους 4η εξουσία.
Μέρες του δημοψηφίσματος ήταν, για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ, που τελικά αποδείχτηκε ΝΑΙ ή ΝΑΙ, και παρακολουθώντας τηλεόραση ακούω κάποιον, μέλος της συντεχνίας και του συγκεκριμένου καναλιού που παρακολουθούσα,να λέει (με δικά μου λόγια) πως εμείς (στο κανάλι) έχουμε άποψη και είμαστε με την Ευρώπη.
Συμπέρασμα:Στα κυρίαρχα ΜΜΕ που έχουν "άποψη", ή τυχαία όσοι προσλαμβάνονται εκεί συμφωνούν, ή συμπληρώνουν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ή απλά στηρίζουν την γραμμή των αφεντικών τους.
Πολλοί πιστεύουν πως όσο ανεξαρτητοποιούνται τα ΜΜΕ από το κράτος ή φωνή τους γίνεται πιο ανεξάρτητη, πιο ελεύθερη και πιο ελεγκτική. Φυσικά αυτό δεν ισχύει αφού ο έλεγχός τους έχει περάσει πλέον στην οικονομική ολιγαρχία που και αυτοί μέσω του τύπου προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Τη δημοσιογραφία θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες.
Α) Στην αντικειμενική(πάντα θα υπάρχει) που περιλαμβάνει ενημέρωση και πληροφορίες.
Β) Στην ξεκάθαρα και με ομολογία στρατευμένη,όπως ο κομματικός τύπος (σεβαστό), που ενημερώνει αλλά και περνάει συγκεκριμένη άποψη.
Γ) Στην, υποκριτικά,"αντικειμενική" με επιλεκτική ενημέρωση, απόκρυψη ειδήσεων, προώθηση αρεστών προσώπων,πολιτικών ή μη και προπαγάνδιση συγκεκριμένων θέσεων και απόψεων.
Όαση αλήθειας θα βρούμε εκεί που δε πάνε οι μεγάλες χορηγίες, εκεί που η τηλεθέαση είναι ανύπαρκτη και πάλι με κριτική σκέψη θα τη δεχθούμε ή θα την απορρίψουμε.
Όαση αλήθειας θα βρούμε σε γωνιές του διαδικτύου προσεκτικά αναζητώντας αφού και αυτός ο χώρος αλώνεται απο τη στοχευμένη "ενημέρωση"
Είναι τέτοια η έλλειψη αξιοπιστίας των δημοσιογράφων της ενημέρωσης σήμερα που βλέπουμε κάποιον να μας λέει την αλήθεια και σκεφτόμαστε που αποσκοπεί και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Είναι λογικό αυτό όμως όταν βλεπεις δημοσιογράφους που αντιπάλευαν τα μνημόνια μέχρι χθες, σωστά κατ'εμέ,σήμερα να τα στηρίζουν γιατί το κόμμα άλλαξε γραμμή. Αυτή είναι η, υποκριτικά, "αντικειμενική" και με κάλυψη-απόκρυψη στρατευμένη δημοσιογραφία.
Η πένα και το μικρόφωνο είναι ισχυρά όπλα που όποιος τα ελέγχει είναι ο νικητής. Ο λαός δεν τα ελέγχει και καθημερινά ηττάται,αυτή είναι ή αλήθεια.Ένα είναι σίγουρο, και φαίνεται πως αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε, πως εχθρός των συμφεροντων του λαού δεν είναι μόνο οι αντεθνικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά και ο αντεθνικός και αντιλαϊκός ρόλος των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.