Σαφές μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην προκαλέσει καθυστερήσεις στον πρώτο έλεγχο επί του νέου προγράμματος, καθώς αυτό δεν θα πετύχει τους στόχους του σε αυτήν την περίπτωση και η χώρα θα έχει πρόβλημα, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο στα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων.
«Τουφεκίζουμε το πόδι μας κι εμείς και οι εταίροι», είπε, προειδοποιώντας ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, δεν θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ούτως ώστε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».
Να μην επιστρέψουν στην Αθήνα ούτε αυτήν, ή ούτε και την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των δανειστών, αφήνουν ανοικτό πλέον πηγές των θεσμών, υποδεικνύοντας ως πιθανή νέα ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου (και «καλώς εχόντων των πραγμάτων») την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις 28 ή 29 Ιανουαρίου.
Από πλευράς της στην κυβέρνηση εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι -μετά την περιοδεία Τσακαλώτου στην Ευρώπη- πως δεν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση («λίγες εβδομάδες ίσως δεν θα ήταν πρόβλημα» λένε), υψώνουν ανάστημα κόντρα στους δανειστές, προειδοποιούν πως αν αργήσει η συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», απειλούν ότι υπάρχει κίνδυνος να αναβιώσει η ελληνική κρίση και στοχοποιούν ουσιαστικά σαν πηγή της ανωμαλίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας το να πει τι θέλει και τι ζητά, αντί να κάνει «παιχνίδια» με διαρροές.
Παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, (ενδεικτικό της κεντρικής πολιτικής γραμμής που ήθελε να επικοινωνήσει η κυβέρνηση) και λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, ο κ. Τσακαλώτος επί της ουσίας πέρασε στην επίθεση έναντι του Ταμείου.
Εκτός από το μήνυμα να μην προκαλέσει καθυστερήσεις, ο υπουργός κάλεσε το Ταμείο να δηλώσει επίσημα αν οι «διαρροές» πως έχει αντιρρήσεις επί των ελληνικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, προέρχονται από το ίδιο ή αν αποδίδονται σε «δημιουργική δημοσιογραφία» από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος σέβεται τη συμφωνία με τους θεσμούς να μη γίνεται διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου και σημείωσε ότι δεν έχει δει κανένα επίσημο έγγραφο του ΔΝΤ που να κάνει λόγο για αντιρρήσεις επί των προτάσεων για το ασφαλιστικό και την ανάγκη για νέα μέτρα.
Εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει «θέση υψηλά τον πήχυ» τόσο προς την Ελλάδα (για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις), όσο και προς την Ευρώπη (για το χρέος). Ωστόσο, εκτίμησε πως οι δανειστές δεν θα θελήσουν να δημιουργηθεί μία νέα ελληνική κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε χθες αρκετές φορές ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και τα δημοσιονομικά θέματα και το συνταξιοδοτικό, αρκεί το ΔΝΤ να θέλει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να τελειώσει εγκαίρως η αξιολόγηση. Σε ένα, δύο, τρεις μήνες, μαζί με το χρέος. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για μία-δύο εβδομάδες παραπάνω, αλλά δεν θα μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν θα οδηγούν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης» υποστήριξε. Κάτι το οποίο θα σημαίνει, κατά τον ίδιο, ότι δεν θα κλείσει η συζήτηση για το χρέος, δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη και θα συνεχιστεί ο σημερινός φαύλος κύκλος. Μάλιστα, έκανε λόγο για διάθεση συμβιβασμών από την ελληνική πλευρά, ενώ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των συντάξεων.
Προς το παρόν όμως, οι δανειστές θέτουν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις: πρώτα θα δώσει στοιχεία για το Ασφαλιστικό η Αθήνα, έλεγε χθες η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, πρώτα θα πρέπει να διοριστεί ο νέος Γενικός Γραμματέα Εσόδων που τον «κρύβει» η κυβέρνηση, και μετά θα έρθουν οι επικεφαλής.
Όσο αυτοί καθυστερούν όμως να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής, τόσο μεγαλώνουν ο λογαριασμός των μέτρων, αλλά και το πολιτικό διακύβευμα στη χώρα μας. Εκτός από το ασφαλιστικό, που είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, το «μενού» θα περιλαμβάνει και φορολογικό νομοσχέδιο, και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και «κόκκινα δάνεια»…
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.