Μετά την αιφνιδιαστική « εξομάλυνση» των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, οι  Τούρκοι αξιωματούχοι  τώρα «στοχεύουν» στην Αίγυπτο , που σημειωτέον διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα  φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο , αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε  κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης , ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα επανέλθουν σύντομα  στην κανονική ροή τους.
«Εμείς [η αιγυπτιακή κυβέρνηση] ελπίζουμε στην εξομάλυνση  των  σχέσεων των δύο χωρών,  σχέσεις όμως που θα  βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας », είπε. Shoukry.
Ο ίδιος επανέλαβε  τον σεβασμό της Αιγύπτου για τον τουρκικό λαό, προσθέτοντας ότι «είμαστε πάντα ανοικτοί στο να έχουμε θετικές σχέσεις για την  οικοδόμηση των συμφερόντων  και των δύο λαών».
Σε άρθρο με τίτλο (Κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη με αέριο από την Αίγυπτο!), από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, αναφέραμε ότι ο Έλληνας Υπουργός Π. Σκουρλέτης ,   πραγματοποίησε δηλώσεις κατά την τελετή υπογραφής της τελικής συμφωνίας  του αγωγού  διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας , ο οποίος έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, από την Αίγυπτο , το Ισραήλ και την Κύπρο.
Αυτό το έργο σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα στην Αλεξάνδρεια θα μετέτρεπαν την Αίγυπτο σε Σ. Αραβία. Προς το παρόν όμως οι Σαουδάραβες μουσουλμάνοι σουνίτες στο δόγμα (όπως και οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι), καθορίζουν την πορεία της χώρας αυτής. Δεν θέλουν το Κάιρο σε καμία περίπτωση  να έχει σχέσεις με την Ελλάδα, την Ρωσία , την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ειδικά με την ανακοίνωση της δημιουργία του αραβικού ΝΑΤΟ, οι Σουνίτες  μουσουλμάνοι του Ριάντ,  εισέρχονται σε « δρόμους επικίνδυνους», στην προσπάθεια να ξαναμοιραστεί η Μέση Ανατολή.
Ένας εξέχων ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής  από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) Α. Acun  , δήλωσε στην  τουρκική εφημερίδα Sabah ότι, η  εξομάλυνση των σχέσεων εξαρτάται από την εκπλήρωση των όρων εκ μέρους της Αιγύπτου προς την τουρκική κυβέρνηση, λόγω των «πιέσεων»  που δέχεται  η Αίγυπτος να αποδεχθεί αυτά τα  μέτρα από την Σαουδική Αραβία.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου επιδεινώθηκαν μετά την εκλογή του  Προέδρου  της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι , ο οποίος ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2013,από τον Στρατάρχη Αλ Σίσι.
Ο Τούρκος  Πρόεδρος Ρ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην Αίγυπτο ,  κατά την υλοποίηση του Οθωμανικού σχεδίου του  για την ανασύσταση της τουρκικής αυτοκρατορίας των Σουλτάνων.
Ο Ερντογάν σύμφωνα με μια δήλωση στα ΜΜΕ τον Απρίλιο, ενώ επέστρεφε από μια επίσκεψη στην Τεχεράνη, απαίτησε  τέσσερις όρους  που πρέπει να εκπληρωθούν  από την Αίγυπτο ,  προτού η Τουρκία προθυμοποιηθεί να ομαλοποιήσει  τις σχέσεις  μαζί της  .
Η  πρώτη  είναι η άμεση απελευθέρωση του Μόρσι , δεύτερον την ακύρωση όλων των θανατικών ποινών που έχουν αποφασιστεί για τους   πρώην κυβερνητικούς υποστηρικτές της μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τρίτον, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Αίγυπτος χρειάζεται να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, σχεδόν 18.000 ανθρώπους . Τέταρτον , όλες οι απαγορεύσεις για τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αρθούν, έτσι ώστε η κανονική δημοκρατική διαδικασία να δύναται να υλοποιηθεί .
Πριν από την επίσκεψή του στο Ιράν, ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τονίζοντας  ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να «παραμελεί»  την Αίγυπτο.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είναι οι πιο σημαντικές χώρες της περιοχής. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως η εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, οδηγεί πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτή η διευθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί.
Ο ειδικός εμπειρογνώμονας από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) Acun,  είπε ότι η Μέση Ανατολή ως μια τεράστια περιοχή βιώνει μια ιστορική καμπή, όπου τα σύνορα των χωρών που ορίστηκαν το 1918 από την περίφημη συμφωνία «Sykes-Picot» ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΚΥΡΑ . Πρόσθεσε επίσης ότι, σε μια τέτοια συγκυρία,  χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θα  δράσουν από κοινού ελέγχοντας τις νέες εξελίξεις.
«Παρ “όλη την υποστήριξη που έχει λάβει, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει καταστεί μη βιώσιμη και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με μια κορεσμένη πολιτική βάση. Εάν εκπληρωθούν  οι  τουρκικές προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, και η Τουρκία θα ενθαρρύνει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο «, δήλωσε ο Acun.
Πίσω από όλα όμως,  ευρίσκεται η  Σουνιτική Σαουδική Αραβία.