Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!!

Τον τελευταίο καιρό, το νόημα της «ευτυχίας» στην Ελλάδα έχει γίνει σχετικό και η χρήση της λέξης σχεδόν απαγορευτική. Το MH βάζει την καθημερινότητά σου στο μικροσκόπιο και αναλύει αν τελικά τα χρήματα που (δεν) κερδίζεις είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει το πόσο χαμογελάς.
Δύσκολα θα γνωρίσεις στη ζωή σου άνθρωπο που να μην αναζητά την αληθινή ευτυχία, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό κι αν υπάρχει ποτέ περίπτωση να το αποκτήσει.

 Μπορεί η Ελλάδα των τελευταίων ετών να μην είναι και το ιδανικό μέρος για να το πετύχει αυτό, γιατί όλοι την έχουν συνδυάσει με την οικονομική κρίση, αλλά ίσως τα στοιχεία των τελευταίων σχετικών ερευνών να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε. 
Στην παγκόσμια έκθεση Happy Planet Index το 2012 από το New Economics Foundation (οργανισμός που αξιολογεί τους λαούς σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής, την ποιότητα διαβίωσης και το οικολογικό αποτύπωμά τους), η Ελλάδα ήταν στην 83η θέση από τις 151. Οχι κι άσχημα για τη χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Για να γίνει αυτή η έκθεση καλύτερα κατανοητή και, κυρίως, για να μεταφράσουμε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα διαβίωσης σε κάτι που μπορούμε να πετύχουμε προσωπικά ζητήσαμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο καθηγητής Martin Seligman προσφέρθηκε να μας βοηθήσει.
Υπεύθυνος για το Positive Psychology Center του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας (κλάδος που εστιάζει, ανάμεσα σε άλλα, στην εμπειρική μελέτη των θετικών συναισθημάτων), ο Seligman ουσιαστικά ειδικεύεται στην επιστήμη του χαμόγελου. Με τη δουλειά του έχει καταφέρει να βάλει την ευτυχία στο μικροσκόπιο και να τη διαχωρίσει στα επιμέρους κομμάτια της: τα θετικά συναισθήματα, τη δέσμευση, τις ερωτικές σχέσεις, την εύρεση νοήματος στη ζωή και την επιτυχία. Το MH σου δείχνει πώς μπορείς να τα αποκτήσεις. Διάβασε τα παρακάτω, για να φτιάξεις τη δική σου παροχή θετικής ενέργειας.
Αρχισε να Βλέπεις τον Κόσμο Θετικά
ΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ, ΗΔΟΝΗ, ΕΚΣΤΑΣΗ, ΖΕΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΕΣΗ
Με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο Seligman τη θετική διάθεση στο βιβλίο του Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-Being. Κι αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει να κυκλοφορείς όλη μέρα με ένα χαζό χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας υπολόγισαν την ιδανική αναλογία θετικών και αρνητικών δηλώσεων, αναλύοντας τον τρόπο που συζητούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Η αναλογία αυτή είναι 3:1. Μάλιστα, ξεπερνώντας μια αναλογία της τάξης του 13:1 χάνεις κάθε αξιοπιστία σε αυτά που λες και παύεις να είσαι παραγωγικός.
Για να είσαι σίγουρος ότι οι καλές στιγμές είναι περισσότερες από τις κακές, πρέπει να βάλεις λίγο πρόγραμμα στη ζωή σου. Είτε πρόκειται για τις διακοπές σου, το καθιερωμένο οικογενειακό γεύμα ή τον αγώνα της Κυριακής, οι έρευνες δείχνουν ότι παίρνεις μεγαλύτερη νοητική ώθηση σχεδιάζοντας κάτι παρά κάνοντάς το.
Επίσης, κάθε φορά που σου συμβαίνει κάτι καλό, σιγουρέψου ότι συνειδητοποιείς τη σημασία του και το εκτιμάς. Την επόμενη φορά, πάρε τηλέφωνο τη σύντροφό σου ή ενημέρωσε τους φίλους σου γι’ αυτό στο Facebook.
Νιώσε πιο Δοσμένος σε Κάτι


ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥ, Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑς ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ
Ο πιο απλός τρόπος να πετύχεις αυτό που ο Seligman ονομάζει «ροή» είναι να βρεις σε ποια πεδία της ζωής σου είσαι καλός και στη συνέχεια να μεταφέρεις αυτές τις δεξιότητές σου σε νέους, ανεξερεύνητους τομείς. Αν, για παράδειγμα, έχεις ηγετικά καθήκοντα στο γραφείο, μπορείς να έχεις αυτόν το ρόλο κι όταν κανονίζεις μια έξοδο για ποτό με τους φίλους σου. Αν πάλι δείχνεις μεγάλη κατανόηση στηρίζοντας τους φίλους σου, προσπάθησε να υιοθετήσεις την ίδια συμπεριφορά και στη δουλειά.
Μπορείς να βοηθήσεις τεχνικά τη δέσμευσή σου ακόμα και στις πιο βαρετές περιστάσεις, βρίσκοντας σε αυτές μια πρόκληση για το μυαλό σου. Για παράδειγμα, πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, προσπάθησε να φτάσεις στο ταμείο σε λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά, χωρίς να ξεχάσεις να αγοράσεις κάτι απαραίτητο.
Αναβάθμισε τις Σχέσεις σου
ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ηΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Μπορείς πάντα να αποκομίσεις θετικά στοιχεία από τις υπάρχουσες σχέσεις σου και να χτίσεις γρήγορα νέες, βελτιώνοντας τον τρόπο που συζητάς με τους άλλους. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αναγνώρισαν τέσσερις τύπους απαντήσεων, που χρησιμοποιούμε όταν αντιδρούμε σε μια ευχάριστη είδηση που ακούμε από ένα φίλο ή συγγενή. Ο τύπος που πρέπει να θυμάσαι είναι αυτός που φέρει το όνομα «εποικοδομητική συμμετοχή». Οταν κάποιος είναι ευχαριστημένος με κάτι που του συνέβη, κάνε τον να σκεφτεί το λόγο. Ρώτα τον τι τον έκανε να νιώθει έτσι, πότε του συνέβη, με ποιον ήταν μαζί και τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια. Ο ενθουσιασμός σου θα κάνει τον άλλο να νιώσει ωραία, ενώ, σύμφωνα με τις έρευνες, θα δημιουργήσει κι έναν συναισθηματικό δεσμό ανάμεσά σας και θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός καλού κλίματος.
Ψάξε το Νόημα της Ζωής


ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ.
«Ευτυχώς, έχουμε δημιουργήσει κοινωνικά όλες τις συνθήκες για να το πετύχουμε αυτό: η οικογένεια, οι πολιτικές παρατάξεις, η θρησκεία, ακόμα και οι προσκοπικές ομάδες. Ισως, όμως, αυτό που απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από μέρους μας είναι τελικά η δουλειά μας. Η μειονότητα των ανθρώπων που περιγράφουν τη δουλειά τους σαν ‘κάλεσμα’ και παίρνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτήν ισχυρίζεται πως βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους», σύμφωνα με ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, για να επαναπροσδιορίσεις την ευχαρίστηση που παίρνεις από τις επαγγελματικές επιλογές σου, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες 4 ερωτήσεις. Οι απαντήσεις θα σου δείξουν το δρόμο.
Α. Περίγραψε πώς θα ήταν ιδανική η δουλειά που κάνεις τώρα. Ποιες επιπλέον υποχρεώσεις θα ήθελες να αναλάβεις;
Β. Σε τι διαφέρει η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου από αυτήν που ζεις καθημερινά;
Γ. Τι σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές, που θα σε έκαναν πιο χαρούμενο;
Δ. Τι θα σε βοηθούσε να τις πετύχεις;
Γίνε ο Αντρας που Πετυχαίνει τα Πάντα


ΣΥΧΝΑ ΚΥΝΗΓΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕν ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΛΑ
Σύμφωνα με τον Seligman, αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Το να αναλαμβάνεις δράση μπορεί να προσφέρει από μόνο του ανταμοιβή. 
Οταν φέρνεις κάτι εις πέρας, σου δίνει ικανοποίηση, είτε αυτό είναι να μάθεις μια νέα γλώσσα είτε να φτιάξεις μόνος το αυτοκίνητό σου. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα που έχεις πετύχει σε κάθε πενταετία της ζωής σου, περιλαμβάνοντας τις μικρές και τις μεγάλες προσωπικές σου νίκες. Τώρα επίλεξε κάποια από την οποία έχουν περάσει πολλά χρόνια κι ανάλυσέ την: τι έκανες καλά τότε; 
Πόσο έχεις αλλάξει ως άνθρωπος με το πέρασμα των χρόνων και πώς μπορείς να ανακτήσεις τα καλά στοιχεία του παλιού εαυτού σου; Τέλος, σημείωσε τι θα ήθελες να πετύχεις μες στα επόμενα δέκα χρόνια. 
Με το να κοιτάς τους στόχους σου -και όχι μόνο τις περασμένες επιτυχίες σου- θα ενεργοποιήσεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στη σωστή κατεύθυνση.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.