Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

10 λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις που παίρνουμε για την καινούρια χρονιά αποτυγχάνουν

γυναίκα ουδέτερο αναμνήσεις τσάι Άρθρο του Jason Cutter
Έφτασε λοιπόν πάλι εκείνη η εποχή που πρέπει να θέσετε κάποιον στόχο για την καινούρια χρονιά. Αυτός ο στόχος μπορεί φυσικά να είναι ο ίδιος που βάζετε κάθε χρόνο. Όλοι βάζουμε στόχους. Και σπανίως τους πραγματοποιούμε.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς δεν φτάνουν ούτε μέχρι τη Μέρα της Μαρμότας (τον Φεβρουάριο). Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε πηγαίνοντας στο γυμναστήριο το οποίο είναι γεμάτο τον Ιανουάριο, αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και 3 διαδρόμους ταυτοχρόνως χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς. Ίσως όμως αυτό το έτος να είναι διαφορετικό για σας. Ίσως απλώς δεν συνειδητοποιείτε γιατί δεν καταφέρνετε να πάρετε κάποιες αποφάσεις την Πρωτοχρονιά.
Παρακάτω περιγράφονται 10 λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις που παίρνετε για την Καινούρια Χρονιά είναι αποτυχημένες.
10. Δεν είναι κάτι σημαντικό για σας
Ίσως παίρνετε μια απόφαση επειδή αισθάνεστε ότι «πρέπει» να το κάνετε. «Ξέρω ότι πρέπει να πηγαίνω στο γυμναστήριο, γι’ αυτό θα βάλω στόχο να πηγαίνω 7 φορές την εβδομάδα!». Η πίεση όμως που νιώθετε και οι ενοχές / υποχρέωση είναι συνήθως οι αιτίες της αποτυχίας.
9. Τα θέλετε όλα ή τίποτα
Μπορεί να έχετε να πάτε στο γυμναστήριο 4 χρόνια και ξαφνικά αποφασίζετε να πηγαίνετε 3 φορές την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα. Ή ίσως έχετε αποφασίσει να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και το αλκοόλ.
8. Δεν έχετε αρκετά μεγάλες προσδοκίες
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγάλες απαιτήσεις (όπως παραπάνω στο νούμερο 9), άλλοι όμως κινούνται σε ασφαλή όρια. Για παράδειγμα: «Θα πηγαίνω στο γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα» ή «Θα γράφω 1.000 λέξεις την εβδομάδα». Αν οι αποφάσεις / οι στόχοι του νέου έτους δεν σας ιντριγκάρουν πραγματικά, είναι εύκολο να επιστρέψετε στην παλιά σας ρουτίνα.
7. Περιμένετε άμεσα αποτελέσματα
Θεωρείτε ότι μόνο και μόνο κάνοντας ένα καινούργιο επαγγελματικό άνοιγμα αρκεί για να γίνετε επιτυχημένοι. Ή νομίζετε ότι μετά από 1 εβδομάδα που δεν θα καταναλώσετε υδατάνθρακες και ζάχαρη θα αποκτήσετε τους τέλειους κοιλιακούς. Τίποτα δεν μπορεί καταστρέψει το κίνητρό σας περισσότερο από το να έχετε παράλογες προσδοκίες.
6. Χρησιμοποιείτε συνεχώς τη λέξη «πρέπει»
Το «πρέπει» υποδηλώνει ενοχή και υποχρέωση. Όλοι το χρησιμοποιούμε, αλλά συνήθως δεν μας δίνει κάποιο κίνητρο, ακόμα κι αν θα «έπρεπε»…
«Πρέπει να σταματήσω να τρώω τόσο συχνά fast food (αλλά δεν έχω χρόνο για να μαγειρέψω)».
«Πρέπει να βλέπω λιγότερη τηλεόραση και να διαβάζω περισσότερο (αλλά είμαι τόσο κουρασμένος μετά τη δουλειά που δεν θέλω να κάνω τίποτα)».
«Πρέπει να ξυπνήσω νωρίς και να κάνω γυμναστική (αλλά ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος)».
Όταν συνεχώς «πρέπει» να κάνετε πράγματα, συνήθως αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτός είναι ο στόχος της Πρωτοχρονιάς και σίγουρα δεν είναι κάτι που πραγματικά επιθυμείτε.
5. Δεν γνωρίζετε πώς να θέσετε στόχους
Αυτό δεν αποτελεί δικό σας λάθος. Εξάλλου, ίσως κανείς δεν σας έμαθε ποτέ πώς να το κάνετε αυτό. Νομίζετε ότι μπορείτε απλώς να πείτε μια φράση όπως «Θέλω να χάσω 5 κιλά» και θα συμβεί αυτομάτως. Οι στόχοι θέλουν επανάληψη και επαναδιατύπωση σε τακτική βάση.
4. Δεν γνωρίζετε αρκετά καλά τον εαυτό σας (ή δεν είστε ειλικρινής απέναντί του)
Μήπως δεν σας αρέσει το τρέξιμο; Τότε γιατί παίρνετε την απόφαση να τρέξετε; Μήπως σας πιέζουν οι άλλοι; Μήπως προσπαθείτε να ακολουθείτε τη «μόδα» και να κάνετε ό,τι κάνουν οι φίλοι ή οι συνάδελφοί σας; Δεν σας αρέσει το γράψιμο αλλά τρελαίνεστε να φτιάχνετε βίντεο; Τότε μην θέσετε στόχο το γράψιμο. Αντί γι’ αυτό, δημιουργήστε ένα blog με βίντεο! Κάντε αυτό που σας αρέσει αλλιώς δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικό (τουλάχιστον μέχρι να το σταματήσετε).
3. Δεν έχετε την κατάλληλη στήριξη από τους άλλους (Μέρος 1ο)
Είστε ενθουσιασμένοι με τις αποφάσεις που πήρατε για την Καινούρια Χρονιά και σπεύδετε να τις μοιραστείτε με όλους: την οικογένεια σας, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τους γνωστούς σας στο internet. Νομίζετε ότι όλοι θα σας στηρίξουν επειδή είστε ενθουσιασμένοι για τον στόχο σας, αλλά τελικά διαπιστώνετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα σας πουν ότι δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αποφάσεις σας.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν έτσι για διάφορους λόγους και με το πρόσχημα της αγάπης θέλουν να σας προστατέψουν από την αποτυχία.
2. Δεν έχετε την κατάλληλη στήριξη από τους άλλους (Μέρος 2ο)
Μπορεί να υπάρξουν μερικά άτομα από την οικογένεια και τους φίλους σας που δεν θα κατακρίνουν τις αποφάσεις σας, αλλά όταν τους λέτε για τις προσπάθειες που κάνετε γι’ αυτές, σας λένε πράγματα παρόμοια με τα ακόλουθα:
«Ναι, έχεις δίκιο. Είναι αδύνατον να μην τρως υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Νομίζω ότι θα πρέπει απλώς να κόψεις το επιδόρπιο μετά το γεύμα».
«Αν νιώθεις κουρασμένος μετά από μια δύσκολη μέρα, το αξίζεις να χαλαρώσεις λίγο. Η ιστοσελίδα / το γράψιμο / το blog / η έρευνά σου μπορεί να περιμένει λίγες μέρες ακόμα!».
Θέλουν απλώς να νιώθετε καλά και αυτή η υποστήριξη είναι περίεργη επειδή φαίνεται σαν κάτι που θα σας έλεγε ένας αληθινός φίλος. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεστε από έναν πραγματικό φίλο. Αυτό το είδος υποστήριξης σας κρατά στην ασφάλεια και τη μετριότητα με αποτέλεσμα η έλλειψη προόδου σας να μην αποτελεί δικό σας λάθος. Είναι καλύτερο να έχετε δίπλα σας κάποιον που σας ξέρει και που γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο στόχος για σας και στη συνέχεια σας ενθαρρύνει όταν θέλετε να τα παρατήσετε αντί να σας γεμίζει με δικαιολογίες.
1. Ο στόχος σας δεν είναι αρκετά σημαντικός
Νομίζετε ότι το πιο σημαντικό μέρος μιας απόφασης είναι να διαλέξετε κάτι που θεωρείτε σωστό, αλλά δεν συνδέεται πραγματικά με αυτό που τελικά επιθυμείτε στη ζωή σας. Εξετάζοντας τον σημαντικό στόχο σας, πώς ακριβώς το να χάσετε 5 κιλά θα φέρει πραγματική αλλαγή στη ζωή σας; Αν το μόνο που θέλετε είναι να δείχνετε όμορφοι στην παραλία ή το σχολικό reunion, μόλις αυτά τα γεγονότα περάσουν όλα όσα κερδίσατε δεν θα έχουν πια σημασία.
Αυτοί είναι λοιπόν οι 10 βασικοί λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις που παίρνετε για την Καινούρια Χρονιά δεν έχουν επιτυχία. Θέλετε να δείτε διαφορετικά αποτελέσματα; Απλώς κάντε το αντίθετο από όσα περιγράφονται στην παραπάνω λίστα!

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.