Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η επιστολή από την Μόσχα στο ΥΠΕΘΑ για το ρωσικό εμπάργκο όπλων: "Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλέον τις ανάγκες σας"!

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ Κ.ΔΑΦΕΡΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ  
Με ... δικαστικό επιμελητή (!!!) πήγε, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών αμυντικών ή διπλωματικών σχέσεων η επιστολή για το ρωσικό εμπάργκο όπλων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε χθες το pronews.gr!

Ενας μέρος από το περιεχόμενο της ακριβούς μετάφραση της επιστολής δημοσιεύει κατ'αποκλειστικότητα το pronews.gr, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και κρίναμε ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Κατ'αρχήν έχει ιδιαίτερη σημειολογία ο υπογράφων την επιστολή η οποία απευθύνεται προσωπικά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο: Η επιστολή είναι μεν της κρατικής εταιρείας KBP, της οποίας εκπρόσωπος στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου είναι ο στενός φίλος του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σ.Σοϊγκού, ο 75χρονος, φυλακισμένος, Κ.Δαφέρμος, αλλά στην επιστολή γίνεται σαφές ότι "μιλάει" η Ρωσία:
"Τον τελευταίο καιρό, κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα για σειρά περιπτώσεων διαφθοράς και καταχρήσεων στον τομέα της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας (VTS) και τα οποία δεν δύνανται να αφήσουν αδιάφορη την Διοίκηση των επιχειρήσεων της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά
Η επιστολή, αν και απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, υπογράφεται από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο στα θέματα εξωτερικών οικονομικών σχέσεων και διευθυντής του παραρτήματος της Μόσχας Υ. Κ.Κhozyainov.
Για τα ρωσικά ειωθότα το γεγονός ότι ένας απλός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μάλιστα ενός συγκεκριμένου παραρτήματος απευθύνεται σε υπουργό Αμυνας μιας άλλης χώρας, εκ μέρους της Ρωσίας, έχει ιδιαίτερη σημειολογία: Δείχνει θυμό. Ή καλύτερα οργή...
Εστω και αν ο Υ. Κ.Κhozyainov, είναι συμπρόεδρος της διακρατικής ελληνορωσικής Επιτροπής Αμυντικής Συνεργασίας.
Ας δούμε όμως τα κυριότερα σημεία της επιστολής που έλαβε ο Π.Καμμένος:
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ (...),
Τον τελευταίο καιρό, κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα για σειρά περιπτώσεων διαφθοράς και καταχρήσεων στον τομέα της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας (VTS) και τα οποία δεν δύνανται να αφήσουν αδιάφορη την Διοίκηση των επιχειρήσεων της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας, που, επί σειρά ετών, διατηρούσε επιτυχή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αναφορικά με αυτό, θεωρώ σκόπιμο να σχολιάσω την κατάσταση σχετικά με τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Προέδρου της εταιρείας «Scorpion IntemationaI Serνices S.A» Κ. Δαφέρμο και τη σύλληψη των συνεργατών της (σ.σ.: είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κατά τον χρόνο σύνταξης της επιστολής, αλλά αναφέρονται επί τούτου και δείχνει ότι δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη στην Μόσχα η σύλληψη και εντελώς άσχετων ατόμων...).
Όπως μας έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, ένα από τα επιχειρήματα της κατηγορίας είναι το γεγονός, ότι η προμήθεια των 196 αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων «KORNET-E» έγινε με υπερτιμημένο κόστος.
Πρώτα, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι, η εταιρεία «Scorpion IntemationaI Services S.A.» με επικεφαλής τον πρόεδρο της, Κ. Δαφέρμο, πράγματι ήτο επίσημη αντιπρόσωπος της ΟΑΟ «Instrument Design Bureau» (ΚΒΡ)".
Στις υποχρεώσεις της εταιρείας ως αντιπρόσωπου, συμπεριλαμβάνονταν και οι δραστηριότητες, σχετικές με την προώθηση των προϊόντων, που παρήγαγε η ΚΒΡ, στην ελληνική αγορά εξοπλισμών και στρατιωτικών υλικών.
(...)
Σεε σχέση με αυτό, η πιθανότητα αγοράς των συστημάτων αυτών από τον Ελληνικό Στρατό θα μπορούσε να γίνει υπό δύο προϋποθέσεις - μοναδική αποδοτικότητα του οπλικού συστήματος και επικερδείς για την Ελλάδα οικονομικοί όροι.
(...)
Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την προώθηση στην ελληνική αγορά των οπλικών συστημάτων και υλικών, αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τις μετέπειτα προμήθειες των προϊόντων που κατασκευάζονται στην ΟΑΟ «ΚΒΡ», λάβαμε, σε συνεργασία με την διοίκηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατιωτικής- τεχνικής συνεργασίας, μια σκληρή απόφαση να μειώσουμε τις εξαγωγικές τιμές του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος «KORNET-E» για την Ελλάδα.
Εξάλλου, οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, δύνανται να πραγματοποιήσουν τη συγκριτική εκτίμηση του κόστους παραδόσεων αυτών των συστημάτων σε άλλες χώρες, καθώς, επίσης, δύνανται να υποβάλλουν επισήμως ερώτηση στα Ρωσικά Ομοσπονδιακά όργανα, ζητώντας τις αντίστοιχες επεξηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα".

Και στο τέλος καταλήγει με την ... "κρυάδα" που "παγώνει" την παράδοση επιπλέον συστημάτων Krnet-E, αλλά και τον εσκυγχρονισμό τους που διακαώς επιθυμούσε η ελληνική πλευρά στην έκδοση "EΜ": Να υπενθυμίσουμε ότι το Kornet-E που αποτελεί στη ουσία το μοναδικό αντιαποβατικό κατευθυνόμενο όπλο στα νησιά σήμερα θα αποκτούσε δυνατότητα να προσβάλλει τα τουρκικά αποβατικά από απόσταση 10 χλμ, σχεδόν την διπλάσια από τη νυν απόσταση των 5,5 χλμ που έχει το όπλο!
Ενημερώνει λοιπόν σχετικά ο Υ. Κ.Κhozyainov τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο ότι δεν δύνανται ούτε να κατασκευάσουν, ούτε να παραδώσουν, ούτε να αναβαθμίσουν "για πολλά έτη" τα Kornet-E:
"Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική δημοτικότητα του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος «KORNET-E», το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων έχει συμπληρωθεί μελλοντικά, για πολλά έτη ακόμη.
Δεν σπανίζουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, είμαστε αναγκασμένοι να αρνηθούμε τις παραδόσεις αυτού του συστήματος, λόγω εξαιρετικού φόρτου της γραμμής παραγωγής"!

Και καταλήγει λέγοντας ότι:
"Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, θεωρούμε ότι, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν τις τεχνητά διογκωμένες τιμές των παραδοθέντων στην Ελλάδα αντιαρματικών συστημάτων, είναι αβάσιμες".
Σε απλά ελληνικά: "Σας δώσαμε ένα μοναδικό όπλο, στην καλύτερη τιμή και τον άνθρωπο που μεσολάβησε για να το κάνει αυτό τον βάλατε στην φυλακή..."
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αναφέρονται σε "δημοσιεύματα" οι Ρώσοι ενώ έχουν ολόκληρη την δικογραφία, φυσικά στε χέρια τους και γνωρίζουν άριστα την όλη υπόθεση και το τι είδους παρεμβάσεις έγιναν για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κατά του Κ.Δαφέρμου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει δραστηριότητες πώλησης ρωσικών συστημάτων (μοναδικός ιδώτης παγκοσμίως που έχει αυτό το προνόμιο) μόνο στο εξωτερικό και ειδικά "βοηθούσε" τις κυβερνήσεις Ιράκ και Συρίας να  αντμετωπίσουν το ISIS, πριν επέμβει η Μόσχα, επισήμως...
Και κάπου εκεί, προφανώς, στοχοποιήθηκε από τους "υπερατλαντικούς" εταίρους...
Το ζήτημα, πάντως, θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Αρκάντι Ντβορκόβιτς και του Ελληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, στην επίσκεψη του πρώτου που ξεκινησε σήμερα.
Αλλωστε έχει "παγώσει" το σύνολο της ελληνορωσικής στρατιωτικής συνεργασίας, αυτή την φορά με απόφαση της Μόσχας, μετά την υπόθεση Δαφέρμου. Και οι επιχειρησιακές ετοιμότητες των ρωσικών οπλικών συστημάτων "ζητούσαν" επειγόντως ανταλλακτικά...
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.