Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με την ε/φ Φιλελεύθερος, σε συνέντευξη που παρέθεσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ στον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου, το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την κατοχή στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί μια δήλωση που σηματοδοτεί και επίσημα τη βάση της λύσης την οποία έχουν στο νου τους οι διαπραγματευτές του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα ο Μάρκ Τόνερ, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την παρουσία των ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, στην οποία έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατα άρθρα μας: Για Πόσο Χαζούς Τελικά μας Περνάνε οι Αμερικανοί; , είπε “κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε”, ενώ παρέπεμψε το δημοσιογράφο “να ρωτήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που αποφάσισαν να εμφανιστούν έτσι” και κατέληξε “Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ` αυτού”, “Γνωρίζετε ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.
Στο κρίσιμο δε ερώτημα που ακολούθησε “δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;” ο κ. Τόνερ απάντησε ξεκάθαρα “όχι”.



Θεωρούμε ότι πλέον οι AμεριΑανοί ξεπέρασαν κάθε όριο και ελπίζουμε τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική κυβέρνηση να μην παραμείνουν αδρανείς. Όσο για την λύση που ετοιμάζουν όλοι αντιλαμβανόμαστε μετά από αυτά ποιο θα είναι το περιεχόμενο. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τέλος του έτους μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο