Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ:Γκλαμουριά και... βοθρολύματα

Μπορεί στον Μαραθώνα να στράφηκαν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας του κλασικού αγώνα δρόμου, όμως για δύο σοβαρά ζητήματα που απειλούν την υγεία των κατοίκων της περιοχής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση.
Με λίγα λόγια, παρ’ όλο που στην περιοχή αιωρείται η απειλή της ελονοσίας, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των κατοίκων, όπως έχει συστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τα βοθρολύματα που ρέουν σε κάποιους δρόμους, φαίνεται ότι κωφεύει.
Η περιοχή του Μαραθώνα έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από την ελονοσία. Λόγω των στάσιμων νερών και του κλίματος της περιοχής, ο Μαραθώνας είναι δυνητικά μια από τις πύλες εισόδου για την ελονοσία στην Ελλάδα.
Βοθρολύματα σε περιοχές του Δήμου Μαραθώνα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμφωνα με έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Οκτώβριος 2015), πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην περιοχή δύο κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ενώ σε άλλο έγγραφό του (Ιούλιος 2015), που έχει αποδέκτη και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, γίνεται αναφορά και σε ένα ακόμη εισαγόμενο κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή Κάτω Σούλι.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Μαραθώνα, χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιπέδου επικινδυνότητας για τοπική μετάδοση ελονοσίας, καθώς τα έτη 2009-2012 καταγράφηκαν σποραδικά εγχώρια κρούσματα ελονοσίας».
Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται αναφορά για τον εντοπισμό κρουσμάτων το 2010 και το 2012 και πάλι στο Κάτω Σούλι και επισημαίνεται ότι στον Μαραθώνα έχουν καταγραφεί πληθυσμοί κουνουπιών του γένους «Ανωφελές», που αποτελεί τον κύριο διαβιβαστή της ελονοσίας στη χώρα μας.

Καμία ενημέρωση

Βοθρολύματα στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα ΑΜΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ωστόσο, αν και το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού, ακόμη και μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, και την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ο Δήμος Μαραθώνα, όχι μόνο δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ούτε καν ανακοίνωση, αλλά και καταψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης για εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα στις 3/11/2015.
Εξάλλου, στην ενημερωτική εκδήλωση που έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 24/10/2015 στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου, ο δήμαρχος Μαραθώνα και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλαμψαν διά της απουσίας τους.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ηλία Ψινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε να απασχολήσει το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο ή να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έγιναν το καλοκαίρι οι αναγκαίοι ψεκασμοί και έχουν παρέμβει τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ τόσο για τον εντοπισμό κρουσμάτων όσο και για την ενημέρωση των δημοτών.
Σε ό,τι αφορά τα ενημερωτικά φυλλάδια, που συνήθως αποστέλλονται μέσω του λογαριασμού ύδρευσης, δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος αν αυτό έχει συμβεί και μας παρέπεμψε στο γραφείο του, όταν όμως τελειώσει ο Μαραθώνιος με τον οποίο αυτός και οι συνεργάτες του είναι πολύ απασχολημένοι.

Αναπάντητα ερωτήματα

Βοθρολύματα στους δρόμους ανάμεσα στα σπίτια του Δήμου Μαραθώνα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ετσι, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για ένα ακόμη ζήτημα που μαστίζει τον δήμο του και συγκεκριμένα για τα βοθρολύματα που εδώ και χρόνια αρκετοί ιδιώτες αδειάζουν στους δρόμους, για να κάνουν οικονομία στα έξοδα του βυτιοφόρου.
Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η δυσοσμία στη Νέα Μάκρη, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στον Μαραθώνα, στην Αριστείδου και Μαραθώνος.
Μαζί με την απειλή της ελονοσίας, τα λύματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τύφο, γαστρεντερίτιδες και δερματίτιδες.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εκβολές λυμάτων από κατοικίες, μέσα σε αγωγούς ομβρίων που καταλήγουν στη θάλασσα.
Εντούτοις, τον περασμένο Μάιο, σε ερώτηση για το ζήτημα που υπέβαλε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Δύναμη Πολιτών», έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται και επαφίεται στην ηθική συνείδηση των δημοτών και των παρανομούντων!
Οταν το θέμα ξανατέθηκε από την ίδια παράταξη στις 3 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, η πλειοψηφία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί και πάλι το παραμικρό μέτρο.
Μπορεί η πολιτική της δημοτικής αρχής να εστιάζεται στην προβολή του Μαραθώνα μέσα από δράσεις μεγάλης ακτινοβολίας, όπως με την ίδρυση -για παράδειγμα- της «Λεγεώνας του Μαραθώνα».
Είναι μια δράση που απονέμει παράσημα σε προσωπικότητες (το κόστος των οποίων ανήλθε σε 7.000 ευρώ), ώστε ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης να κάνει τον Μαραθώνα brand name -όπως ισχυρίζεται-, από την άλλη όμως, η αποσιώπηση και η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απειλούν την υγεία των κατοίκων μπορεί να αποδειχθούν το χειρότερο μπούμερανγκ.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων

Δείτε ακόμα :

ΕΝΩ Ο ΒΑΡΝΑΒΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ, μερικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.


Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.