Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος, όπως και στη Βουλή, αν και το θέμα αναμένεται να ανοίξει στην αρμόδια επιτροπή τις επόμενες ημέρες.
Το ενδεχόμενο η αποκάλυψη να εντάσσεται στον ανταρτοπόλεμο μεταξύ της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των πρώην συντρόφων της στο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύεται από πληροφορίες ότι πριν εγκαταλείψει το γραφείο της στο Κοινοβούλιο φρόντισε να φωτοτυπήσει κρίσιμα έγγραφα, από 32 συνολικά δικογραφίες.
Σύμφωνα με τον “Μικροπολιτικό” της εφημερίδας Τα ΝΕΑ:
«Κυκλοφορεί ως κοινοβουλευτικός μύθος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την παρέα της Αριστερής Πλατφόρμας πριν εγκαταλείψουν τα προεδρικά αξιώματα έκαναν φύλλο και φτερό -δηλαδή φωτοτύπησαν- τα πάντα. Μεταξύ άλλων λέγεται και 32 δικογραφίες. Μένει να αποδειχθεί στο μέλλον αν κάτι τέτοιο αληθεύει. Οπως και αν πράγματι η Ζωή άφησε πίσω της ανυπόγραφες τις συμβάσεις των ορκωτών λογιστών που διενεργούν τους ελέγχους στα πόθεν έσχες βουλευτών».
Η υπόθεση του σημερινού υπουργού Επικρατείας αφορά τις μετοχές που διατηρούσε σε τεχνική εταιρεία. Ερωτηθείς από το MEGA σχετικά με το ζήτημα αυτό με το πόθεν έσχες του o κ. Φλαμπουράρης δήλωσε:
“Όταν ορκίστηκα υπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015 οι μετοχές είχαν μεταβιβαστεί. Στο πόθεν έσχες υπάρχουν τα στοιχεία του 2014. Στο πόθεν έσχες του 2015 θα δηλώσω τη μεταβολή και δεν θα υπάρχουν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν”.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στην πράξη, ο υπουργός Επικρατείας παραδέχεται πως η δήλωση που κατέθεσε στην Βουλή τον Απρίλιο του 2015 και αφορά στο οικονομικό έτος 2014 τον εμφανίζει ως βασικό μέτοχο της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα καταγραφεί στο επόμενο πόθεν έσχες για την τρέχουσα χρονιά.
Όμως, αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες με θητεία στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζουν ότι βάσει νόμου ο κ. Φλαμπουράρης είναι παράνομος.
Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι το πόθεν έσχες του υπουργού αφορά τυπικά στο έτος 2014, οφείλει όμως να καταγράφει όλες τις μεταβολές που έγιναν έως την ημέρα κατάθεσή του, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2015.
«Ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να δηλώσει την μεταβίβαση στο κουτάκι με τις μετοχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εάν όντως η μεταβίβαση των μετοχών έγινε την περίοδο που επικαλείται ο κ. Φλαμπουράρης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015, και αυτή αποδεικνύεται χωρίς «σκιές» και αστερίσκους τότε η εμπλοκή του θα είναι κυρίως τυπική και όχι ουσιαστική.
Υπενθυμίζεται ότι το άλλο “προβληματικό” πόθεν έσχες αφορά υπουργό που έκανε συμπληρωματική δήλωση 1 εκατομμυρίου και τώρα η επιτροπή πόθεν έσχες θα ελέγξει την υπόθεση.
Ο έτερος υπουργός που παρέλειψε να δηλώσει επί τρία χρόνια ένα εκατομμύριο ευρώ, παραμένει στη σκιά, αν και όλοι γνωρίζουν ποιός είναι, προκαλώντας αμηχανία σε βουλευτές και κομματικά στελέχη που ερωτώνται για το θέμα.
Σχετικά με την υπόθεση του «εκατομμυριούχου» υπουργού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος δήλωσε με συμπληρωματική φορολογική δήλωση, λίγο πριν από τις εκλογές, ένα εκατομμύριο ευρώ, αν και θα έπρεπε να το είχε κάνει τρία χρόνια πριν. Μια γραμμή πληροφόρησης αναφέρει ότι πρόκειται για υπουργό που σχετίζεται με οικονομικό χαρτοφυλάκιο.
Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, γεννούνται ερωτήματα όχι μόνο ως προς το γιατί προέβη στη δήλωση του ποσού ετεροχρονισμένα, αλλά και γιατί παρέκαμψε τις διατάξεις του νόμου περί πόθεν έσχες. Επιπλέον με τη σιωπή του και μη ακολουθώντας το παράδειγμα Φλαμπουράρη, αυξάνει το μυστήριο, καθώς πρόκειται για μια ιστορία που δεν άνοιξε από πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αλλά εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Ειδικότερα, στελέχη με πολύχρονη πορεία στο κόμμα κληθέντα να σχολιάσουν την υπόθεση, σε πρώτη φάση επισημαίνουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των παλιών κομμάτων, το οποίο με τη μυστήρια στάση του άμεσα εμπλεκόμενου αποδομείται. Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν στάση αναμονής, δεν θέλουν να βιαστούν να εξαγάγουν συμπεράσματα χωρίς να ακούσουν όλες τις πλευρές, αν και ήδη γίνεται λόγος για “εκατομμυριούχο – φάντασμα”, λόγω της καθυστέρησης εξηγήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κενά υπάρχουν στα πόθεν έσχες και άλλων δύο ατόμων, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να δηλώνει στο MEGA ότι δεν πρόκειται για τον ίδιο.
Όπως μετέδωσε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο βραδινό δελτίο του MEGA, μετά το χθεσινό ρεπορτάζ του καναλιού ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε την προκάτοχό του Δέσποινα Χαραλαμπίδου και της ζήτησε να δώσει όλα τα σχετικά στοιχεία.
Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, που μίλησε χθες για το θέμα αυτό στο MEGA, είπε στον κ. Βαρεμένο ότι θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα ενημερώσει σχετικά.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
“Δεν αρκεί να λες ότι είσαι τίμιος και ηθικός. Πρέπει να το αποδεικνύεις κάθε μέρα στην πράξη. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης έχουν μεγάλες ‘μαύρες τρύπες’ στο πόθεν έσχες”, τόνισε και ζήτησε από το υπουργικό σχήμα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Έχουμε ζήσει πολύ τη διαφθορά της πολιτικής και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε ένα καινούριο σενάριο μιας καινούριας αριστερής διαφθοράς”, πρόσθεσε.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.