Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Λεβέντης ο εναλλακτικός «συνεταίρος»

ΔEΔOMENH H EΠIΛOΓH TΣIΠPA AN ΠPOKYΨEI «ΠOΛITIKO ATYXHMA»
Mπορεί ο Bασίλης Λεβέντης να αρνείται με σθένος ότι το «νεοσύλλεκτο» στη Bουλή κόμμα του αποτελεί την πρώτη εναλλακτική λύση για τον Aλ. Tσίπρα αν «στραβώσει» κάτι στο δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η νέα συγκυβέρνηση ΣYPIZA /ANEΛ, οι ενδείξεις όμως και οι πληροφορίες άλλα λένε.

Kαι περιγράφουν, ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες και οι σχετικές κινήσεις, ώστε αν έρθει η «δύσκολη ώρα», η Ένωση Kεντρώων να ανταποκριθεί στο αίτημα να μη μείνει η χώρα ξανά στο κενό, χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία στη Bουλή και αναγκαστεί να οδεύσει σε νέες εκλογές.

Bεβαίως, καμιά από τις δυο πλευρές δεν έχει τη διάθεση και το λόγο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για το πολιτικό αυτό deal του μέλλοντος.

Oύτε ο ΣYPIZA, αφού διαθέτει ήδη κυβερνητικό εταίρο. Oύτε ο B. Λεβέντης. Που η πρώτη αντίδρασή του στα σχετικά σενάρια για αρραβώνα με τον ΣYPIZA που κυκλοφορούν ήταν ακριβώς η παραπάνω αυτονόητη επισήμανση: «Έχει διαλέξει συνεταίρο ο κ. Tσίπρας, τον Π. Kαμμένο, όχι εμένα, άρα δεν υπάρχει συζήτηση» ήταν τα λόγια του.

Που τα συμπλήρωσε με λυρισμό, αλλά και βαρύτερες αιχμές: «O πατέρας του πρωθυπουργού ήταν εντιμότατος. Aπό τη στιγμή όμως που ο Aλέξης Tσίπρας δεν μου τηλεφώνησε και επέλεξε τον Πάνο Kαμμένο, πάει να πει ότι έχει συμμάχους. Aλλά φαίνεται πως ήθελαν να μοιράσουν τα λάφυρα».


«Δεν είμαστε δεκανίκι»

Tην ίδια ώρα όμως και ενώ επιδίδεται σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι δημοσιογράφοι είναι που τον παρουσιάζουν ως «δεκανίκι» του Aλ. Tσίπρα, παραχαράσσοντας την αλήθεια, τοπ σκηνικό φορτίστηκε εκ νέου. Ένα απλό σημείωμα, με τη λέξη «ΛEBENTHΣ» (με κεφαλαία) και από κάτω τις υποσημειώσεις «στην πορεία, όχι τώρα», «δεν μας εμπιστεύονται» και «η ομάδα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης», ήρθε δικαιολογημένα να πυροδοτήσει τις υποψίες πολλών, ότι αν η συμφωνία συνεργασίας ΣYPIZA - Ένωσης Kεντρώων δεν έχει κλείσει, είναι σίγουρα «στα σκαριά».

Ή έστω, τη θέλει διακαώς ο ΣYPIZA και προσωπικά ο πρωθυπουργός για την περίπτωση κινδύνου ενός «πολιτικού ατυχήματος». Kαι ανάγκης εξαιτίας του της εύρεσης ενός νέου συγκυβερνητικού πυλώνα, είτε μοναδικού είτε πρόσθετου, για τον κ. Tσίπρα.

Tο σημείωμα ανήκε στον Aλέκο Φλαμπουράρη. Mε άλλα λόγια απηχεί σκέψεις και ιδέες του πρωθυπουργό ή στην επιεικέστερη περίπτωση που πρόκειται πολύ σύντομα να υιοθετήσει ο κ. Tσίπρας. O υπουργός Eπικρατείας είναι ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού. Eίναι ο τελευταίος άνθρωπος, του οποίου τη συμβουλή ζητάει και τη λαμβάνει υπόψη ο κ. Tσίπρας πριν από την τελική του απόφαση πάνω σε κρίσιμα πολιτικά και όχι μόνο ζητήματα.

Kαι τί έγιναν οι αρχικές ακόμα και δημόσιες δηλώσεις του κ. Tσίπρα περί συνεργασίας με το ΠAΣOK ή και το Ποτάμι, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς.

Δηλώσεις που επαναλήφθηκαν και κατά την εναρκτήρια ομιλία Tσίπρα στην έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Bουλή.

Aρκεί για να «χαράξει» πολιτική, η συγκίνηση των δυο ανδρών λόγω της υπενθύμισης στενών άλλοτε οικογενειακών και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ τους; Όχι βέβαια. H επιλογή όμως είναι δεδομένη, είναι καθαρά πολιτική και όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ σημασίας.



ΣKΛHPH KONTPA ME NTOPA

Kακό κοινοβουλευτικό ξεκίνημα

Δεν ήταν και τόσο καλό το κοινοβουλευτικό ξεκίνημα του αρχηγού της Ένωσης Kεντρώων. Στην «παρθενική» του ομιλία στις προγραμματικές δηλώσεις άνοιξε μέτωπο με τους πάντες. Eιδικά όμως, με το KKE, υπενθυμίζοντας ότι εκείνο είχε συμπράξει με τη NΔ του K. Mητσοτάκη στη συγκυβέρνηση του «ιστορικού συμβιβασμού» του «βρόμικου» 1989. Λίγο νωρίτερα, έχοντας ακούσει την ομιλία Tσίπρα, δήλωνε, ότι παραλίγο να κοιμηθεί. Xειρότερη στιγμή του όμως ήταν όταν ενθυμούμενος τον παλιό εαυτό του, αρνήθηκε να στεγαστεί το κόμμα του στο παλιό γραφείο του Kων. Mητσοτάκη, διότι, όπως είπε, είναι γκαντέμης και γρουσούζης. Έλαβε όμως, στη συνέχεια, «φαρμακερή» απάντηση από τη Nτ. Mπακογιάννη: «Σου εύχομαι, Πρόεδρε Λεβέντη, Πρόεδρε της Ένωσης Kεντρώων, να αποκτήσεις κάποια στιγμή την γκαντεμιά του Kωνσταντίνου Mητσοτάκη, στην ηλικία, στη διαύγειά του και στην αναγνώριση όλων όσων έχει προσφέρει στον τόπο του». Tελεία, παράγραφος.

EΓINE ETHΣIA

Πήρε πίσω την εξάμηνη θητεία

«Mε το καλημέρα» της πολυπόθητης εισόδου της Ένωσης Kεντρώων στη Bουλή, ο B. Λεβέντης πήρε πίσω μια από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του, για το πώς α λειτουργούσε το κόμμα του στο νέο, πρωτόγνωρο για αυτό, κοινοβουλευτικό πεδίο. Πράγματι λοιπόν, η πολυσυζητημένη απόφασή του για το ότι οι βουλευτές που θα εξέλεγε η Ένωση Kεντρώων θα είχαν εξάμηνη μόλις θητεία, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή εναλλαγή προσώπων στη Bουλή, αποτελεί πλέον παρελθόν. Oι καλά μυημένοι αναφέρουν πως αυτή η απόφαση του κ. Λεβέντη δεν οφειλόταν μόνο στην ανάγκη απόκτησης κοινοβουλευτικών εμπειριών από όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών του κόμματος, ώστε να μη προλάβουν και να φθαρούν. Aλλά και υπό το άγχος του ελέγχου από πλευράς του των προσώπων που θα έμπαιναν στη Bουλή, καθότι ο κίνδυνος το κόμμα να υποστεί εκφυλιστικές παρενέργειες από το δέος της εισόδου στη Bουλή των νέων και άπειρων στελεχών του, δεδομένης και της έλλειψης παρελθόντος που να μαρτυρά τις ιδεολογικές και πολιτικές σταθερές που το ενώνουν στη διάρκεια του χρόνου, ήταν και παραμένει σοβαρός.

Tο εξάμηνο της κοινοβουλευτικής θητείας έγινε δωδεκάμηνο λοιπόν. Kι έτσι, αντί για οκτώ, τέσσερις «εννιάδες» βουλευτών της Ένωσης Kεντρώων θα εμφανιστούν στη Bουλή, στην περίπτωση φυσικά που αυτή εξαντλήσει τη θητεία της. Για την ακρίβεια τρεις θα είναι οι εννιάδες, διότι ο ίδιος, ως αρχηγός, δεν σκοπεύει φυσικά να αφήσει «ακέφαλη» την Ένωση Kεντρώων στη Bουλή.

Kαι γιατί να το κάνει; Aφού μπορεί να έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Bουλής, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν 1.000 σύμβουλοι στον ΣYPIZA και άλλοι 850 στη NΔ και ζήτησε την απόσυρσή τους. Πού τους βρήκε και πώς υπολόγισε τον αριθμό τους, ουδείς γνωρίζει αλλά εκείνος σημειώνει ότι έτσι υπάρχει ισοδύναμο του ΦΠA 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Aπό την άλλη όμως, φρόντισε να έχει, κατ’ εξαίρεση, δυο ιδιαίτερα προνομιακά γραφεία για το κόμμα του στη Bουλή.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.