Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Και νέος φόρος σε ό,τι έχεις και κατέχεις

Η «παγίδα» του περιουσιολογίου
Και νέος φόρος σε ό,τι έχεις και κατέχεις
Θα πληρώνεις διπλά και τα ακίνητα, και τα Ι.Χ., και τα εισοδήματα, και τις καταθέσεις (μέχρι και τα έργα τέχνης) που όμως ήδη έχουν φορολογηθεί από την αρχή - Η τρόικα πιέζει να επιβληθεί από το 2016 παρά τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράςΓια την επιβολή πρόσθετου φόρου στο άθροισμα της περιουσίας πιέζουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «ΘΕΜΑτος», οι δανειστές.


Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή για πρώτη φορά Περιουσιολογίου ώστε το Δημόσιο να γνωρίζει την πλήρη οικονομική εικόνα σε ακίνητη αλλά και κινητή περιουσία των πολιτών (δηλαδή και τα μετρητά τους σε τράπεζες ή εκτός αυτών) αποβλέποντας στην πάταξη της φοροδιαφυγής, οι δανειστές φέρονται -σε διερευνητικό προς το παρόν στάδιο- να έχουν θέσει ζήτημα φορολόγησης επί του αθροίσματος της περιουσίας των φορολογουμένων. Πρόκειται για την πλήρη αναστροφή της προσπάθειας που συντελείται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς μοναδικός σκοπός του Περιουσιολογίου είναι να βοηθηθεί το τσεκάρισμα δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, ανοίγοντας δρόμο κατά της φοροδιαφυγής και όχι για να επιβληθεί πρόσθετη φορολόγηση.

Ειδικότερα, σε πρώτο και ανεπίσημο επίπεδο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκπρόσωποι των δανειστών διερευνούν το κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος επί του συνόλου της περιουσίας των πολιτών επιπρόσθετα με τους άλλους που ισχύουν σήμερα. Η σκέψη αυτή, η οποία έχει συζητηθεί, όπως μας αναφέρουν πηγές, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός του ότι αλλάζει πλήρως το φορολογικό σκηνικό στη χώρα μας, έρχεται να θυμίσει τις αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Το χειρότερο όλων είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν στο «ΘΕΜΑ» ότι «μια τέτοια λογική δεν είναι αποδεκτή» και συμπληρώνουν: «Ο φόβος ότι θα υπάρξουν νέες ισχυρές πιέσεις είναι υπαρκτός». Κι αυτό διότι πάγια είναι η πρακτική των τροϊκανών να πιέζουν για πράγματα που αρχικά διαρρέουν στη μεριά των Ελλήνων διαπραγματευτών και κατόπιν παρουσιάζουν ως καταληκτικές εισηγήσεις τους. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι στις σκέψεις των εισηγητών αυτών των προτάσεων (περισσότερο το ΔΝΤ φαίνεται να είναι κινητικό προς την κατεύθυνση αυτή, αν και η αρχική ιδέα είχε δημοσιοποιηθεί από Γερμανό ευρωβουλευτή) είναι αυτή η πρόσθετη φορολόγηση να συμβάλει στο κλείσιμο της δημοσιονομικής ψαλίδας που αναμένεται να δημιουργηθεί για τη διετία 2015-2016. Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ανέβαζε τον λογαριασμό των μέτρων του νέου Προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα φανούν σε έναν περίπου μήνα και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος που θα σημειωθεί το τρέχον έτος, αλλά και του μειωμένου κατά το ήμισυ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016. Ωστόσο, εκτός του ΔΝΤ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την προηγούμενη κιόλας Κυριακή με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ», προλειαίνοντας το έδαφος, είχε πει: «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών».

Και στο βάθος φόρος μεγάλου πλούτου
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικός στόχος των δανειστών είναι πιέζοντας για έναν γενικό πρόσθετο φόρο επί του αθροίσματος της περιουσίας να κατορθώσουν κάτι άλλο: να επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος, ενδεχομένως, όμως, μόνο προς τις ανώτερες εισοδηματικές ομάδες. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτός ο φόρος μεγάλου πλούτου είχε επιβληθεί πριν από ενάμιση χρόνο στη Γαλλία οδηγώντας διάσημα πρόσωπα όπως ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό σε φορολογική φυγή από τη χώρα ή και σε αλλαγή υπηκοότητας.

Από τη στιγμή, όμως, που υπάρξει δημοσιονομικό κενό και μάλιστα μεγάλο, το Περιουσιολόγιο ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο επιβολής νέων φόρων καθώς θα είναι γνωστό το εύρος των οικονομικών δυνατοτήτων όλων των Ελλήνων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επί του συνόλου της φορολογικής βάσης, άρα και για τα κατώτερα εισοδήματα. Αν, όμως, οι τελικές δημοσιονομικές ανάγκες που προκύψουν είναι μεγάλες ή τουλάχιστον στο ύψος που παρουσιάζονται από το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ο πειρασμός από πλευράς των δανειστών να πειραχθούν τα εισοδήματα από κάποιο ύψος και πάνω. Φόβος πάντως της κυβέρνησης είναι μήπως τέτοιου είδους πιέσεις που κινούνται στο όριο της προβοκάτσιας από τους δανειστές, οδηγήσουν στο να υπονομευτεί η προσπάθεια καταγραφής των περιουσιών, καθώς η αντίδραση που θα προκύψει  από τους πολίτες ενδέχεται να οδηγήσει σε απόκρυψη εισοδημάτων.

Ερχεται και δεύτερη ευκαιρία
Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ετοιμάζονται για μια νέα μάχη εντός των επόμενων 30 ημερών. Μάχη για την αποφυγή πρόσθετων μέτρων σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου και την τελική προώθησή του εντός του Νοεμβρίου. Μάλιστα προβλέπονται και μέριμνες δεύτερης ακόμα και τρίτης ευκαιρίας για φορολογούμενους που θα έχουν κάνει κάποιο λάθος ή που τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε κάποιας μορφής εκκρεμότητα. Η Εφορία, λοιπόν, αναμένεται να είναι ανεκτική σε περιπτώσεις αμφισβητούμενων περιουσιών, σε τίτλους διεκδικούμενους, σε μικρές αγροτικές περιουσίες ή οικόπεδα που δεν θα δηλωθούν σωστά. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί περιθώριο μέχρι το 2016 ώστε να υπάρξουν διορθώσεις και να κατατεθούν με τρόπο τελικό τα περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νόμος θα είναι αμείλικτος για όσους δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την περιουσία τους.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.