Έπεσαν οι τόνοι στην κόντρα του προέδρου της ΝΔ με τον γραμματέα Παπαμιμίκο -Το μεσημέρι ανοίγουν οι προσφορές για την επιλογή της εταιρίας που θα οργανώσει τις εκλογές και ήταν η αφορμή για να ανάψουν τα αίματα
Εύθραυστη εκεχειρία, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη διάρκεια της, επήλθε στη Νέα Δημοκρατία ένα εικοσιτετράωρο μετά την σφοδρή εμφύλια σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο με φόντο υποψίες για νοθεία στην ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Στη μερική αποκλιμάκωση της έντασης συνέβαλε η πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί οι οποίοι τόσο με την ανακοίνωση που εξέδωσαν όσο και με την κοινή παρουσία τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αναλώθηκε στη συζήτηση για την τακτική επί του πολυνομοσχεδίου, προσπάθησαν να δώσουν το σύνθημα για καταλλαγή και ενωτική πορεία προς τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.
Δύο, ωστόσο, περιστατικά που σημάδεψαν την αρχή και το τέλος της συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων, έδειξαν ότι το κλίμα της καχυποψίας ανάμεσα τους δεν έχει αλλάξει, τουλάχιστον τόσο όσο υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους για επικέντρωση στην αντιπολιτευτική τακτική.
Η καθυστερημένη προσέλευση στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε για μόλις δέκα λεπτά στην αίθουσα που οι ανθυποψήφιοι του είχαν φθάσει τρία τέταρτα νωρίτερα και τον περίμεναν να ολοκληρώσει τη συνέντευξη που παραχωρούσε την ίδια ώρα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στο κανάλι «Ε», μιλώντας για τον γάμο του, ήταν το ένα περιστατικό που συζητήθηκε πολύ μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαριτολογώντας έλεγε ότι «ήμουν παρών με τηλεδιάσκεψη», ενώ συνεργάτες του υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε να αθετήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει σε μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης…
Το δεύτερο και -σημειολογικά τουλάχιστον- ακόμη σημαντικότερο περιστατικό που προκάλεσε πολλές συζητήσεις ήταν ότι με το τέλος της συνάντησης ο νυν πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να απομακρυνθεί από το γραφείο που είχε λάβει χώρα η συνάντηση, αποφεύγοντας την «οικογενειακή» φωτογραφία που έβγαλαν, εν τέλει, μόνον οι άλλοι τρεις υποψήφιοι οι οποίοι ματαίως αναζητούσαν τον κ. Μεϊμαράκη για να μπει κι εκείνος στο κοινό κάδρο.
Νωρίτερα, μάλιστα, δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα της συνάντησης κανενός φωτογράφου ή τηλεοπτικής κάμερας με αποτέλεσμα η πρώτη αυτή επαφή των τεσσάρων επίδοξων ηγετών της Κεντροδεξιάς να μην έχει καταγραφεί οπτικά, κάτι που σχολιάστηκε εντόνως στους διαδρόμους της Βουλής. Πολύ περισσότερο που και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που επακολούθησε ίσχυσε «εμπάργκο» στη λήψη εικόνων από καμέραμεν και φωτορεπόρτερς.
Κατόπιν τούτων, η λιτή, μόλις σαρανταοκτώ λέξεων, ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά αργότερα δεν μπόρεσε να κρύψει τις εκατέρωθεν καχυποψίες και τα εμφύλια πάθη που χαρακτηρίζουν την κούρσα διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίος προστίθεται: «Αντίπαλος μας είναι μόνον ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».
Η Κ.Ο. έμεινε αυστηρά στο πολυνομοσχέδιο
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακολούθησε και στην οποία –χωρίς την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά- οι βουλευτές που θέλησαν να θέσουν τα εσωκομματικά ζητήματα που τους απασχολούν έντονα αποτράπηκαν με παρεμβάσεις κυρίως από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε από τους παρισταμένους να επικεντρωθούν στο προς συζήτηση πολυνομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες ανατροπές στις ζωές της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.
Έτσι, αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί να μιλήσουν για να μεταφέρουν το αίσθημα απαξίωσης με το οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα όσα παρακολουθούν να συμβαίνουν στη ΝΔ, δεν πήραν τελικά τον λόγο για να μην αναμοχλευθεί η ένταση και να αναζωπυρωθεί η εσωστρέφεια.
Ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου έστειλε μήνυμα και προς τους τέσσερις υποψηφίους ζητώντας τους να αποφύγουν το debate με το επιχείρημα ότι «μια εσωτερική υπόθεση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο γενικευμένης δημόσιας αντιπαράθεσης», κάτι που θα ωφελήσει τους αντιπάλους της ΝΔ. οι οποίοι «θα την κρίνουν αρνητικά μέχρι και χλευαστικά».
Επίσης ο Μάριος Σαλμάς διατήρησε τη θέση που διατύπωσε για «πάγωμα» των εκλογικών διαδικασιών και μετάθεσης της εκλογής αρχηγού για την προσεχή άνοιξη, όπως ήταν η αρχική απόφαση που είχαν λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή. Άλλοι, εξάλλου, όπως ο Θ. Καράογλου προτείνουν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου με στόχο να λυθούν τα ζητήματα και οι ασάφειες που εξάπτουν τα πάθη.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι προτάσεις τόσο για «πάγωμα» της διαδικασίας όσο και για προκήρυξη συνεδρίου δεν βρίσκουν έρεισμα στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, δεν φαίνεται να έχουν ελπίδες υλοποίησης.
Τζιτζικώστας: Ο Τσίπρας είναι το παλιό
«Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας. «Ο κ. Τσίπρας και το παλιό που εκπροσωπεί, καταστρέφουν την ελληνική οικονομία, φρενάρουν την ανάπτυξη και δημιουργούν πρόβλημα στους πιο αδύναμους Έλληνες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και κατέληξε: «Η Νέα Δημοκρατία θα ξαναγίνει πολύ σύντομα και πάλι η φωνή των δημιουργικών Ελλήνων, η φωνή όλης της κοινωνίας».
Νωρίτερα, ο ίδιος μιλώντας προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε το σκληρό μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα επισημαίνοντας ότι «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδεοληψιών του κ. Τσίπρα, που «εκφράζει ξεκάθαρα το παλιό» και «η λογική του είναι να συντηρήσει ένα κομματικό κράτος το οποίο πνίγει τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, αφανίζει το δικαίωμα των νέων για δουλειά, διαλύει τη δυνατότητα για κοινωνική συνοχή και υποστήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων».
Εκφράζοντας εμπιστοσύνη προς την ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «θα πρέπει το επόμενο διάστημα να υποστηρίζουμε μόνον όσα είναι χρήσιμα για τη χώρα και τους συμπολίτες μας, μόνον όσα μπορούν να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή λογική που υπηρετούμε ως παράταξη και με τα οποία συμφωνούμε». «Είμαστε», συμπλήρωσε, «υπέρ της δημιουργίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδύσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Υπέρ της ελευθερίας. Θα στηρίξουμε κάθε σωστή διαρθρωτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Θα αγωνιστούμε με τρόπο συλλογικό και ενιαίο. Όπου κι αν δίνει η Παράταξη τη μάχη, θα τη δίνει ενιαία και συντεταγμένα».
Χαμήλωσαν οι τόνοι για την επιλογή της εταιρίας
Το σύνθημα για να πέσουν οι τόνοι και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η ένταση έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την οργίλη έφοδο που είχε πραγματοποιήσει μια μέρα πριν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), λέγοντας ότι παρενέβη ως πρόεδρος του κόμματος για να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαδικασία και όχι ως υποψήφιος.
«Είναι δυνατόν πρόεδρος του κόμματος να μην μπορεί να μπει στην ΚΕΦΕ; Τι είναι ιερατείο; Εγώ πρέπει να εγγυηθώ τη διαφάνεια, διαχειριζόμαστε κρατικό χρήμα», υποστήριξε. Μ εδιαφορετική διάθεση από εκείνη της προηγούμενης ημέρας, ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι θα θεωρήσει το θέμα λήξαν εφόσον υπάρξει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο του κόμματος ότι ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το πλέον επίδικο ζήτημα που ήταν η επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας.
«Προλάβαμε τη μαϊμουδιά που πήγαιναν κάποιοι να κάνουν», υποστήριζαν, πάντως, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ενώ άλλοι επεσήμαιναν ότι η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τεχνικών προδιαγραφών για τις εταιρίες έγινε μόλις τα μεσάνυκτα της Τρίτης και αφού είχε προηγηθεί η εκρηκτική παρέμβασή του προέδρου της ΝΔ που έκανε αρκετούς στη Συγγρού να αναρωτιούνται –παρά τις διαψεύσεις- αν υφίσταται πρόθεση απόσυρσης από την κούρσα.
Με αφορμή, ωστόσο, τους χαμηλότερους τόνους από το επιτελείο Μεϊμαράκη, από το οποίο αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει στην ΚΕΦΕ ο εκπρόσωπος του Θεόδωρος Αμπατζόγλου, που απεσύρθη μετά την επεισοδιακή εισβολή της Τρίτης, ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος, κινήθηκε επίσης προς την κατεύθυνση της καταλλαγής.
«Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα, που άφηναν υπονοούμενα για “μαιμουδιές” και “οικονομικό όφελος” κατά τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παπαμιμίκος που προεδρεύει στην ΚΕΦΕ. «Από την πρώτη στιγμή, οι διαδικασίες ήταν απόλυτα διαφανείς και δεν αφορούσαν την ΚΕΦΕ, όπως κατηγορηματικά είχα δηλώσει», πρόσθεσε επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου. «Επιτέλους, ας επικρατήσει η ενότητα και η ψυχραιμία για το καλό της παράταξης», κατέληξε ο γραμματέας της ΝΔ.
Για τη συνέχεια, πάντως, που ενδεχομένως θα δοθεί πολλά αναμένεται να κριθούν με το άνοιγμα των προσφορών που έχουν ζητηθεί από εταιρίες που διαθέτουν τεχνογνωσία για να αναλάβουν την οργάνωση της εκλογική διαδικασίας.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και ο κ. Παπαμιμίκος έχει γνωστοποιήσει ότι το άνοιγμα τους θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών και μπορεί να είναι παρόντα όποια από τα μέλη της ΚΕΦΕ το επιθυμούν, αλλά ο ίδιος δεν θα είναι παρών γιατί δεν θεωρεί ότι είναι στη δική του αρμοδιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.