Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

To "πουλόβερ" της ΕΕ θα αρχίσει να "ξηλώνεται" από την Ισπανία;

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΙΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ
 Ένα κρίσιμο άτυπο δημοψήφισμα διεξάγεται αυτή τη στιγμή για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στην Ισπανία καθώς λαμβάνουν χώρα οι περιφερειακές εκλογές της περιοχής, και πιθανότατα να καθορίσουν το μελλον του βασιλείου της Ισπανίας (καθώς είναι άγνωστο εάν και άλλες εθνότητες επιλέξουν να διαχωρίσουν την πορεία τους από τους κυρίαρχους Καστιλιάνους) αλλά και της υπόλοιπης ΕΕ, καθώς η τάση ανεξαρτητοποίησης γεννήθηκε από τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

Επισήμως, οι κάτοικοι καλούνται σε αυτές τις τοπικές εκλογές να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους αλλά το ουσιατικό ερώτημα θα είναι η ημιανεξαρτητοποίηση από την Μαδρίτη και το πρώην βασίλειο της Καστίλης το οποίο επί της ουσίας δημιούρησε και επικράτησε στο βασίλειο της Ισπανίας από την ίδρυσή του το 1492, χρονιά που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική και το τελευταίο αραβικό βασίλειο της Γρανάδες κατελήφθη από τους χριστιανούς της Χερσονήσου.
Ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Μαζί για το Ναι» –που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία— θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας αν κερδίσει μαζί με τον ακροαριστερό σχηματισμό CUP, που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δηλαδή 68 από τις 135 έδρες.
Τα περίπου 2.700 εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι διαθέσιμες από τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).
Οι οπαδοί του «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας αναμένεται να συμμετάσχουν με μεγάλη διάθεση, καθώς παρατηρέιται ότι έχουν συσπειρωθεί, γνωρίζοντας το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Άκκωστε οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης είναι κινητοποιημένοι και συσπειρωμένοι εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλούσε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους ψηφοφόρους του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη, καθώς αν και γνωρίζει ότι βάση του ισπανικού Συντάγματος οποιόδηποτε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι παράνομο, ξέρει ότι εάν τελικώς υπάρξει αποτύπωση πλειοψηφίας σε κάλπη για αποχώρηση από το βασίλειο, ουδείς θα θυμάται τι λέει το Σύνταγμα.
Ο Ραχόι έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ήδη οι Βρυξέλλες απειλούν ευθέως τους κατοίκους της Καταλονίας όπως είχαν κάνει και στην περίπτωση της Σκωτίας, ότι ένα νεοσύστατο καταλανικό κράτος θα βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και χωρίς ευρώ, ενώ όλες οι ξένες εταιρείες θα επιδιωχθεί να αποχωρήσουν από την Βαρκελώνη.
Από τις άγριες διεθνείς διαθέσεις προφανώς θα χτυπηθεί και ο τουρισμός, ώστε να παραδειγματισθούν οι Καταλανοί και να απομείνουν  να τρώνε...πέτρες.
Η γνώριμη εκβιαστική πολιτική της ΕΕ και των αγορών που δεν επιθυμούν αυτοδιάθεση των πολιτών και κυρίως αντίδραση σε όσα επιφυλάσσουν γι'αυτούς χωρίς αυτούς.
Ακόμα και η Μπαρτσελόνα θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το Champions League, καθώς το νεοσύστατο κρατίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό στην UEFA και θα ξεκινήσει από ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία.
Η Καταλονία θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της ισπανικής οικονομίας, αλλά και της πολιτικής ζωής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Ισπανίας, συνιστώντας το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι Καταλανοί θέλουν να γίνουν τουλάχιστον αυτόνομοι. Θέλουν δικούς τους νόμους, και οι φόροι τους να μην πάνε στην Μαδρίτη για να πληρώνουν τα προγράμμα λιτότητας της Α.Μέρκελ. Οι λόγοι του ρήγματος είναι πρωτίστως οικονομικοί.
Εάν ανεξαρτητοποιηθεί, όχι μόνο η Ισπανία θα έχανε βασική πηγή χρηματοδότησης, αλλά αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Βασκοι οι οποίοι όντως είναι τελείως άλλο έθνος, άλλη φυλή και με άλλο ιστορικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα με την wikipedia oι Βάσκοι (στα Βασκικά Εuskaldunak, στα Ισπανικά Vascos, στα Γαλλικά Basques, στα Γασκωνικά και στα Πορτογαλέζικα Basco) είναι μια εθνική ομάδα αυτοχθόνων που κατοικεί τη Χώρα των Βάσκων (στα Βασκικά: Euskal Herria), με τη γεωγραφική έννοια της χώρας, ως περιοχής, που είναι μεγαλύτερη από την αυτόνομη χώρα των Βάσκων. 
Η περιοχή αυτή εκτείνεται στα δυτικά Πυρηναία και τα παράλια του Βισκαϊκού κόλπου περιλαμβάνοντας τμήματα της βόρειας Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Οι Βάσκοι αυτοπροσδιορίζονται ως "εουσκαλντουνάκ", που σημαίνει "βασκόφωνος" ή κυριολεκτικά, "εκείνος που κατέχει την βασκική" (euskara η γλώσσα τους). Όταν όμως αναφέρονται στους κατοίκους της αυτόνομης βασκικής περιοχής, χρησιμοποιούν την έκφραση "euskal herritarrak", δηλ. "πολίτες της Βασκικής".
H βασκική είναι γλώσσα ανάδελφη που εικάζεται ότι αν έχει συγγενείς, αυτοί σίγουρα δεν βρίσκονται στην Ευρώπη!Οι ιστορικές αναφορές στους Βάσκους αρχίζουν από αρκετά αργά, δηλαδή από τον 1ο π.Χ. αιώνα με το Στράβωνα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πηγές για πρωτύτερα. Ανάλυση του γονιδιώματος των Βάσκων υποδηλώνει ότι πρέπει να ζούσαν εκεί από τη νεολιθική εποχή.
Εάν τελικά οι Καταλανοί επιλέξουν την πορεία της αυτοδιάθεσης κινδυνεύει με άμεση διάλυση το ισπανικό βασίλειο και σε ουσιαστική επιστροφή του στο πρόγονο βασίλειο της Καστίλης και του Λεόν, ενώ ανοίγει ο "ασκός του Αιόλου" και για την Ιταλία όπου η Β.Ιταλία που διαθέτει την βιομηχανία θα θελησει τον διαχωρισμό της απο την Ν.Ιταλία που είναι γνωστό ότι το κύριο προϊόν της είναι οι αγροτικές παραγωγές και οι "επιχειρηματικές" δραστηριότητες της Μαφίας. 
Ήδη άτυπο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας έλαβε χώρα στην Βενετία πριν ένα χρόνο.
Η Σκωτία βλέποντας το παράδειγμα της Καταλονίας αλλά και το πόσο οριακό ήταν το αποτέλεσμα του δικού της δημοψηφίσματος θα επιχειρήσει εκ νέου με ένα καινούριο την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Σκωτοι είναι επίσης μια ιστορική ξεχωριστή από τους Άγγλους εθνότητα.
Υπάρχουν και άλλες εστίες ρήξης όπως η Κορσική στην Γαλλία. Η Κορσική έχει περάσει από πολλές κατοχές. Από τα αρχαία χρόνια ήταν εστία διαμάχης των μεγάλων γειτόνων της. Αρκετό διάστημα έμεινε κάτω από την κυριαρχία της Γένουας μέχρι που παραχωρήθηκε στη Γαλλία το 1768 με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Η Κορσική δε σταμάτησε ποτέ να επαναστατεί για να αποκτήσει την αυτονομία της.
Στην Κορσική, την περίοδο της τουρκοκρατίας, εγκαταστάθηκαν πολλοί Μανιάτες που έγιναν καθολικοί. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να ομιλείται στην Καργκέζε, όπως κι η γαλλική και η ιταλική.
Το Βέλγιο είναι επίσης άλλο ένα "τεχνητό" βασίλειο που αποτελείται από δύο κυρίαρχες εθνότητες. Τους γαλλόφωνους Βαλόνους και τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς, με τους πρώτους να κυριαρχούν πολιτιστικά, και τους δέυτερους να αισθάνονται μονίμως "ριγμένοι".
Ας δούμε τώρα και τις "ρίζες" των Καταλανών. Διαβάζοντας στην ελληνική και την αγγλική wikipedia βλέπουμε ότι οι Καταλανοί είναι έθνος της βόρειας Ιβηρικής χερσονήσου, που ζει κυρίως στην Καταλονία, στους πρόποδες των Πυρηναίων στα σύνορα με τη Γαλλία και θεωρείται ότι έχει λατινική καταγωγή, δηλαδή από τους Ρωμαίους.
To ίδιο θεωρείται όμως ότι γίνεται με τους Καστιλιάνους που αποτελούν την κυρίαρχη εθνότητα του βασιλείου της Ισπανίας και η γλώσσα τους προέρχεται και αυτή από τα λατινικά με βασκικές προσμείξεις.
Μιλάνε καταλανικά, απολαμβάνουν αυξημένης αυτονομίας από την Ισπανία και τα τελευταία χρόνια, οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο χωριστό έθνος σε σχέση με τους Ισπανούς. Η ύπαρξή τους ως Καταλανικού Έθνους, χωριστού από το ισπανικό, συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο νέο (2006) Σύνταγμα της αυτόνομης περιοχής.
Στην Ελλάδα ο όρος χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τους στρατιώτες της Καταλανικής Εταιρείας, ενός στρατιωτικού σώματος Καταλανών που έδρασαν το 14ο αιώνα ως μισθοφόροι στο χώρο της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, στα εδάφη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Κατέλαβαν μάλιστα το Δουκάτο των Αθηνών από τους Φράγκους, του οποίου και παρέμειναν κυρίαρχοι απο το 1311 έως και το 1388.
Oι συγκεκριμένοι μισθοφόροι είχαν προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο στους ελληνικούς πληθυσμούς με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία της περιοχής της Καταλονίας με πρωτοβουλία του Κάρλες Ντουάρτε χρηματοδοτώντας το 2004 την αναστήλωση της Μονής Βατοπαιδίου επιχείρησε να εξιλεωθεί 700 χρόνια μετά για τις ανήκουστες καταστροφές που προκάλεσαν στον Ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος οι τότε βάρβαροι αυτοί μισθοφόροι.
Ο λεγόμενος «καταλανικός εθνικισμός» έχει ιστορικά ερείσματα. Η Καταλονία δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα, όταν έγινε ανεξάρτητη περιοχή από την αυτοκρατορία του Καρόλου του Μεγάλου. Μετά αποτέλεσε βασίλειο μαζί με την Αραγονία. Οι Καταλανοί βασιλείς της Αραγονίας απέκτησαν τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες. Κατόπιν απέκτησαν επικυριαρχία στη Σικελία, τη Νάπολη και τη Σαρδηνία, για λίγο καιρό και στην Αθήνα και είχαν σχέσεις με τους τελευταίους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
Στα τέλη του 15ου αιώνα, ο βασιλέας της Αραγονίας και η βασίλισσα της Καστίλλης παντρεύτηκαν, αλλά το Βασίλειο της Αραγονίας δεν έχασε τα δικαιώματά του. Μόνο το 1716, όταν έγινε βασιλέας ο Γάλλος Φίλιππος Ε΄, καταργήθηκαν τα δικαιώματα και οι νόμοι της Αραγονίας, και η Ισπανία υπήρξε το μοναδικό βασίλειο.
Η γλώσσα των Καταλανών, που μιλιέται επίσης από τους κατοίκους της Βαλένθιας και των Βαλεαρίδων, δεν χάθηκε και έχει μεγάλη ιστορία ως γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί λογοτεχνικά έργα.
Παρόλα αυτά όμως δεν πρόκειται για ένα τελείως ξεχωριστό έθνος όπως οι Βάσκοι. Είναι "ξάδελφοι" με τους Καστιλιάνους, με βάση τους οποίους ορίζεται το ισπανικό έθνος και η ισπανική γλώσσα.
Όσα δεν κατάφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι τα κατάφερε η Α.Μέρκελ και η παρέα της μέσα σε έξι χρόνια δημιουργώντας ένα αφυκτικό οικονομικό "καμίνι" και πολλοί λαοί να θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν εθνικά για να βγουν από αυτό καθώς η βασική εθνική ομάδα στην οποία ανήκουν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους πλέον.
Τι κοινό έχουν όλοι όσοι ζητούν αυτοδιάθεση (Καταλανοί,Σκώτοι, Βόρειοι Ιταλοί); Να σταματήσουν να πληρώνουν για τους άλλους. Η ΕΕ "ξηλώνεται" με ευθύνη των Γερμανών.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.