Κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Βρετανία έχουν  μια αυξανόμενη  πεποίθηση της  σταδιακής αποδυνάμωσης της Γερμανίας στην Ευρώπη , κάτι που καθιστά απαραίτητη την βρετανική «παρέμβαση» και  πρωτοβουλία  για την ολοκληρωτική  μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

Πριν λίγες ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα  δύο ερευνών σχετικά με τη στάση των βρετανικών επιχειρήσεων στην ΕΕ και το δημοψήφισμα για την ένταξη στην  ενωμένη Ευρώπη, τα οποία  πιθανόν να  πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.
Τα δύο αυτά δημοψηφίσματα επιτρέπουν μια περισσότερο ή λιγότερο αντικειμενική εικόνα του τι ακριβώς αποτελεί για τους  Βρετανούς η ΕΕ, καλύπτοντας ένα  ευρύ φάσμα απόψεων.
Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πριν από την ψηφοφορία, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να δουν  το  πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον,  συντάσσοντας  ένα σχέδιο ενός νέου πακέτου  μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.
Εάν το  δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούνταν  σήμερα, το 63% των επιχειρήσεων θα ψήφιζε την παραμονή  σε μια ενωμένη Ευρώπη, και μόνο το 27% θα υποστήριζε  την έξοδο από αυτήν, σύμφωνα με εταιρεία .
Την αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ  έδειξαν όμως τα αποτελέσματα  μιας άλλης  έρευνας , η οποία ανατέθηκε από τον Howard Shore, πρόεδρο μιας μεγάλης εταιρείας επενδύσεων  της Shore Capital και σημαντικό χρηματοδότη του Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου η γνώμη «ακούει» συχνά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε αυτήν τηνέρευνα συμμετείχαν 600 εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι μία πιθανή  ένταξη στην ΕΕ θα εμπόδιζε   την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους , και  οι ίδιοι θέλουν να   παραμείνουν  στο βρετανικό νομοθετικό πλαίσιο  σε θέματα όπως η νομοθεσία στον τομέα της απασχόλησης, η υγεία, η εθνική ασφάλεια, κ.λπ.
Σύμφωνα με τον Howard Shore, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον σε συζητήσεις με τους συναδέλφους  του πρέπει να απαιτήσει  σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης σε αυτά τα θέματα.
« Είμαι βέβαιος ότι η θέση μας στην Ευρώπη είναι ισχυρότερη από ποτέ και τώρα  μπορούμε να υπαγορεύουμε  τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ένωση αυτή  περαιτέρω»,  δήλωσε Shore σε μια συνέντευξη  του . «Είμαστε σε μια πολύ ανταγωνιστική θέση για  διαπραγματεύσεις», είπε .
Η Γερμανία, λέει ο Howard Shore, έχει γίνει πλέον  «αδύναμη» (!!). Συνεχίζεται όμως να  αντιμετωπίζεται  ως  πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη, όχι μόνο από την άποψη της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και στην πεποίθηση των Βρετανών Συντηρητικών πολιτικών. « Κακώς» τόνισε ο ίδιος.
Η Γερμανία, σύμφωνα με Howard Shore, υποφέρει από την κρίση της μετανάστευσης, καθώς και την προοπτική   μιας μεγάλης διαγραφής του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, είναι πλέον αναγκαίο να ασχοληθεί με την εξασθένηση των εξαγωγών της λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας, και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα οποία έχουν  σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις και την οικονομία.
Εάν προστεθεί και το σκάνδαλο της φολκσβάγκεν , σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr , και η έρευνα της Ελβετίας για την deutsche bank με την κατηγορία της « χειραγώγισης»  των τιμών των ευγενών μετάλλων ,  τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι οι αγγλοσάξονες  είναι στην «επίθεση» κατά του Βερολίνου. Τώρα  ειδικά που ετοιμάζεται ο ευρωπαϊκός στρατός ΠΡΕΠΕΙ να υποβαθμιστεί  ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και ορθώς γίνεται αυτό, σύμφωνα με την  ευρωπαϊκή ιστορία .
«Η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει  τις απαιτήσεις μας», δήλωσε ο Howard Shore.
Ο Howard Shore συμφωνεί απόλυτα με τον Υπουργό Επικρατείας Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Saeed Javid, ο οποίος πιστεύει ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να φοβούνται μία πιθανή  έξοδο από την ΕΕ.
Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα «αλώνιζε» ανενόχλητη στην ΕΕ, κάτι όμως που δεν επέτρεπε ποτέ η Ουάσιγκτον. Το ίδιο λάθος με την Γερμανία για τρίτη φορά αποκλείεται να κάνουν οι σύμμαχοι.