Σε “ελληνική υπόθεση” εξελίχθηκε και αυτή η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς η χώρα αποτέλεσε αφενός κεντρικό πυλώνα της πρότασης της Κομισιόν για το προσφυγικό, αφετέρου η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, άρα και των ελληνικών αποτέλεσε το δυσκολότερο, ίσως, από τα σημεία διαπραγμάτευσης των 28.
Επί της ουσίας τόσο η Ελλάδα, όσο και οι εταίροι συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν το τεράστιο αυτό κόστος να βαρύνει μόνο την Αθήνα, που μέχρι πρότινος δεν είχε την παραμικρή συνεννόηση με την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ΕΕ αναλαμβάνει αφενός να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να την πείσει να φυλάει την έξοδο από αυτήν προς την ΕΕ, αφετέρου στήνει “hot spots”, δηλαδή κέντρα εισόδου – φιλοξενίας – καταγραφής, με σύμπραξη κοινοτικών υπηρεσιών και καταμερισμό του κόστους, ενώ υπόσχεται ως το τέλος του έτους ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.
Η υποβοήθηση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ, είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα πολλών ελληνικών κυβερνήσεων, υπό το σύνθημα “τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά”. Συνεπώς η ερμηνεία των δηλώσεων τόσο της Α.Μέρκελ, όσο και του Β.Ορμπάν (Ούγγρος πρωθυπουργός) είναι πολύ κοντύτερα στις ελληνικές θέσεις από όσο η δημόσια ρητορική αφήνει να γίνει αντιληπτό.
Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ χθες το απόγευμα. Στη συνάντηση που δεν κράτησε παραπάνω από 25 λεπτά (καθώς ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στις 17:05 στο κτίριο της Κομισιόν και στις 17:35 ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση κατά την είσοδό του στο απέναντι κτίριο, αυτό του συμβουλίου) Γιούνκερ και Τσίπρας μετά τις συνήθεις αβρότητες που συνοδεύουν το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, μπήκαν περιληπτικά στην ουσία των ελληνικών υποχρεώσεων τόσο στο προσφυγικό, όσο και στο ζήτημα της εφαρμογής του μνημονίου.
Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ενημέρωσε για τις τάσεις μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο και για τα σημεία που αφορούν την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, αλλά και σύστησε τον πρωθυπουργό στον γενικό διευθυντή υποστήριξης μεταρρυθμίσεων κ.Μάρτιν Φερβέι, διάδοχο του κ.Ράιχενμπαχ στην μόνιμη πια task force.
Οι υπηρεσίες του κ.Φερβέι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση κυρίως στην μεταρρύθμιση του δημοσίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και τελικώς στον εκσυγχρονισμό του κράτους (αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Φερβέι δεν έχει ελεγκτικό ρόλο, δεν αποτελεί παράγοντα της Τρόικας και επικεφαλής των ελληνικών υποθέσεων παραμένει ο κ.Κοστέλο). Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε για τις ελληνικές προθέσεις σε σχέση με το πρόγραμμα και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αφού ενημερώθηκε για τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Διπλωματική στάση επέλεξε να τηρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις συστάσεις της Άνγκελα Μέρκελ περί τουρκικής πρωτοβουλίας, λόγω της υποτιθέμενης ανεπάρκειας της Ελλάδας να φυλάξει μόνη της τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και τον αποτελεσματικό έλεγχο του προσφυγικού κύματος. Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της μαραθώνιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, χωρίς να υπησέλθει σε λεπτομέρειες, πως «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, επέμεινε ότι «χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία, δεν μπορεί η ΕΕ να λύσει μόνη της το πρόβλημα. Φράχτες επί φραχτών δεν συνιστούν την ορθή οδό για την επίλυση του ζητήματος», απαντώντας εμμέσως στη δριμύτατη κριτική που έχει εξαπολύσει εναντίον της γερμανικής πολιτικής ο σκληροπυρηνικός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βικτόρ Ορμπάν με δηλώσεις του τύπου «η Γερμανία ασκεί ηθικό ιμπεριαλισμό» ή «εάν στη Γερμανία και την Αυστρία δεν αρέσουν οι φράχτες μας, μπορώ να τους καταργήσω και να αφήνω όλους τους μετανάστες να περνούν στο έδαφός τους».
Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ όπως η η Αυστρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, έχει διακόψει τη συνεισφορά της στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ για το 2015. Αυτό είχε ως συνέπεια ο Οργανισμός να περιέλθει σε αδυναμία να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που διαβιούν στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ταμείου 1 δισ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες. Τα 500 εκ. θα εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν δηλώσει πως θα συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο έως το τέλος του έτους.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.