Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για την επομένη ημέρα των εκλογών

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μπαίνουμε σήμερα και τα πολιτικά κόμματα τα δίνουν όλα προκειμένου να αυξήσουν τη συσπείρωση τους και να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους ενισχύοντας τα ποσοστά τους. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, οι αρχηγοί τους ετοιμάζονται και για το debate εκτιμώντας ότι μπορούν να λάβουν πόντους σε μία εκλογική αναμέτρηση που μοιάζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι αμφίρροπη.

Εκτιμάται ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει και μάλιστα με μία διαφορά που θα κυμαίνεται στις 4 με 5 μονάδες από τη ΝΔ. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις θα έχουν πέσει έξω ή που θα έχουν εξυπηρετήσεις συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Αυτό το στοιχείο, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι που θα κρίνει και το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Αν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι μεγαλύτερη του 3% τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αναμφισβήτητα και πάλι πρωθυπουργός σε μία ωστόσο κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας που πιθανόν σε αυτή να συμμετέχει ακόμη και η ΝΔ. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή τελικά, τι ποσοστό θα πάρουν και πόσα θα απαιτηθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να σχηματιστεί.
Η αλήθεια είναι πώς οι δανειστές θα ήθελαν μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, καθώς μετά την ψήφιση του μνημονίου, θεωρούν πώς μπορεί να το υλοποιήσει με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις και βεβαίως τους αποδεκτούς ανθρώπους στις θέσεις «κλειδιά».
Σε περίπτωση όμως που η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι μικρότερη του 3% τότε πολύ δύσκολα ο Α. Τσίπρας θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ακούγονται δύο ονόματα για την πρωθυπουργία. Του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γιώργου Χουλιαράκη. 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που δεν έχει κρύψει ποτέ πως θα ήθελε να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή, είναι άνθρωπος που τυγχάνει της αποδοχής των Βρυξελλών, έχει άριστη σχέση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και πολύ καλές σχέσεις με πολλούς ξένους Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης, προερχόμενος από τη ΝΔ μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να ενώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, αφού είναι αποδεκτός σε πολλά κόμματα.
Στο ενδεχόμενο δε, η ΝΔ να έχει μικρό προβάδισμα στις εκλογές, κάτι πάντως που μοιάζει απίθανο, θα μπορούσε επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος να είναι πρωθυπουργός, αφού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει το «ειδικό βάρος» να αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, αλλά ούτε βέβαια να ενώσει πολιτικές δυνάμεις για μία συγκυβέρνηση που θα απαιτηθεί όπως φαίνεται. 
Η τακτική δε που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μεϊμαράκης, αυτή της σιγουριάς και του υπερόπτη, ότι θα είναι πρωθυπουργός και θα προτείνει στον Α. Τσίπρα να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του, κρίνεται από πολλούς λανθασμένη, που αντί να προσελκύει κόσμο διώχνει από τη ΝΔ.
Όπως λένε αναλυτές, θα έπρεπε να επιμείνει σε αυτό που ξεκίνησε για κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, τονίζοντας πώς το θέμα δεν είναι ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός αλλά ποιος θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και να επιχειρήσει να βάλει τη ΝΔ στην κυβέρνηση με προνομιακούς όρους. 
Ένα άλλο πρόσωπο που ακούγεται για τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση επίσης που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη ΝΔ είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης. Θεωρείται ο νέος ισχυρός άνδρας της επόμενης διακυβέρνησης ή ο «Στουρνάρας της Αριστεράς».
Ο κ. Χουλιαράκης, αναλαμβάνοντας επικεφαλής για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ακόμη πιο ενεργό ρόλο μετά τον εξοστρακισμό του Γιάνη Βαρουφάκη, με τις γνώσεις τους και το ήπιο χαρακτήρα του κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο του Ζ.Κ. Γιουνκέρ, όσο και του Β. Σόιμπλε, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα που υπογράφηκε.
Αν δεν είναι πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να είναι υπουργός Οικονομικών, αφού πέρα των δανειστών χαίρει εκτίμησης στον ακαδημαϊκό χώρο. Ο ίδιος είχε αποφασίσει πριν λίγους μήνες να εγκαταλείψει τη Βρετανία, στην οποία ζούσε και δίδασκε για χρόνια, για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τον πρόλαβαν οι εκλογές και η προσωπική πρόσκληση από τον Γιάννη Δραγασάκη να αναλάβει χρέη «διαπραγματευτή». 
Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, τον έχει χαρακτηρίσει «εξαίρετο» στις διαπραγματεύσεις και όσοι τον γνωρίζουν από κοντά υποστηρίζουν πως οι γνώσεις και η φυσική του ευγένεια τον καθιστούν αποτελεσματικό σε ό,τι του ανατίθεται και συμπαθή στους συνομιλητές του.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό τίτλο επίσης στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Μέχρι να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ πριν από αυτό ήταν λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Jean Monnet.
Έχει διδάξει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Warwick. Είναι επισκέπτης καθηγητής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνεργάτης του Δικτύου Επιχειρήσεων της ευρωζώνης. 
Ανεξάρτητα πάντως ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες για τους πολίτες, αφού το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα «εξόντωσης» του ελληνικού λαού. Το στοίχημα απλά του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης θα είναι πόσα και τι ανταλλάγματα μπορεί να κερδίσει.   

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.