Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές 2009-2015: Η καταστροφή των Μνημονίων σε έξι χρόνια τ'άλλαξε όλα

ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  
Η καταστροφή των μνημονίων στα έξι αυτά χρόνια από τις εκλογές του 2009, έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας και έχει προκαλέσει τέτοια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στα αμέσως επόμενα χρόνια ποιες θα είναι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις: Άλλαξαν τα πάντα, με πρώτη απ'όλα να αλλάζει η πολιτική ταυτότητα των πολιτών.

Το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε την Ελλάδα για μια εικοσαετία (αν και ακόμα κυβερνάει αφού μπαίνει σχεδόν πάντα σαν κυβερνητικό εταίρος στις πρόσφατες κυβερνήσεις πλην της τελευταίας αλλά με μεγάλη πιθανότητα να είναι σε αυτήν που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές) είναι πια ένα μικρό κόμμα-ρυθμιστής, με την πλειοψηφία των άλλοτε ψηφοφόρων του να έχουν βρει "στέγη" στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ περιορίζεται σε ένα "μασίφ" 26%-29% του εκλογικού σώματος δείχνοντας ότι ακόμα και όταν θα διεκδικεί την πρωτιά δεν θα μπορεί να πλησιάσει τα ποσοστά αυτοδυναμιας του παρελθόντος, τα δε "σαραντάρια" κρίνονται πλέον ως όνειρο θερινής νυκτός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2009 είχε πάρει το ποσοστό του 4,9 ήταν στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το πρώτο κόμμα με 36,34% σχηματίζοντας κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ και είναι χαρακτηριστικό της ιεδολογικής και πολιτικής ρευστότητας που διακατέχει πλέον το εκλογικό σώμα. Οι ιδεολογίες είναι καλές όταν έχουν εφαρμογή και κρατάνε "άθιχτη" την τσέπη του ψηφοφόρου, κάτι που επί Μνημονίων φυσικά δεν έγινε.
Τα κύρια γνωρίσματα της περιόδου 2009-2015 είναι ότι πλέον έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι μονοκομματικές, και ότι μικρά κόμματα που στο παρελθόν δεν υπολογίζονταν για τίποτε άλλο πέραν της διαμαρτυρίας έγιναν κυβερνητικοί εταίροι όπως το ΛΑΟΣ,η ΔΗΜΑΡ, και οι ΑΝΕΛ.
Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η δημιουργία νέων σχηματισμών (ΠΟΤΑΜΙ) ή παλιών κινημάτων που δεν είχαν πρότερη εκλογική επιρροή (όπως η Ένωση Κεντρώων και ο Λαϊκός Σύνδεσμος) που εισήλθαν ή θα εισέλθουν στην Βουλή και απέκτησαν (ειδικότερα στην περίπτωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του Λαϊκού Συνδέσμου, για την Ένωση Κεντρώων μένει να φανεί) ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Τους τελευταίους μήνες το νέο επαίσχυντο τρίτο Μνημόνιο προκάλεσε διάσπαση ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και το υπέγραψε περνώντας στην αντίθετη όχθη των μνημονιακών όσο και αν τα στελέχη επιθυμούν την αλλαγή των σημαινώντων όρων και το αποκαλούν "Συμφωνία".
Κανείς δεν περίμενε όταν στις 2 Σεπτεμβρίου ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος προκήρυττε τις εκλογές ότι θα ξεκινούσε ένας εξαετής πλέον κύκλος (ο οποίος θα συνεχιστεί άγνωστο για πόσο, αν και οι μυστικιστικές δοξασίες θεωρούν πάντα ότι οι κύκλοι των γεγονότων είναι πάντοτε επτά χρόνων) για την Ελλάδα που θα έφερνε την απόλυτη εξαθλίωση στον ελληνικο λαό την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους δανειστές και την υποβάθμισης του ειδκού βάρους της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Με μια αναδρομή στην ελληνική ανασύρουμε από το πολιτικό παρελθόν ότι ο τότε πρωθυπουργός  επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του τους εξής δύο:
Τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009 ότι τον Φεβρουάριο του 2010 δε θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, και μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε. 
Όπως τόνισε ο Καραμανλής, «η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μία προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο, η οποία θα απέβαινε καταστροφική για την οικονομία μας».
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ – Ψήφοι: 3.012.542, Ποσοστό: 43,92%, Έδρες: 160
Νέα Δημοκρατία – Ψήφοι: 2.295.719, Ποσοστό: 33,47%, Έδρες: 91
ΚΚΕ – Ψήφοι: 517.249, Ποσοστό: 7,54%, Έδρες: 21
ΛΑΟΣ – Ψήφοι: 386.205, Ποσοστό: 5,63%, Έδρες: 15
ΣΥΡΙΖΑ (Α. Τσίπρας) – Ψήφοι: 315.665, Ποσοστό: 4,60%, Έδρες: 13
Οικολόγοι Πράσινοι – Ψήφοι: 173.589, Ποσοστό: 2,53%, Έδρες: 0
Δημοκρατική Αναγέννηση – Ψήφοι: 30.784, Ποσοστό: 0,45%, Έδρες: 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ψήφοι: 24.687, Ποσοστό: 0,36%, Έδρες: 0
Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής) – Ψήφοι: 19.993, Ποσοστό: 0,29%, Έδρες: 0
Χρυσή Αυγή – Ψήφοι: 19.624, Ποσοστό: 0,29%, Έδρες: 0
Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) – Ψήφοι: 18.296, Ποσοστό: 0,27%, Έδρες: 0
Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια – Ψήφοι: 10.690, Ποσοστό: 0,16%, Έδρες: 0
ΚΚΕ (μ-λ) – Ψήφοι: 10.480, Ποσοστό: 0,15%, Έδρες: 0
Αποχή: 29,1%
Ακολούθησαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010 που διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου 2010 και οι επαναληπτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010 όπου καταγράφηκε η συγκράτηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ καθώς ακόμα οι πολίτες δεν είχαν κατανοήσει τι τους περίμενε μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου το Μάϊο του 2010.
Στην συνέχεια όμως τα μεσαία στρώματα τάχιστα άρχισαν να εξαθλιώνονται και μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου και του σχηματισμού της τρικομματικής υποστήριξης κυβέρνησης (Από ΝΔ που έγινε ξαφνικά μνημονιακή από αντιμνημονιακή,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ) του Λ.Παπαδήμου, και την υπογραφή του δέυτερου Μνημονίου, το εκλογικό σώμα άρχισε να εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ακόμα αντηχούσε στα αυτιά των πολιτών η φράση του Γ.Παπανδρέου "λεφτά υπάρχουν" με την οποία κέρδισε και τις εκλογές του 2009.
Οι βουλευτικές εκλογές του 2012 διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την Κυριακή 6 Μαΐου.
Η ΝΔ καταλαμβάνει, σε επτακομματική πλέον Βουλή, την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τεράστια μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες. 
Απόλυτα κερδισμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες. Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή και στην κυβέρνηση Παπαδήμου).
Όμως δεν σχηματισθηκε κυβέρνηση και έτσι η χώρα οδηγήθηκε σε επαναληπτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου.
Σε αυτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μεγαλύτερη συσπείρωση λόγω του κυβερνητικού διακυβεύβματος με αποτέλεσμα να συμπιεσθούν έτεροι πολιτικοί σχηματισμοί , οπως οι ΑΝΕΛ και ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.
Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Επιπλέον η Χρυσή πήρε 6,92% η Δημοκρατική Αριστερά 6,26%,και το ΚΚΕ 4,51%, οριστικοποιώντας την είσοδο του Λαϊκού Συνδέσμου στην πολιτική σκηνή.
Δημιουργήθηκε η κυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ένα σχήμα που άντεξε για έναν περίπου χρόνο, μετά η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε αλλά ήταν ήδη αργά για τον Φ.Κουβέλη καθώς το κόμμα του είχε την ίδια τύχη με το ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη, εξανεμίσθηκε.
Οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων ψηφίζουν με βάση την διαμαρτυρία,όταν βλέπουν τις διαμαρτυρίες τους να διαψεύδονται εν τη πράξει απλά ψάχνουν για ένα άλλο κομμα διαμαρτυρίας.
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν πρόωρες και αυτές εκλογές που διενήργησε η Κυβέρνηση Σαμαρά από την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. 
Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων για εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2014 και έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μια ευρεία νίκη και μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα.
Η κυβένρηση αυτή αν και ξεκίνησε δυναμικά αντιμνημονιακά κατέληξε στο τέλος στις 13 Ιουλίου του 2015 να συμφωνήσει και εν τέλει να ψηφίσει ένα νέο Μνημόνιο το οποίο θα είναι πολύ βαρύτερο από τα δύο προηγούμενα με μεγάλη αμφιβολία για το εάν τελικώς θα εφαρμοσθεί καθώς για να γίνει αυτό οι Έλληνες θα πρέπει στην ουσία να αποδεχθούν να...πεθάνουν σιωπηλά και χωρίς κραυγές.
Το νέο Μνημόνιο προκάλεσε πολιτικές αναταραχές οδήγησε σε μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει όμως ακόμα ικανό να "κόψει" την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως γιατί ακόμα ο Α.Τσίπρας θεωρείται "φρέσκος" και νέος.
Το σίγουρο είναι ότι αν του δοθεί μια ακόμα ευκαιρία θα είναι η τελευταία, οπότε πιθανότατα στις επόμενες εκλογές να έχουν σχηματισθεί εκ νέου καινούριες πολιτικές ισορροπίες. Μέχρι τότε όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν κάτι σημαντικοτερο στο μυαλό τους να κάνουν: Να επιβιώσουν με την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.