Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ο Πρέσβης στη Βραζιλία Ν.Τσαμαδός σε αργία για την υπόθεση της ΜΚΟ του πρώην συνεργάτη του ΓΑΠ

Έχασε την πρώτη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο συγκατηγορούμενος του Αλεξ Ρόντου, Πρέσβης μας στην Βραζιλία Νικόλαος Τσαμαδός για την υπόθεση της αργίας που έχει τεθεί λόγω της εμπλοκής του σε αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ενώ έχει ακόμη να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή σε δεύτερο βαθμό στο ΣτΕ, αλλά και την σε βάρος του δίωξη στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

     
Ο κ. Τσαμαδός έχει εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της  ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» με 9 εκατομμύρια ευρώ και  με βασικό κατηγορούμενο τον   Άλεξ Ρόντο, άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού   Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και συγκατηγορούμενους του τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο,   τη σύζυγο  του    Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη, τον  τότε πρέσβης   Νικόλαος Μπάζας και τους τότε υπάλληλους του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.
     
Σύμφωνα με την δικογραφία, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν παράνομα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία είχε ως αποστολή της, την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Τα κονδύλια διατέθηκαν στην ΜΚΟ το διάστημα 2000 - 2004, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που δικαιολογεί χρηματοδότηση 100% έργου από το ΥΠΕΞ μόνο όταν συντρέχουν προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
     
Οι οκτώ κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης, για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Επιπλέον, ο Κ. Τζεβελέκος και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της  οπλοκατοχής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ ο κ. Τσαμαδός αντιμετωπίζει τα αδικήματα της εγκληματικής δραστηριότητας, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
     
Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία  κ. Τσαμαδός λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση, καθώς κατείχε τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή,  τέθηκε σε αργία και για το λόγο αυτό προσέφυγε  στο ΣτΕ και ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών με την οποία τέθηκε σε δυνητική αργία από τα καθήκοντά του ως πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλίας.

Όπως υποστηρίζει, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς ελήφθη παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος να τεθεί σε δυνητική αργία.
     
Ακόμα αναφέρει ο διπλωμάτης ότι μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα έως την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7 Σεπτεμβρίου από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οπότε και θα αποφανθεί η ποινική δικαιοσύνη για το βαθμό της εμπλοκής του.
     
Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 205/2015 απόφασή της απέρριψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος την αίτηση αναστολής του κ. Τσαμαδού.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν η επιβολή του πειθαρχικού μέτρου της δυνητικής αργίας συνάπτεται με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και η άμεση εκτέλεση επιβάλλεται  για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να χορηγηθεί αναστολή της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε στον κ. Τσαμαδό.
Το δεύτερο ραντεβού του κ. Τσαμαδού στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου όπου θα συζητηθεί η κυρία προσφυγή του κατά της πειθαρχικής τιο αργίας.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.