Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Στη λύση των εκλογών-εξπρές καταλήγει ο Τσίπρας

Αντίστροφη μέτρηση για τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού
Στη λύση των εκλογών-εξπρές καταλήγει ο Τσίπρας

Επισπεύδονται οι εκλογές - Κατά πληροφορίες θα διεξαχθούν στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου - Σήμερα ή αύριο ο πρωθυπουργός αναμέεται να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του

Μετά την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση του τρίτου δανείου των 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα -μετά και την έγκριση  της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια- αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.



Το πρωί της Πέμπτης υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο protothema.gr ότι επικρατεί το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου και η σχετική απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι χθες πάντως τα διαφορετικά σενάρια ήταν ανοικτά καθώς ο πρωθυπουργός μετρά τα  υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων αλλά και τις δικές του προτεραιότητες. Έτσι ένα εικοσιτετράωρο μετά την διαρροή του σεναρίου σύμφωνα με το οποίο είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για έναρξη λειτουργίας των θερινών τμημάτων της Βουλής που σημαίνει μετάθεση γι αργότερα των εκλογών, χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία κυκλοφορούσαν δύο διαφορετικά σενάρια:

-το πρώτο ότι την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης όπως έχει προαναγγείλει το επικοινωνιακό επιτελείο. Με αυτό τον τρόπο θα εκθέσει και θα αναγκάσει την Αριστερή Πλατφόρμα να καταψηφίσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης. Στην συνέχεια και έχοντας καταγραφεί η απώλεια της δεδηλωμένης ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει η διαδικασία των πρόωρων εκλογών. Μόνο που η ψήφος εμπιστοσύνης απαιτεί να σχετική πλειοψηφία και κατ ελάχιστο 120 ψήφους. Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει τις 120 ψήφους αφού υπάρχουν βουλευτές που είχαν καταψηφίσει μεν το μνημόνιο αλλά ήδη δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Οι 120 ψήφοι ίσως αποδειχθούν αρκετές αφού η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση αλλά θα απέχει και το ίδιο ενδέχεται να κάνουν και αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει.

-το δεύτερο σενάριο έλεγε ότι ακριβώς για να αποφύγει μία τέτοια εμπλοκή ο κ. Τσίπρας δεν θα χάσει χρόνο με μία τριήμερη συζήτηση, θα παρακάμψει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταθέσει κατ ευθείαν την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει εκλογές. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων οι οποίοι όμως μπορεί να συντομεύσουν την διαδικασία δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι την εντολή θα παραλάβει για τρεις ημέρες και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Πέρα από τα σενάρια το βέβαιο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες. Το έχει δηλώσει δημοσίως η κυρία Όλγα Γεροβασίλη αφήνοντας όμως ανοικτό τον χρόνο αν θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου ή τέλος Οκτωβρίου. Παρομοίως έχει δηλώσει και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο κ. Νίκος Παππάς. Το αν θα πάει όμως ο κ. Τσίπρας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή αργότερα δεν έχει αποφασιστεί αφού το κάθε ενδεχόμενο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το σενάριο της ταχείας προσφυγής έχει τα εξής θετικά για τους εμπνευστές του:

-το εκλογικό σώμα δεν θα έχει αρχίσει ακόμη να πληρώνει τον λογαριασμό του τρίτου μνημονίου

-η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα προλάβει να οργανωθεί και να προετοιμαστεί

-δεν θα έχει αρχίσει η πολιτική φθορά από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας ακόμη πρωθυπουργός που υπέγραψε μνημόνιο και θα δέχεται τις καταγγελίες από δεξιά και αριστερά.

Εκείνοι πάλι που εισηγούνται εκλογές στο τέλος Οκτωβρίου λένε ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει και δικά της νομοσχέδια πέρα από τις υποχρεώσεις του μνημονίου, θα έχει πάρει την πρώτη θετική αξιολόγηση και ενδεχομένως θα εξασφαλίσει την έναρξη της επίσημης συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους. Θα έχει έτσι ένα αφήγημα προς την ελληνική κοινωνία καθώς και ένα θετικά πρόταγμα.

Το σενάριο αυτό έχει λιγότερους υποστηρικτές μεταξύ του στενού κύκλου των συνομιλητών του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συνυπολογίσει πρώτον την υποχρέωση να ψηφίσει έξι εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και το εάν οι εταίροι του δώσουν την σχετική πίστωση χρόνου που θα είναι και πράσινο φως για ταχείες εκλογές. Επίσης ότι εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Καθώς ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε αυτά και έχει επενδύσει πολιτικά ίσως τελικά αποφασίσει πρώτα να ψηφίσει ένα μέρος ή όλο των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει καθώς και το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηελοπτικές συχνότητες και στην συνέχεια να δρομολογήσει τις εκλογές. Σήμερα πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση αρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.