Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Δεύτερο «μέτωπο» στο Αιγαίο για αντιπερισπασμό πάει να ανοίξει η Τουρκία: 3 σκληρές εμπλοκές και 23 παραβιάσεις σήμερα

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΟΙ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ F-16 ΜΕ ΤΑ MIRAGE 2000 ΤΗΣ ΠΑ  
Την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπόκεινται σε βαρύτατες απώλειες στην Ν.Α. Τουρκία από το ΡΚΚ και οι φήμες για σύναψη συμμαχίας του PKK με το YPG και το Ιράν κατά της Τουρκίας  παίρνουν διαστάσεις η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο «θερμό μέτωπο» με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Αυτό γιατί και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα σχετικής ησυχίας η τουρκική Αεροπορία επανήλθε σήμερα πραγματοποιώντας σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων αλλά και επιζητώντας εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.
Πιο συγκεκριμένα σχηματισμός από 6 τουρκικά αναβαθμισμένα F-16 εισήλθε σήμερα το πρωί στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) επιδιώκοντας εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ.
Ο τουρκικός σχηματισμός μπήκε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και κινούμενος αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού επιχείρησε να διαγράψει μια κυκλική πορεία εντός του ΕΕΧ. Με την είσοδό του όμως στον ΕΕΧ δύο μαχητικά Mirage 2000-5 που είχαν απογειωθεί από την σκύρο εντόπισαν τα τουρκικά μαχητικά και επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.
Δύο από τα έξι τουρκικά, αυτά που έφεραν οπλισμό ξεκίνησαν αμέσως ελιγμούς προσπαθώντας να βρεθούν σε θέση βολής. Η πρώτη εμπλοκή ξεκίνησε στις 11:00 αμέσως με την εμφάνιση των Mirage 2000 και συνεχίστηκε για τρία λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν και δεύτερη εμπλοκή στις 11:07 η οποία κράτησε επίσης περί τα τρία λεπτά ενώ τέλος τα ίδια ζεύγη πραγματοποίησαν και τρίτη στις 11:12.
Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μαχητικά επιχειρούν την πραγματοποίηση τριών και μάλιστα διαδοχικών  εμπλοκών δείγμα ότι επιζητούσαν να φέρουν την κατάσταση στα «άκρα» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ο υπόλοιπος σχηματισμός των τεσσάρων F-16 είχε βγει από τον ΕΕΧ (συνήθως η τακτική είναι η παραμονή στο χώρο και η παρακολούθηση της ή των εμπλοκών) και τον ακολούθησαν τα δύο F-16 μετά το τέλος και της τρίτης εμπλοκής τα οποία εξήλθαν του ΕΧΧ μεταξύ Χίου και Σάμου.
Συνολικά μαζί με ένα CN-235 το οποίο πετούσε μεμονωμένα τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 23 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα με την κυβερνητική κρίση που έχει, τα προβλήματα με το ΡΚΚ, τη Συρία αλλά και τους Κούρδους του YPG οδεύει προς αναζήτηση εκτόνωσης  της πίεσης που νιώθει αυτή την περίοδο το πολιτικοστρατιωτικό καθεστώς. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Την δημιουργία μετώπου στο Αιγαίο που θα στρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης στον «κοινό εχθρό» που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα προσδοκώντας οφέλη από αυτή την ρήξη.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.