Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Crash test για γερά νεύρα: Αντάρτες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών και νομοσχέδιο - LIVE EIKONA από τη Βουλή

Crash test για γερά νεύρα: Αντάρτες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών και νομοσχέδιο - LIVE EIKONA από τη Βουλή

 
Σε δοκιμασία τίθενται πάλι η δυνατότητα επιβίωσης της κυβέρνησης και η εσωτερική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη Βουλή εισάγεται προς συζήτηση-ψήφιση το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου.
Η έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και ενδέχεται να αποτελέσει καθοριστική παράμετρο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Κλειδί για την κυβέρνηση η διατήρηση της δεδηλωμένης, με την υπερψήφιση του ν/σ από τουλάχιστον 120 βουλευτές της συμπολίτευσης. Δεν αποκλείεται πάντως να βγεί ενισχυμένη - τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων - αν αυτή τη φορά οι διαρροές είναι λιγότερες απ' ό,τι κατά την ψήφιση του πρώτου μνημονιακού ν/σ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του αγωνίζονται να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τα «όχι» και να προσδώσουν νέα δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα, που αντιμετωπίζει πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα - έχοντας πάντως στήριξη από την... αντιπολίτευση
Νέο μεγάλο πρόβλημα ενδέχεται να ανακύψει στη διαδικασία ψήφισης του ν/σ, από τη στάση της προέδρου της Βουλής. Εμμένοντας στο «γράμμα» των Κανονισμών, η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται απρόθυμη να «διευκολύνει» την κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος εμπλοκής με τους δανειστές.
Δεδηλωμένη και προσφυγή στις κάλπες
Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αν υπέρ του ν/σ ψηφίσουν λιγότεροι από 120 κυβερνητικοί βουλευτές, θα ανακύψει θέμα δεδηλωμένης και θα υπάρξει μεγαλύτερη μεγαλύτερη πίεση - ενδεχομένως και ανάγκη - για τη διενέργεια εκλογών. Διεκυκρινίζουν πάντως ότι «ακόμη και αν αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές, αυτό θα γίνει μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές - θα έχουν δηλαδή ψηφισθεί όλα τα προαπαιτούμενα».
Εν πάση περιπτώσει, βέβαιο ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με σύγκληση οργάνων και αντιπαραθέσεις, που δεν αποκλείεται να προσλάβουν χαρακτήρα οριστικού «ξεκαθαρίσματος».
Ούτε να το διαβάσουν...
Το νομοσχέδιο αριθμεί περίπου 1.000(!) σελίδες και προφανώς οι περισσότεροι βουλευτές δεν θα προλάβουν ούτε να το... φυλλομετρήσουν. Οι περισσότερες διατάξεις αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι υπόλοιπες αφορούν αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη διαδικασία πλειστηριασμών.
Το απόγευμα της Τρίτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου. Η σύσκεψη ήταν ανοιχτή για την συμμετοχή όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν να ενημερωθούν, ιδιαίτερα για τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το ν/σ εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το πρωί στις 9 θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. Θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Οπωσδήποτε σήμερα...
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ζητά στο εισαγωγικό σημείωμα του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου «η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο 22 Ιουλίου» - δηλαδή μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα.
Όπως τονίζει ο κ. Σαγιάς, το νομοσχέδιο «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της Διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Η ρητή αναφορά του γραμματέα της κυβέρνησης στο σημείωμά του προς την κ. Κωνσταντοπούλου, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια πρέπει «να ολοκληρωθεί μέχρι 22 Ιουλίου», ενδέχεται να υποκρύπτει ανησυχία μήπως υπάρξουν απόπειρες καθυστέρησης της διαδικασίας, αντίστοιχες εκείνης στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στη συνέλευση της Παγκόσμιας Ένωσης Ελληνισμού, ανέφερε: «Από τις 13 Ιουνίου αμφισβητείται η δημοκρατία. Καλείται το Κοινοβούλιο να νομοθετήσει στην πραγματικότητα χωρίς οι βουλευτές ούτε να μελετήσουν, ούτε να συζητήσουν, ούτε να ανταλλάξουν απόψεις. Πρέπει όλους να μας θέσει προ της ευθύνης μας, να μην αφήσουμε αυτό το πραξικόπημα να ολοκληρωθεί. Γιατί εάν ολοκληρωθεί θα επαναληφθεί».

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.