Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ο Σόιμπλε άναψε μόνος του την "φωτιά" που τον καίει!

Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν τα ακραία στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, που παραλίγο να προκαλέσουν την διάσπαση της Ευρωζώνης.

Πρώτος από όλους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχασε συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα ακραία σχέδια και τις απαιτήσεις για αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ. Αν και η πρότασή του προέβλεπε προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για 5 έτη, είναι γενικά αποδεκτό, πως δεν υπάρχουν διαλείμματα στην ευρωζώνη ή είσαι μέσα ή έξω από το ευρώ.
Αν μετά από το τέλος της 5ετίας η ελληνική οικονομία ήταν στην ίδια ή σε χειρότερη κατάσταση δεν θα μας ήθελαν πίσω οι ευρωπαίοι, ενώ αν τα πηγαίναμε καλύτερα με το νέο εθνικό νόμισμα και είχαμε ανάπτυξη, δεν θα θέλαμε εμείς να επιστρέψουμε στην ασφυξία της Ευρώπης.
Η φθορά όμως για την γερμανική ηγεσία, δεν περιορίζεται στο εξωτερικό, καθώς έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν πολιτικό κεφάλαιο και στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Τους τελευταίους μήνες, η Καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, είχαν ανεβάσει υψηλά τους τόνους στην διαπραγμάτευση και για να εξασφαλίσουν υποστήριξη, χρησιμοποίησαν τον γερμανικό νασιοναλισμό.
Εξέθρεψαν το θηρίο του γερμανικού εθνικισμού,  που πάντα βρίσκεται στην γερμανική πολιτική σκηνή και τώρα που τελικά συμφώνησαν με την ένταξη της χώρας μας σε νέο πρόγραμμα και μάλιστα έχουν αρχίσει σιγά- σιγά, να παραδέχονται πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί μία νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος για να καταστεί βιώσιμο, αλλάζει η ρητορική εντός της Μπούντεσταγκ (Γερμανική Βουλή) και Μέρκελ και Σόιμπλε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ανθελληνικό τέρας που βοήθησαν να γιγαντωθεί.
Πολύπλοκη, είναι και η θέση του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και  αντι-Καγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόμματός του(SPD) στην σκληρή στρατηγική που ακολούθησαν Μέρκελ και Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση, εκείνος υποστήριξε το σχέδιο- χαστούκι στις ευρωπαϊκές αξίες, του κ. Σόιμπλε, που οδηγούσε την Ευρώπη σε διάσπαση.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, σε ενημέρωση του Τύπου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
Στην συνεχεία έσπευσε να εξηγήσει πως, αυτή  η μέθοδος δεν μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» μείωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί τεράστια στροφή για την γερμανική πολιτική και μεγάλη νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, η παραδοχή τους, για αναγκαιότητα αλλαγής προφίλ του ελληνικού χρέους.
Όπως δήλωσε, «αυτή η δυνατότητα τεχνικά υπάρχει. Παραμένουμε όμως στη δήλωση που κάναμε. Είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί κανείς να το λάβει υπόψη του, αλλά δεν θα είναι η λύση, εάν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αξίας (του χρέους)».
Στην συνέχεια, τόνισε πως η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν γνωστή κατά την συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, άλλωστε, όπως είπε, ήταν παρούσα η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα δήλωσε, «Το ΔΝΤ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την συμμετοχή του σε προγράμματα βοήθειας, ότι δηλαδή πρέπει να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να επιτύχει κανείς την βιωσιμότητα χρέους. Μια τέτοια θεωρητική δυνατότητα είναι το "κούρεμα", το οποίο, όπως είναι γνωστό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό, με βάση το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ.
Σε όλα τα προγράμματά μας στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ επιλέξαμε για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους την προσέγγιση της δημοσιονομικής βάσης (…) Και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους βλέπαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι και στην Ελλάδα αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι επιτυχής, δηλαδή να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - και με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ως νέο εργαλείο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την βιωσιμότητα χρέους (…) όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις και μόνο στο τέλος τους θα μπορέσουμε να απαντήσουμε οριστικά και σοβαρά στην ερώτηση εάν υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.