Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Έρχεται ο "εφιάλτης" του περιουσιολογίου - Με κατασχέσεις απειλούνται 6.500.000 φορολογούμενοι!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ" ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ!  
Σοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που θα πρέπει να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες.

Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται. Φυσικά κινδυνεύουν να βρεθούν σε πολύ άσχημη κατάσταση άπαντες καθώς αυθαίρετα θα ζητούνται αποδείξεις για εισοδήματα προ δεκαετίας για τα οποία δεν κράτησε κανείς δικαιολογητικά καθώς μετά από την παρέλευση δεκαετίας βάση νόμου το Δημόσιο δεν μπορεί να κοινοποιήσει ουδεμία απαίτηση για παρελθόντα πέραν αυτού του ορίου εισοδήματα.
Μόνο εάν υπάρχει αποδεδειγμένα προέλευση εκ παρανόμου πράξεως (όπως εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, και άλλες παρανομίες) αλλά τότε το ζήτημα είναι ποινικό.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε απόφαση δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε σε σαββατιάτικη εφημερίδα (έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί Έλληνες θα την χρειαστούν με το περιουσιολόγιο) και συγκεκριμένα του Εφετείου Αθηνών που ενώ η Εφορία κοινοποίησε 12 έτη μετά σε εταιρεία εντολή ελέγχου και της επέβαλε πρόστιμο 9 εκατ.ευρώ το 2012 για τις χρήσεις του 2004(!) με τη χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, το πρόστιμο αυτό ακυρώθηκε.
"Η πρακτική αυτή καθιστά υπερδεκαετή την προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιήσει πράξεις επιβολής προστίμων" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης άλλη ευτυχώς απόφαση από το εφετείο Χανίων αναφέρει "η φορολογική Αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της συνδρομής των υπό του νόμου οριζόμενων προϋποθέσεων για να γίνει έλεγχος δεκαετίας" και όχι ο φορολογούμενος που "προσπαθεί" να τον αποφύγει.
Αυτές οι δύο αποφάσεις είναι κρίσιμες και δυστυχώς θα τις χρειαστούν ως φαίνεται όλοι οι Έλληνες πολίτες διότι το περιουσιολόγιο θα βάλει στο ίδιο "τσουβάλι" τους μεγάλους φοροφυγάδες με τους μικρούς, με μια ουσιώδη όμως διαφορά: Οι μεγάλοι έχουν να πληρώσουν πρόστιμα 20-30%, οι μικροί τα "μαύρα" χρήματά τους τα έχουν φάει προ πολλού για την επιβίωσή τους, και ως γνωστόν μη πληρωτέο πρόστιμο θα σημάνει αυτόματα την κατάσχεση του σπιτιού και του αυτοκινήτου του υπό έρευνα φορολογούμενου.
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης είναι ξ τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποφευχθεί μια τρύπα στα έσοδα που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αναγκαστική περικοπή δαπανών. 
Ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς που στελέχη τους καταφθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Αναλυτικότερα οι προτεραιότητες είναι:
-η υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την τόνωση των φορολογικών εσόδων όπως η λειτουργία του καταθεσιολόγιου και η οικιοθελής δήλωση "μαύρων" καταθέσεων.
-η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου βάση του οποίου θα επιχειρηθεί η καταπολέμηση της μικρής αλλά εξαιρετικά διαδεδομένης φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα.
-η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Ο μηχανισμός απαιτείται να ενεργοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης στην αγορά ειδικά μετά την αύξηση στο 23% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δεδομένη υστέρηση εσόδων που προκαλεί η βύθιση της οικονομίας στην ύφεση
-η επιτυχής ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων που έχει περάσει ήδη από σαράντα κύματα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση και ήδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις με την προθεσμία να έχει μεταφερθεί στις 26 Αυγούστου.
-η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ υπό τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με τους εταίρους. Ο φόρος θα πρέπει να αποφέρει και φέτος τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη και αν πραγματοποιηθεί μείωση των αντικειμενικών τιμών, όπως έχει διατάξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, εντολή η οποία έχει ήδη παραβιαστεί καθώς η αναπροσαρμογή έπρεπε να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου.
-να εντατικοποιηθεί τάχιστα ο φορολογικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής που αποφέρει και σημαντικά έσοδα. Αυτό θα γίνει με την ενίσχυση των ελεγκτικών κέντρων με προσωπικό για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προσαύξησης περιουσίας.
-η ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πλέον θα πρέπει, προκειμένου να περάσουν από το δημόσιο ταμείο, να πιεστούν με κατασχέσεις.
-η ενεργοποίηση των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα.
Αναλυτικά το ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο, το οποίο μοιάζει περισσότερο με ανάκριση της...Γκεστάπο, και κάποιοι επιμένουν να το αποκαλούν μεταρρύθμιση, ενώ σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι πρόκειται περί δημιουργίας οικονομικής φυλακής.
Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.
Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.
Ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει και τα χρήματα που έχει φυλάξει σε μετρητά ή… στο στρώμα του κρεβατιού του. Αν προσπαθήσει να τα αποκρύψει, κινδυνεύει να τα χάσει όλα τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος! Επιπλέον, στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τα ακίνητα που δήλωσαν στο Ε9, αναφέροντας ακόμα και το πραγματικό τίμημα αγοράς που κατέβαλαν στον πωλητή, άσχετα από το δηλωθέν στο συμβόλαιο, που συνήθως συντασσόταν με βάση την αντικειμενική αξία που υπολογίζει η Εφορία, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της χώρας η κυβέρνηση έχει την απαίτηση να αυτοενοχοπιηθεί και να πληρώσει ένα...30% φόρο τα αδήλωτα χρήματα του...2005,2006 κλπ.
Από «ακτινογραφία» ακίνητα, μετρητά, Ι.Χ., τιμαλφή και έργα τέχνης
Είτε ως «μνημονιακή υποχρέωση», είτε για να βρεθούν έσοδα αντί του ΕΝΦΙΑ, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί σε μια εβδομάδα θα στηριχτεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ετοιμάσει ήδη τη «φόρμα» με τις βασικές ερωτήσεις που θα αποτελούν το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωση του περιουσιολογίου θα είναι πιο σκληρή και από του «πόθεν έσχες».
Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1 εκατομμύριο υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση με τα στοιχεία των συζύγων, των τέκνων και τυχόν προστατευόμενων μελών. Από εκεί και πέρα όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:
■ Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά! Αυτό σημαίνει ότι, όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μια μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.), η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, μαύρο χρήμα, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει στη διάθεσή του πλέον το υπουργείο Οικονομικών.
■  Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας (π.χ. στο Λονδίνο), στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και σε ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.
■ Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης), θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά! Π.χ. για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες προκειμένου να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας.
■ Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλο πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.
■ Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
■ Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.
■ Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλο πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.
Επιπλέον:
■ Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να τα ξαναγράψουν αναλυτικά.
Απαιτείται όμως να αναγράψουν τον αντίστοιχο αύξοντα αριθμό με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Επίσης, θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης, έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9. Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούσαν άλλους λογαριασμούς πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες. Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών πως τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και ότι δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.
«Θα ασχοληθούμε με την επώνυμη φοροδιαφυγή....Ξέρουμε πώς θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή»» δήλωσε στην- πρωτη του- συνέντευξή του ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Όπως επισήμανε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει το καλοκαίρι του 2015 να συμβεί ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή από έλλειψη ελέγχων να πέσει η είσπραξη του ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές».
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον να ζητάμε την απόδειξη και να μάθουμε και τα παιδιά μας, αλλά πέρα από το πρώτο επίπεδο θα ασχοληθούμε με τη μεγάλη, επώνυμη, σοβαρή φοροδιαφυγή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
Όπως ανέφερε ο νέος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, το επόμενο διάστημα θα εκπονηθούν τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια. «Δεν θα αφήσουμε κανένα φοροφυγά να συνεχίσει ό,τι κάνει... Είναι προσωπικό στοίχημα και στοίχημα όλου του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθούμε... Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΟΙΚ θα επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, καθώς «δεν θα στρέψει το φορολογικό μηχανισμό σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν».
Περιττό να πούμε ότι οι πολιτικοί έχουν ψηφίσει για τον εαυτό τους να παίρνουν 7.000 ευρώ (τουλάχιστον) τον μήνα. Αποδοχές που τις βγάζουν από τους φόρους των Ελλήνων. Με τόσα λεφτά είναι πολύ εύκολο για αυτούς να δικαιολογούν τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία.
Να τους πιστέψουμε; Μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν εναντίον του Μνημονίου και τώρα ψήφισαν το πιο σκληρό Μνημόνιο που υπήρξε ποτέ, και το οποίο θα γονατίσει την χώρα. 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.