Την Παρασκευή στο περιθώριο του οικονομικού συνεδρίου , ο  Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο Έλληνας υπουργός βιομηχανικής μεταρρύθμισης και Ενέργειας  Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού «Τουρκικό  ρεύμα», αναφέρει σύσσωμος ο ρωσικός τύπος.

Η κατασκευή  όμως του αγωγού «Turk Stream»,  αυτού του  τεράστιου έργου μέσα από την Ελλάδα μπορεί να ενέχει πολιτικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά τα οικονομικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνουν πολλές ελπίδες για την επιτυχή εφαρμογή τους, αναφέρει άρθρο εμπειρογνωμόνων στο πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.
Ο αγωγός φυσικού αερίου  «Turk Stream», περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών για την υποδοχή φυσικού αερίου δυναμικότητας  63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως , από τη Ρωσία προς την Τουρκία δια μέσου  της Μαύρης Θάλασσας.
wpid-balkans_regions_map
Το μήκος του αγωγού των 1.100 χιλιομέτρων θα αποτελείται τέσσερα «κομμάτια» , ένα εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διακινεί 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αναμένεται ότι στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί  ένας διανομέας φυσικού  αερίου, για τις χώρες της ΕΕ , οι οποίες θα πρέπει να κατασκευάσουν τις δικές τους υποδομές , για την περαιτέρω αποδοχή του αερίου αυτού στην επικράτειά τους, ανακεφαλαιώνει το άρθρο.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης NikolaI  Kaveshnikov, τόνισε την ύπαρξη μιας σειράς ανασταλτικών παραγόντων, εστιάζοντας  κυρίως στην συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, αλλά και στην ύπαρξη  μιας σειράς ερωτημάτων σχετικά με το πώς το υπογεγραμμένο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας,   θα εφαρμοστεί  στην πράξη.
«Η πρακτική σημασία αυτού του μνημονίου δεν είναι ακόμη πολιτικά σαφής. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το μέλλον, το τι θα γίνει  σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η στρατηγική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η σειρά των απαιτούμενων έργων στην Ελλάδα, δεν θα έχουν την ίδια κατάληξη  , με προηγούμενα έργα ,  που εμπόδισαν  την υλοποίηση του άλλου μεγάλου  έργου, του αγωγού φυσικού αερίου  «South Stream». Σε αυτό το κομμάτι δεν  υπάρχει καμία σαφήνεια», δήλωσε ο  Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Απαντώντας στην ερώτηση,  του πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας αυτού του έργου, ο εκπρόσωπος τη εταιρείας είπε: Το εάν τελικά ο αγωγός  κατασκευαστεί ή όχι  στην Ελλάδα, εμπλέκει ένα μεγάλο αριθμό οργανισμών , και  είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η δυσκολία, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι «άγνωστοι» σε εμάς, στην  καλύτερη περίπτωση ισχύει ένα ποσοστό της τάξεως του .. 50 %», δήλωσε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης  της Ρωσικής Ενεργειακής Ασφάλειας  Alexander Pasechnik, είναι πολύ πιο αισιόδοξος για τα σχέδια των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας. Σημείωσε δε ο ίδιος ότι,  « πολιτικοί κίνδυνοι υπάρχουν σε οποιαδήποτε χώρα», για να το πούμε έτσι. Το  έργο θα μπορούσε να έχει μια κακή εξέλιξη, σε οποιαδήποτε χώρα . Τόνισε όμως την σημασία που έχει στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα είναι αποκλειστικά από την  ρωσική πλευρά.
«Η δύσκολη  οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα  πρέπει να αντισταθμιστεί  από το γεγονός ότι υπάρχει ειδική χρηματοδότηση από την ρωσική θυγατρική της VEB. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαχωριστούν τα θέματα της ενέργειας από τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα», είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Pasechnik, η Ρωσία θα  επιτρέψει στην Ελλάδα να επωφεληθεί του κέρδους που θα προκύψει από την καταβολή των τελών  διαμετακόμισης. ( Είναι πολλά τα λεφτά).
«Αυτό είναι σε γενικές γραμμές σημαντικό , και θα έχει  μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα για τους Έλληνες. Τη Ελλάδα  την χρειαζόμαστε μόνο ως χώρα διαμετακόμισης.» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Επιπλέον, ο Pasechnik τόνισε ότι δεν υπερεκτιμά επίσης και τους κινδύνους της υλοποίησης των έργων  κατασκευής του αγωγού αυτού,  που πραγματοποιούνται  χωρίς την τελική έγκριση του έργου από την Τουρκία, με την δέσμευση να ισχύει μόνο για την  Ρωσία μέσω  δεσμευτικού εγγράφου!!!!.
«Άδεια από την ‘Άγκυρα δεν υπάρχει  ακόμη. Οι Τούρκοι φέρεται να αναμένουν «ευγενικά»  τα σχέδια του έργου εντός του τουρκικού εδάφους από την ρωσική εταιρεία . Σε γενικές γραμμές, υποθέτουμε ότι η συμφωνία με τους Έλληνες, ΙΣΧΥΕΙ, και  μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει «κόλπα», και θα «λάβει» μια ορθολογική θέση. Δεδομένου το γεγονός ότι η Τουρκία, σε πρώτη φάση, χρειάζεται το φυσικό αέριο, και δεύτερον, θέλει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο , και είναι απίθανο να  αναιρέσει την υλοποίηση ενός τέτοιου  έργου» , είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
putin6
Με τη σειρά ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης NikolaI  Kaveshnikov, σημείωσε επίσης  ότι «η υπογραφή του μνημονίου, είναι  μια σημαντική πολιτική είδηση για την Ελλάδα, η οποία αποκτά ένα ακόμη ατού , στην  αποφασιστική φάση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων χωρών . Η Ελλάδα έχει  μια ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένη, κάτι το οποίο   έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη»,  είπε ο  Kaveshnikov.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, επιβεβαιωνόμαστε όταν σε αναλύσεις γράφουμε ότι η κατασκευή του αγωγού έχει ακόμα « πολύ ψωμί» , αλλά λόγω των μεγάλων οικονομικών  οφελών , τελικά θεωρούμε ότι  θα υλοποιηθεί. Ο αστάθμητος παράγοντας δεν είναι η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση , αλλά η Τουρκία. Μια Τουρκία που όπως είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας » παίζει» , με τους Αζέρους, τους Ιρανούς, τους Αμερικανούς, και πιθανόν με τους Ρώσους. Με τους τελευταίους όμως τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον αγωγό αυτόν και θα πράξουν τα πάντα για να τον «εμποδίσουν». Μόνο που η αμερικανική οικονομία είναι σε κρίσιμο σημείο και δεν μπορεί να «αντιδράσει» αποτελεσματικά. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει βάλει στο « παιχνίδι» ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές εταιρείες για να δελεάσει την ΕΕ. Με την συνδρομή πιθανόν και των Κινέζων , ο αγωγός όχι μόνο θα υλοποιηθεί αλλά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και την αναγέννηση της Ελλάδος . Έτσι αποδεικνύεται ότι η απόφαση συμμετοχής της Ελλάδος στον αγωγό ήταν καθαρά πολιτική από τον Β.Πούτιν, αλλά εμπεριέχει μεγάλη «ποσότητα» γεωστρατηγικής, ιστορίας, θρησκείας, κουλτούρας 1000 και πλέον ετών!!!