Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Επιμένουν τα σενάρια για ρήξη Merkel - Schaeuble λόγω Ελλάδας - Bild: "Παραίτηση Schaeuble εάν η συμφωνία είναι ήπια"

Επιμένουν τα σενάρια για σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, A. Merkel και του υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, λόγω της διαφορετικής στάσης που φέρεται να υιοθετούν έναντι της Ελλάδας.

Τα επίμαχα σενάρια διακινούνται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ενώ όσο περνούν τα 24ωρα φαίνεται πως παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. 
Επισήμως ωστόσο τα σενάρια περί ρήξης διαψεύδονται τόσο από την Καγκελαρία όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε στο σκοτάδι τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τις συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα στην πενταμερή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα.
Υπάρχει ανησυχία στον συνασπισμό της Μerkel (CDU – CSU) ότι ο Schaeuble θα παραιτηθεί εάν τον παρακάμψει η Καγκελάριος και συναινέσει σε ήπια συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρει η Bild.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας St. Seibert απέρριψε τις σχετικές φήμες, λέγοντας πως καγκελάριος και υπουργός Οικονομικών «εργάζονται από κοινού μια χαρά, με εχεμύθεια και εμπιστοσύνη». 
«Και αυτό», πρόσθεσε, «ισχύει ειδικά πάνω στο θέμα της Ελλάδας».
«Δεν βλέπω να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του υπουργού και της καγκελαρίου, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί της διαδικασίας», δήλωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, M. Jaeger, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυο τους συνεργάζονται στενά και με εμπιστοσύνη, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πάντως πως ο Schaeuble «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα σε δεύτερη γραμμή».
Κατά την εφημερίδα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην Καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών. 
«Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις», τονίζεται, αλλά συμπληρώνεται ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη FAZ, πολιτικοί του περιβάλλοντος του Schaeuble παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος στις εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.
Ακόμη, αναφέρεται ότι ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη σκληρή γραμμή της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, «η Μerkel έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.