Μετά την Ελλάδα και η Κροατία « απειλείται» με οικονομική «φουρτούνα», μιας και το χρέος της χώρας  ανέρχεται στο 90 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Αν και η χώρα αυτή δεν ανήκει στην ευρωζώνη , μια ενδεχόμενη «περιπέτεια»,  θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική, και επικίνδυνη  «πορεία» της ΕΕ στο μέλλον. Εάν δε, προσθέσουμε και άλλες  πιθανές υποψήφιες χώρες, σαν την Ιταλία τότε  ομιλούμε για προδιαγεγραμμένη «πορεία διάλυσης» της ένωσης , σύμφωνα και εκτιμήσεις και των  ρωσικών οικονομικών και γεωπολιτικών ινστιτούτων.

Η Κροατία αποτελεί  κράτος μέλος της ΕΕ από το 2013, και ενδεχομένως μετά την  Ελλάδα, θα αποτελέσει την  μεγαλύτερη αιτία για ανησυχία για την ΕΕ, γράφει η  έγκυρη εφημερίδα της Βιέννης «Kronen Zeitung».
Δηλαδή στην ουσία εντός Ευρώπης έχουμε μια υποβόσκουσα οικονομική σοβαρότατη « κρίση » που απειλεί  να μετατραπεί σε ντόμινο  , και το οποίο  ανά πάσα στιγμή μπορεί να « τινάξει» στον αέρα όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και  όλο το  « σαθρό οικοδόμημα» που τα στηρίζει. Οι Βρυξέλλες στην προσπάθεια τους να «υλοποιήσουν»  ένα παλαιό μυστικό σχέδιο, που έχει ως  σκοπό την ανάληψη  του πλήρη  πολιτικού  ελέγχου της Ευρώπης, θέλουν να την  «γυρίσουν»  την 75 χρόνια πίσω. Δεν θα υπάρχουν πια εθνικές κυβερνήσεις, παρά νέες «Βερσαλίες »,  στην βελγική πρωτεύουσα. Κύριος σκοπός είναι η  οικονομική ένωση ΗΠΑ και ΕΕ, που συζητείται εδώ και δύο χρόνια.
Η προσπάθεια όμως αυτή, σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους « ατυχήματος». Πιθανόν να έχουμε αποσάθρωση της  Ευρώπης, λόγω της άσκησης εδώ και 6 χρόνια , αυτής  της στυγνής οικονομικής  πολιτικής . Παράλληλα η  εμφάνιση ακραίων πολιτικών ιδεολογιών, εξτρεμιστικών τάσεων, διαδηλώσεων, και μιας  ανεξέλεγκτης ροής μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά  και Τζιχανστιστών, μπορεί   να « διαλύσει» , το ευρωπαϊκό  οικοδόμημα  συθέμελα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κροατία συμπληρώνουν  το « ντόμινο» που ευρίσκεται  ήδη σε πλήρη εξέλιξη, και ας μην ανακοινώνεται .
Η εφημερίδα αναφέρει  επίσης ότι  κάθε χρόνο,  ένα εκατομμύριο Αυστριακοί περνούν τις διακοπές τους στις κροατικές ακτές , και ότι η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη βαλκανική χώρα , αναμεταδίδει η σκοπιανή εφημερίδα Nova Makedonija .
Η «Kronen Zeitung» γράφει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Κροατία , έχει «σκαρφαλώσει» στο  20 τοις εκατό, και ότι γίνονται μαζικές αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση,  χωρίς μείωση των συντάξεων, ώστε να σταματήσει η αύξηση της ανεργίας.
Το  χρέος της Κροατίας καλπάζει συνεχώς και ανέρχεται στο 90 τοις εκατό του ΑΕΠ, με την κρατική γραφειοκρατία και  το δικαστικό σώμα ,  να αποτελούν τον μόνιμο «εφιάλτη» για τους  ξένους επενδυτές.
Η Κροατία, μεταξύ άλλων, έχει το χαμηλότερο ποσοστό των αποφοίτων  πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, καθώς επίσης  έχει και  υψηλή φορολογία , αλλά και  μεγάλο  κόστος διαβίωσης. Η οικονομία της χώρας  ευρίσκεται εδώ και έξι χρόνια σε ύφεση.
Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δικαιολογημένη, γράφει το δημοσίευμα , προσθέτοντας ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αναμένονται από τη σημερινή κυβέρνηση, γιατί  τον ερχόμενο  Ιανουάριο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.!!
« Είμαι αισιόδοξη και δεν πιστεύω ότι η Κροατία θα ακολουθήσει το ελληνικό σενάριο» , δήλωσε η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της  στην Βιέννη. Όλοι απεύχονται το « ελληνικό σενάριο» αλλά η Ελλάδα « παλεύει» μόνη της για όλη την Ευρώπη πλην Γερμανίας.
Μπορεί επίσης να  δηλώνει « αισιόδοξη» η Πρόεδρος της Κροατίας αλλά τα χάλια της χώρα της προφανώς τα γνωρίζει πολύ καλά. Η Ευρώπη δεν έχει κατανοήσει τον «Αρμαγεδδώνα» που την αναμένει, και η πολιτική ελίτ που την « ελέγχει»  φαίνεται ότι εκτελεί προμελετημένο σχέδιο για ότι επακολουθήσει. Αλλιώς δεν εξηγούνται τίποτα από αυτά που λαμβάνουν χώρα , ειδικά με την Ελλάδα.
Οι σημαντικότεροι τομείς της κροατικής οικονομίας το 2014 ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (21,2%), η βιομηχανία (21,1%), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια (15,4%).
Η Κροατία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως προς την Ιταλία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.