Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ευρωσύνοδος: Η επόμενη μέρα - Ελλάδα και θεσμοί σε ανακωχή μεταθέτουν τη ρήξη στο μέλλον

Η λήξη της πιο μεγάλης ημέρας του πολέμου έδειξε ότι ακολουθεί μια ακόμα μεγαλύτερη με τις αντιμαχόμενες πλευρές να έχουν 48 ώρες να προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανακωχή, καθώς ο πόλεμος της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πρόκειται να λήξει, αν δεν λυθεί οριστικά το ζήτημα του χρέους.

Η σύγκλιση την Παρασκευή από τον Ντόναλντ Τουσκ έκτακτης συνόδου σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) και αρχηγών κρατών (EuroSummit) των χωρών της Ευρωζώνης προδιέγραψε το αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας.
Η σκηνοθετημένη προσέγγιση Ελλάδας-πιστωτών υπαγορεύτηκε από την ανάγκη των εταίρων να αποφύγουν το ελληνικό ατύχημα και να καθησυχάσουν τις αγορές που το τελευταίο διάστημα έστειλαν το δικό τους μήνυμα ωθώντας προς τα πάνω spreads της Ευρωζώνης.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων κινήθηκαν σε δύο δίπολα, το μεν πρώτο αφορούσε τη φύση της διαπραγμάτευσης -πολιτική μέσω των αρχηγών κρατών ή τεχνική μέσω των θεσμών- και το άλλο τους παράγοντες της διαπραγμάτευσης -σε γενικές γραμμές τη σύγκλιση στόχων Σόιμπλε-ΔΝΤ από τη μια και Γάλλους, Ιταλούς, Ντράγκι από την άλλη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών προτάσεων, χρησιμοποίησε τη φρασεολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για συνολική βιώσιμη λύση, ενώ αν ήταν στο χέρι του η συμφωνία θα είχε κλείσει από χθες.
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν έναν έντονο διάλογο για το αν πρέπει να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Μάικλ Νούναν, πίεσαν για περιορισμούς στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες αν δεν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Δεν ήταν πολιτική διαπραγμάτευση αλλά πολιτική κατεύθυνση/καθοδήγηση (political guidance), όπως το έθεσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ήδη από την περασμένη Παρασκευή στη συνέντευξή του στο ΜΝΙ.
Τα υφεσιακά μέτρα που προκύπτουν από τη σύγκλιση των δύο πλευρών δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση από το να γυρίσει στην Αθήνα με μια υπόσχεση για το χρέος.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.