Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά επιφυλακτική , από την σχεδόν πλήρη μετατόπιση της Αθήνας προς τη Μόσχα, και προτίθεται να πράξει  τα πάντα για να το σταματήσει, τονίζουν διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Η ΕΕ «ανοιγόκλεισε τα μάτια» στην  αντιπαράθεση με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα των μέτρων λιτότητας, τα οποία ζητούσαν επιτακτικά οι Βρυξέλλες από την Αθήνα  εδώ και αρκετούς  μήνες. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε έναν δύσκολο   αγώνα στην μάχη των απαρέγκλιτων απαιτήσεων της ζώνης του ευρώ, οφείλετε και στην Ρωσία, αλλά  και στον Πρόεδρο της,  τον Β.Πούτιν σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει  άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.
Βέβαια έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει μία μεγάλη δόση ύψους 1,5 δις. ευρώ στο ΔΝΤ, τονίζει το άρθρο .
Το « φλέρτ» του  Έλληνα Πρωθυπουργού  με τον Ρώσο πρόεδρο ήταν αρκετό  για να «σπάσει» η συλλογική βούληση της Ευρώπης, να επιβάλει στην  Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα . Όταν δε ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Β. Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι θα εξέταζαν την δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης. Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν επίσης την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού αερίου,  με τον Βλαδίμηρο να υπόσχεται να επενδύσει σε  Υποδομές στην Ελλάδα »,αναφέρει και το  ινστιτούτο Eurasia Group analysis.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κάθε λόγο να φοβάται  τις  αναπτυσσόμενες  «θερμές» σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Η ίδια τόνισε την  αναγκαία ενότητα των χωρών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην συνέχιση των κυρώσεων  κατά της Ρωσίας λόγω  της ουκρανικής διένεξης. Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός  κατηγόρησε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι θέλουν να ξεκινήσουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή την χώρα αυτή.
Η ουσία είναι ότι η σχέση της Ελλάδος με την Ρωσία « διαταράσσει»  τα σχέδια της δύσης για παγκόσμια κυριαρχία, ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ορισμένοι ειδικοί των ινστιτούτων αυτών,  υποθέτουν ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αθήνας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream» δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει  « παλάτια στην άμμο» . Ωστόσο, όπως  τονίζουν , η Ελλάδα θα παραμένει στην ευρωζώνη, ενώ ο Τσίπρας κατάφερε να υπερασπιστεί τις συντάξεις και τους μισθούς στην χώρα του .
Με αυτό το όνειρο ζουν στις ΗΠΑ, σχετικά με τον αγωγό «Turk Stream», οποίος στο τέλος όλων αυτών των συμφωνιών και των προαπαιτούμενων θα δώσει στην Ελλάδα ρευστότητα και μεγάλα έσοδα για να ορθοποδήσει.
«Φυσικά, αυτοί (οι Έλληνες) έχουν κερδίσει. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη»,  καταλήγει  ο οικονομικός αναλυτής Μουτάμπου Ραχμάν του  περιοδικού  Foreign Policy.
Οι προκαταρκτικές συμφωνίες  επιτεύχθηκαν κατά την έκτακτη σύνοδο χθες Δευτέρα  για το ελληνικό  χρέος στις Βρυξέλλες, Από τη μία πλευρά, η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρώ και λαμβάνει μια άμεση ρευστότητα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη πλευρά  είναι αναγκασμένη  να κάνει μια συμβιβαστική λύση, διατηρώντας την κοινωνική ένταση στην περιοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής , προτάσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 7,9 δις ευρώ για δύο χρόνια. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι προτάσεις της δεν ανταποκρίνονται στο  προεκλογικό της πρόγραμμα . Η τελική συμφωνία θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.
Η μάχη για την πατρίδα μας , σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή της όποιας συμφωνίας. Η προσέλκυση επενδύσεων, ο αγωγός  «Turk Stream» , το άνοιγμα της χώρας σε Κίνα και Ρωσία, η επανεκκίνηση της ελληνικής βιοτεχνίας και της αγροτιάς, αποτελούν τα διακυβεύματα για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να πετύχουμε , και αυτό αφορά και τους πλούσιους οι οποίοι εάν ήθελαν θα βοηθούσαν την πατρίδα τους  πραγματικά αυτήν την δύσκολη περίοδο.