Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Θέμα επιβίωσης της κυβέρνησης τέθηκε ξαφνικά από την ίδια την ... κυβέρνηση: "Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης έχει η ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή"!

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ  
Ήδη όμως πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την σχετική ψηφοφορία. Που σημαίνει ότι εξαρτά άμεσα την επιβίωσή της από το αποτέλεσμα.

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στα κόμματα:
Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την συμφωνία ότι και να λέει, απλά και μόνο γιατί τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι συνδεδεμένα μαζί τους και ειδικά με το πρώτο κόμμα, δεν τους ενδιαφέρει αν και η νέα συμφωνία είναι περισσότερο ή λιγότερο επαχθής, αλλά απλά θέλουν συμφωνία.
Σε ότι αφορά τη ΝΔ, πιθανόατα οι "σκληροί" "σαμαρικοί" να μην ψηφίσουν με την δικαιολογία ότι τα όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν πολύ πιιο ευνοϊκά απ'ότι αυτά που συμφωνεί τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. Εκεί θα τεθεί εκ των πραγμάτων ένα θέμα ομοιιογένειας της ΚΟ της ΝΔ. "Καραμανλικοί" και "μητσοτακικοί" θα ψηφίσουν υπέρ. αλλά η στάση στην Βουλή των μελών της ΚΟ θα πυροδοτήσει αναπόφευκτες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος και το ΚΚΕ είναι τα μόνα κόμματα που συνολικά θα καταψηφίσουν την συμφωνία... Και οι δυο νιώθουν δικαιωμένοι για την πολιτική τους στην παρούσα φάση.
Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δηλαδή των κυβερνητικών κομμάτων.
Θα διακινδυνέψουμε την πρόβλεψη ότι οι ΑΝΕΛ θα συμφωνήσουν και δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ΚΟ του κόμματος. Ηδη από το πρωί ο Π.Καμμένος τονίζει στους συνεργάτες του ότι τα θετικά στοιχεία που αποκόμισε η διαπραγμάτευη είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.
Η εξαγορά από τον ESM των 27 δισ. ευρώ που διακατέχει η ΕΚΤ και λήγουν το 2022 με χαμηλότερα επιτόκια και με δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δίνει ένα σημαντικό "κούρεμα"΄.
Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι επίσης μία θετική εξέλιξη, λένε στους ΑΝΕΛ. Εκεί που θα ήταν 3% για το 2015, θα είναι 1% και εκεί που προβλέπονταν 4,5% για το 2016, θα είναι τελικώς 2%. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση κονδυλίων ή μείωση των μέτρων που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα της συμπεριφοράς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ υπάρχουν τα εξής σενάρια:
-Η συμφωνία καταψηφίζεται από μέρος της ΚΟ (π.χ. 10 βουλευτές) του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπερψηφίζεται από τους ΑΝΕΛ, και από Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ και μέρος της ΝΔ,. Εδώ θα έχουμε σημαντικές αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όχι ανατροπές.
Απλά θα ανοίξει ένα κανάλι για μελλοντικές κυβερνητικές συμπράξεις του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και ίσως μέρους της ΝΔ με την κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των δανειστών.
-Η συμφωνία προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν περνάει μετά από καταψήφιση 30-40 βουλευτών, τότε η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα.
- Η συμφωνία καταψηφίζεται από μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (30-40). Εδώ δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, έστω και αν υπερψηφιστεί με την βοήθεια Ποταμιού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι πέφτει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές...
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.